Globalization and the fast fashion phenomenon: Case study of Turkey and Morocco
Küreselleşme ve hızlı moda olgusu: Türkiye ve Fas örnek olayı
- Tez No: 700306
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MURAT JANE
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
- Anahtar Kelimeler: Hızlı Moda, Küreselleşme, Emek, Çevre, Tüketiciler, Fast Fashion, Globalization, Labors, Environment, Consumers
- Yıl: 2021
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 101
Özet
Kapitalizmin değerleri ile derin bir şekilde simgelenen bir toplumda, tüketilmek bir alışkanlık haline gelmiş ve bu da çoğumuzun hissettiği bir ihtiyaç haline gelmiştir. Dahası, küreselleşme moda toplumunu“hızlı moda”fenomeni çerçevesinde şekillendirmiş, moda sektöründeki tüketimin gerçek nedeni olmuş, giyim endüstrisinin bu segmenti çevreyi dünyanın en çok kirletenlerinden biri olarak etkilemiş ve bunun işçiler üzerindeki etkisini arttırmıştır. Hızlı moda anlayışı, bu trendi herkesin erişimine açık hale getirmek için, hızlı, sık ve ucuz bir şekilde podyumlarda görülen mikro trendler üretmektir. Günümüzde kıyafetlerin teslimini görmek çok nadir rastlanan bir durumdur, yılda üç dört kez, mevsimlerin değiştiği veya sahip olduğumuz kıyafetler için çok büyük bir şey yaptığımız zaman meydana gelmiştir. Bu eğilim 20 yıldır değişmeye başlamıştır. Bu araştırmanın amacı, moda endüstrisi, özellikle de hızlı moda ve giyim endüstrisinin bu segmentinin dünya üzerindeki en büyük kirliliğe neden olan çevreyi nasıl etkilediğini anlamaktır. Ayrıca bu tez, bir yandan çevrenin çöp sahalarındaki atıklardan ve düzenlemesiz ayarlardan, diğer yandan da işçilerin çok kötü koşullarından kaynaklanan devasa sonuçları tartışmaktadır. Ardından, işçilerin çalışma koşullarını da analiz edecek. Bu çalışmada neoliberalizm ile hızlı modanın kesişimini ve küreselleşmenin neoliberalist yaklaşımla nasıl bağlantılı olduğu gösterilmeye çalışılacaktır. Küreselleşme,“hızlı moda”konseptini oluşturarak moda dünyasında devrim yarattı. Bu tezin ana argümanı Türkiye ve Fas'ta hızlı moda endüstrisi ile işçi çalışma koşulları ile çevre sorunları arasında güçlü bir ilişki olduğudur. Tezin amaçlarından biri, Türkiye ve Fas'taki işçilerin çalışma koşullarını karşılaştırmalı olarak kavramak ve netleştirmektir. Küreselleşmenin hızlı moda olgusu üzerindeki etkisini analiz etmek için bu çalışma, sosyal durum seviyesinde bir kriterler birliği ve Fas ile Türkiye arasındaki çevre seviyesi aracılığıyla yapılan açıklayıcı bir araştırmaya dayanmaktadır.
Özet (Çeviri)
In a society deeply marked by the values of capitalism, consuming has become a habit, almost a need felt by most of us. Moreover, as globalization altered the society of fashion by introducing“fast fashion”, the real cause of this consumption, we owe it to fast fashion, this segment of the industry of clothing impacts the environment as one of the main polluters on earth, as well as the impact that it has on the labors. The idea of fast fashion is to, quickly, frequently and inexpensively produce micro-trends seen on the catwalks to make them accessible to the public. Back in the days, it was quite rare to see a delivery of clothes, it happened three to four times a year, when the seasons changed, or when we got too big for what we had. This tendency has been begun to change for 20 years. With the advent of the internet and the development of social networks, this phenomenon has accelerated while marketing has increased its expansion. Clothing has become cheaper; trend cycles have accelerated, and shopping has become a form of entertainment. While this concept and change has increased accessibility and lowered the price of clothing, it has also created several problems for the industry. The aim of this research is to understand the phenomenon of globalization that has on the fashion industry, mainly fast-fashion and how does this segment of the industry of clothing impacts the environment as one of the main polluters on earth. Furthermore this thesis discuss the colossal results that it has on one hand the environment from waste in landfills and unregulated settings, on the other hand the conditions of labors that are calamitous. Through this study, it will be tried to demonstrate the intersection between neoliberalism and fast-fashion, and how globalization is connected in a way with the neoliberalist approach. Globalization has revolutionized the fashion world by creating the concept of“fast fashion”. The main arguement of this thesis is reflecting consequences and effects of fast fashion industry on the working conditions of labours' and environmental problems in both Turkey and Morocco. And, the research question of this thesis why the effects of fast fashion has negative aspects on social condition of labors and environemental issues. One of the aims of thesis is to comprehend and clarify the working conditions of labors in Turkey and Morocco comparatively. To analyze the impact of globalization on the fast fashion phenomenon, this study relies on a descreptive research through a caste study of criterias at the social condition level and the environmental level between Morocco and Turkey.