Sezaryende uterusun kapatılmasında kullanılan cerrahi tekniklerin hayvan modeli üzerinde karşılaştırılması
Comparison of surgical techniques used for closure of the uterus in cesarean section on an animal model
  1. Tez No: 700330
  2. Yazar: MERVE CİVELEK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SELİM BÜYÜKKURT
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
  6. Anahtar Kelimeler: Sezaryen kesisi, cerrahi teknik, tek katlı kapatma, çift katlı kapatma, Cesarean section, surgical technique, single-layer closure, double-layer closure
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 62
Özet
Amaç: Sezaryen dünya genelinde yaygın olarak yapılan bir operasyon olmasına rağmen, kabul edilebilecek en uygun cerrahi teknik için sınırlı bilgi vardır. Çalışmamızda sezaryen sırasında uterusun kapatılmasında kullanılan cerrahi tekniklerin kısa dönem sonuçlarını hayvan modeli üzerinde karşılaştırmayı amaçladık Gereç ve Yöntem: Çalışmada 10 adet dişi Wistar albino rat gebeliklerinin yaklaşık 20. günde sezaryen yapıldı. Uterusun sağ tarafı tek kat kilitlenerek, sol tarafı çift kat kilitlenmeden kapatıldı. Kontrol grubunda olan 3 rat ise normal doğum izleminde takip edildi. Sezaryen ve normal doğum sonrası 15. günde ratlar sakrifiye edildikten sonra histerektomi yapıldı, materyal patolojik incelemeye alındı. Elde edilen kesitler hematoksilen-eozin, Masson trikrom ve alcian blue ile boyandı. Makroskopik ve mikroskobik veriler ratların sağ ve sol uterusları için ayrı ayrı incelendi. Bulgular: Sezaryan yapılan ratlarda uterusun tek katlı kilitlenerek kapatıldığı örneklerin ortalama endometriyum kalınlıkları 287±111,1 μm, çift katlı kilitlenmeden kapatılan örneklerin ortalama endometriyum kalınlıkları 318,4±172,2 μm bulundu. İki grup arası anlamlı bir fark izlenmedi (p:0,870). Örneklerin ortalama miyometriyum kalınlıkları 637,1±243,1 μm, çift katlı kilitlenmeden kapatılan örneklerin ortalama miyometriyum kalınlıkları 456±261,7 μm bulunmasına rağmen iki grup arası anlamlı bir fark izlenmedi (p: 0,086). Ortalama uterus kalınlıkları tek katlı kapatmada 1230,9±507,7 μm, çift katlı kapatmada 1466,5±448,9 μm bulundu. İki grup arası anlamlı bir fark izlenmedi (p:0,369). Histerektomi materyallerinin karşılaştırdığımız histopatolojik özellikleri açısından çalışma grubundaki ratlarda anlamlı bir fark saptanmadı. Uterusu tek katlı kilitli kapatılan 2 ratın uterusunda, çift katlı kapatılan tek ratın uterusunda inflame ve nekrotik görünüm mevcuttu (p:0,513). Kollajen, gland yoğunluğu, inflamatuar lenfositler, hemosiderin yüklü makrofajlar ve rezidüel sütür gibi histopatolojik değerlendirmelerde de iki grup arasında anlamlı bir fark saptanmadı (sırasıyla p:0,606, p:0,329, p:0,121, p:1, p:0,513, p:0,264). Tartışma: Araştırmamız sezaryen tekniği ile ilgili tartışmalara, verilerin daha çok histopatolojik sonuçlar ile ortaya konulduğu bir çalışma ile katkıda bulunmaktadır. Bu tez çalışmasının uterus iyileşmesinde sadece erken dönem sonuçları ele aldığını düşünecek olursak gerek hiç skarı olmayan kontrol grubundaki materyaller, gerekse uterusun tek kat kilitlenerek dikildiği grup 1 ve iki kat kilitlenmeden dikildiği grup 2'deki olgular arasında endometriyum ve miyometriyum kalınlıkları arasında fark saptanmamıştır. Uterusun tüm kat ölçümleri yapıldığında ise grup 1'in diğerlerinden daha kalın olduğu izlenmiştir. Bu sonuç bugüne kadar iki kat dikilmenin daha sağlam sezaryen yeri elde edilmesini sağlayacağı görüşünün tam da zıttıdır. Üstelik grup 1 ve 2 arasında histopatolojik özellikler açısından bir fark olmaması da sadece kalınlıkla değerlendirme yapmanın uygun olmayacağı fikrini aşılamaktadır. Bu kadar karmaşık bir konunun basitçe tek kat ya da çift kat dikiş ile çözümlenmesinin beklenmemesi gerekir. Sonuç: Gerçekleştirdiğimiz araştırmanın sonuçları genel olarak uterusun tek kat kilitlenerek ya da çift kat kilitlenmeden kapatılmasının sezaryen sonrası kısa dönemde histopatolojik olarak ayırt edilebilecek bir fark olmadığına işaret etmektedir.
