Aile hekimliği asistanlarının COVID-19 pandemisi döneminde influenza, pnömokok ve covıd-19 aşıları hakkında bilgi, tutum ve davranışlarının değerlendirilmesi
Evaluation of knowledge, attitudes and behaviors of family medicine assistants about influenza, pneumococcal and COVID-19 vaccines during the covid-19 pandemic period
  1. Tez No: 700331
  2. Yazar: HASAN YAĞMUR
  3. Danışmanlar: UZMAN DUYGU YENGİL TACİ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Aile Hekimliği, Family Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Aşı, Bilgi, Covid-19, İnfluenza, Tutum, Vaccine, Knowledge, Covid-19, Influenza, Attitude
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Ankara Eğitim ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 61
Özet
Amaç: Çalışmamızda Covid-19 pandemisi döneminde, Aile Hekimliği asistanlarının İnfluenza, Pnömokok ve Covid-19 aşıları hakkında bilgi, tutum ve davranışlarını değerlendirmek hedeflenmiştir. Gereç ve Yöntem: Araştırmamıza üniversiteler ile eğitim ve araştırma hastanelerinin Aile Hekimliği kliniklerinde görev yapan, çalışmaya katılmayı kabul eden Aile Hekimliği asistanları dahil edildi. Katılımcılara; sosyodemografik veri formu ile araştırmacı tarafından literatür ve güncel kılavuzlar taranarak hazırlanan İnfluenza, Pnömokok ve Covid-19 aşıları hakkında bilgi, tutum ve davranış özelliklerini belirlemeyi amaçlayan anket formu online olarak uygulandı. Bulgular: Çalışmaya 343 kişi dahil edildi. Katılımcıların 154'ü (%44,9) erkek, 189'u (%55,1) kadındı. Ortalama yaş 30,82±5,822 yıl olarak hesaplandı. Asistan hekimlerin 310'u (%90,4) Covid-19 aşısı olduğunu, 33'ü (%9,6) Covid-19 aşısı olmadığını belirtti. Bilgi puan ortalaması değeri 81,8±12,1 (min=0, maks=100), tutum puan ortalaması 59,04±15,8 (min=20, maks=100), davranış puan ortalaması 84,1±10,5 (min=0, maks=100) olarak bulundu. Covid-19 aşısı olan hekimlerin bilgi ve davranış puan ortalamaları anlamlı şekilde daha yüksek bulundu. Sonuç: Çalışmamızda hekimlerin aşı olma oranları ile yaş ve meslek yılı arttıkça aşılar hakkındaki bilgi, tutum ve davranış düzeylerinin arttığı saptanmıştır. Hekimlerin Covid-19 aşısı yaptırma noktasında davranış düzeylerinin yüksekliği görülmekle beraber İnfluenza aşısı olma oranları istenilen düzeyde değildir. Pandemiyi kontrol etmede hekimlerin aşılar konusunda öncülük etmeleri ve örnek olmaları önemli role sahiptir.
Özet (Çeviri)
Aim: In our study, it was aimed to evaluate the knowledge, attitude and behavior levels of family medicine assistants about Influenza, Pneumococcal and Covid-19 vaccines during the Covid-19 pandemic period. Materials and Methods: Family medicine assistants who agreed to participate in the study working in the family medicine clinics of universities and training and research hospitals were included. The questionnaire form, which aims to determine the knowledge, attitude and behavioral characteristics of the participants about the Influenza, Pneumococcal and Covid-19 vaccines, which was prepared by the researcher by scanning the sociodemographic data and the literature and current guidelines, was applied with the online questionnaire technique. Results: 343 people were included in the study. 154 of the participants (44.9%) were male and 189 (55.1%) were female. The mean age was calculated as 30.82±5.822 years. 310 (90.4%) of the participants stated that they had the Covid-19 vaccine, while 33 (9.6%) stated that they did not have the Covid-19 vaccine. Knowledge score average 81.8±12.1 (min=0, max=100), attitude score average 59,04±15,8 (min=20, max=100), behavior score average 84.1±10.5 (min=0, max=100) were found. The knowledge and behavior average scores of the participants who were vaccinated Covid-19 were found to be significantly higher. Conclusion: In our study, it was determined that the level of knowledge, attitude and behavior about vaccines increased as the rate of physicians getting vaccinated and their age and professional years increased. Although the level of behavior of physicians at the point of getting Covid-19 vaccine is high, the rate of getting influenza vaccination is not at the desired level. In controlling this pandemic, physicians' leadership and example about vaccines has an important role.