Denetimin planlanmasında ve yürütülmesinde önemlilik ve bir uygulama
Importance and an application in planning and implementing the audit
- Tez No: 700307
- Danışmanlar: DOÇ. GÜNAY DENİZ DURSUN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Önemlilik Seviyesi, Risk Değerlendirme, Denetim, Materiality Level, Risk Assessment, Audit
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Muhasebe ve Finansal Yönetim Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Muhasebe Ve Denetim Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 106
Özet
Finansal tabloların tüm önemli yönleriyle uluslararası finansal raporlama standartlarına uygun hazırlanıp hazırlanmadığına ilişkin olarak yürütülen bağımsız denetim sürecinde, hata ve yanlışların tek tek veya toplu olarak finansal tablo kullanıcılarının kararlarını ve yorumlarına dayanarak alacakları kararları etkileyecek düzeyde olması önemlilik olarak ifade edilir. Denetçiden beklenen denetim riskini en düşük seviyeye indirmek işletme ile ilgili hata ve yanlışlarının ortaya çıkarmasını sağlamaktır. Bağımsız Denetim standartlarının“BDS 320 Denetimin planlanmasına ve yürütülmesinde önemlilik ”ile denetim sürecinde tüm yönleriyle ele alınacaktır. BDS 320 işletmelerin denetim sürecinde sahip oldukları sektör baz alınarak denetçilerin önemlilik hesaplama yöntemlerine değinilecektir. Bu çalışmada Bağımsız denetimin çerçevesi, risk süreci ve önemlilik düzeyi hesaplanırken başvurulan yöntemler ele alınarak bazı denetim firmaları ile görüşülüp süreç hakkında bilgi edinilmiştir. İşletmeler ne derece önemlilik düzeyini uyguluyor eksik yönlerimiz nelerdir bunlar aktarılacaktır. Çalışmamızın son bölümünde gerçek hayattan alınan bir işletme ile önemlilik düzeyi nasıl hesaplanır, sonuçlara bakılarak ne gibi yorumlar yapılabilir tüm yönleriyle ele alınarak pekiştirilecektir. Uygulamada hesaplar üzerinden önemlilik tutar hesaplamaları planlanan ile sonuçta çıkan önemlilik tutarı değerlendirilecektir.
Özet (Çeviri)
In the independent audit process conducted regarding whether the financial statements are prepared in all material respects in accordance with international financial reporting standards, the fact that errors and mistakes are at a level that will affect the decisions of the users of the financial statements individually or collectively based on their decisions and comments is expressed as materiality It is to reduce the audit risk expected from the auditor to the lowest level and to ensure that the errors and mistakes related to the enterprise are revealed. All aspects of the Independent Auditing standards will be addressed in the audit process with“BDS 320 Materiality in the planning and execution of the audit”. BDS 320 will refer to the auditors' methods of calculating materiality, based on the industry they have in the audit process. In this study, the framework of the independent audit, the risk process and the methods used in calculating the materiality level were discussed and information was obtained about the process by interviewing some audit firms. To what extent the enterprises apply the level of importance and what are their deficiencies will be conveyed. In the last part of our study, how to calculate the materiality level with a real-life business, what kind of comments can be made by looking at the results, will be discussed and reinforced in