Özet (Çeviri)
Comparison of Surgical Techniques Used for Closure of the Uterus in Cesarean Section on an Animal Model Objective: Although cesarean section is a widely performed operation worldwide, there is limited information about the most appropriate surgical technique. In our study, we aimed to compare the short-term results of the surgical techniques used to close the uterus during cesarean section on an animal model. Materials and Methods: In this study, cesarean section was performed on the 20th day of 10 female Wistar albino rat pregnancies. While the single-layer locked closure technique used for the right side of the uterus, the double-layer unlocked closure used for the left side. Three rats in the control group were followed up during normal delivery. After the rats were sacrificed on the 15th postoperative day, hysterectomy was performed and the material was taken for pathological examination. The sections obtained were stained with hematoxylin-eosin, Masson's trichrome and alcian blue. Macroscopic and microscopic data were analyzed separately for right and left uterus of rats with cesarean section. Results: The mean endometrial thickness of the specimens with a single-layer locked of the uterus was 287±111.1 μm, and the mean endometrial thickness of the specimens closed double-layer unlocked was 318.4±172.2 μm. There is no significant difference was observed between the two groups (p: 0.870). Although the mean myometrial thickness of the single-layer locked closure samples was 637.1±243.1 μm and the mean myometrial thickness of the double-layer unlocked closure samples was 456±261.7 μm, no significant difference was observed between the two groups (p: 0.086). The mean uterine thickness found 1230.9±507.7 μm in single-layer closure and 1466.5±448.9 μm in double-layer closure. No significant difference was observed between the two groups (p: 0.369). There was no significant difference in the rats in the study group in terms of the histopathological features of the hysterectomy materials that we compared. There was an inflamed and necrotic appearance in the uterus of 2 rats whose uterus was closed single layer locked and only one rat in the double layer unlocked closed group (p:0.513). There was no significant difference between the two groups in histopathological evaluations such as collagen, gland density, inflammatory lymphocytes, hemosiderin-loaded macrophages and residual suture (respectively p:0.606, p:0.329, p:0.121, p:1, p:0.513, p:0.264). Discussion: This research contributes to the discussions about the cesarean section technique with a study in which the data are mostly presented with histopathological results. As this thesis study only deals with the early results in uterine healing, no difference was found between the endometrial and myometrial thicknesses between the materials in the control group with no scars, and the cases in group 1, where the uterus was sutured with a single layer locked; and in group 2, where the uterus was sutured double layer unlocked. When all fold measurements of the uterus were made, it was observed that group 1 was thicker than the others. This result is the exact opposite of the view that up to now double suturing will provide a stronger cesarean section. Moreover, the fact that there was no difference between groups 1 and 2 in terms of histopathological features suggests that it would not be appropriate to evaluate only with thickness. It should not be expected that such a complex issue can be solved simply with single or double layer closure. Conclusion: The results of our study indicate that there is no histopathologically distinguishable difference in the short term after cesarean section between closure of the uterus with single layer locked or double layer unlocked.