Tedavisiz akut alevlenme dönemindeki erkek şizofreni hastalarında antipsikotik tedavi sonrası IL-1ß, IL-6 serum düzeyi değişiminin ve bu parametreler ile semptom şiddeti arasındaki ilişkinin araştırılması
Investigation of associations of IL-1ß and IL-6 levels with the symptom severity in drug-free male schizophrenia patients in acute exacerbation period and the serum level alterations of these inflammatory parameters after antipsychotic treatment
  1. Tez No: 700353
  2. Yazar: SALİH KALYONCU
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. OYA GÜÇLÜ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Psikiyatri, Psychiatry
  6. Anahtar Kelimeler: Enflamasyon, İnterlökin-1β, İnterlökin-6, Semptomatoloji, Şizofreni, Inflammation, Interleukin-1β, Interleukin-6, Symptomatology, Schizophrenia
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: İstanbul Bakırköy Prof. Dr. Mazhar Osman Ruh Sağlığı ve Sinir Has. Eğt. ve Arş. Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 104
Özet
AMAÇ: Tedavisiz akut alevlenme dönemindeki erkek şizofreni hastalarının interlökin 1 beta (IL-1ß), interlökin 6 (IL-6) ve tam kan sayımından derive enflamasyon parametreleri değerlerini sağlıklı kontrol grubu ile karşılaştırmak, hasta gruba tedavi verilmesi sonrası mevcut parametrelerde tedavi öncesi-sonrası (TÖ-TS) anlamlı fark olup olmadığını araştırmak, TS değerleri sağlıklı kontrol grubu ile karşılaştırmak ve semptom şiddeti ile arasındaki ilişkiyi ortaya koymaktır. GEREÇ VE YÖNTEM: Araştırma popülasyonu Bakırköy Prof. Dr. Mazhar Osman Ruh Sağlığı ve Sinir Hastalıkları EAH Psikiyatri Kliniklerine yatarak tedavi gören, DSM-5'e göre şizofreni tanısı konan 61 hasta ve 61 sağlıklı kontrolden oluşturulmuştur. Tüm gönüllüler için sosyodemografik veri formu doldurulmuş ve boy, kilo ölçümleri yapılmıştır. Hasta grupta TÖ ve TS dönemde hastalık şiddetinin ve tedaviye bağlı değişikliklerin tespiti için pozitif ve negatif sendrom ölçeği (PANSS) ve klinik global izlenim (KGİ) ölçeği uygulanmıştır. Tüm katılımcılardan 10-12 saatlik açlık sonrası enflamasyon parametrelerinin çalışılabilmesi için venöz kan alınmıştır. Aynı enflamasyon parametreleri hasta grupta TS dönemde tekrar çalışılmıştır. BULGULAR: Hasta grupta kontrol grubuna kıyasla; TÖ ve TS dönemde nötrofil (Neu), nötrofil/lenfosit oranı (NLR), C-reaktif protein (CRP) ve eritrosit sedimentasyon hızı (ESH) değerlerinin anlamlı derecede yüksek olduğu, TÖ dönemde eozinofil (Eos) değerlerinin, TS dönemde ise IL-1β, IL-6 ve lenfosit (Lym) değerlerinin anlamlı derecede düşük olduğu saptanmıştır. Hasta grupta TS dönemde IL-1β, IL-6 ve Eos değerlerindeki değişimin anlamlı olduğu saptanmıştır. Lym değerlerinin PANSS-N skorları ile pozitif yönde, NLR ile hem PANSS-N hem KGİ-HŞ skorlarının negatif yönde korele olduğu saptanmıştır. Ayrıca CRP ve ESH değerlerinin ikisinin de vücut kitle indeksi (VKİ) ile pozitif yönde korele olduğu saptanmıştır. Şizofreni grubunda IL-6 değerlerinin TÖ ve TS ortalamaları çoklu antipsikotik kullanımı olanlarda tekli antipsikotik kullanımı olanlara kıyasla anlamlı derecede düşük olarak saptanmıştır. Depo antipsikotik kullanımı olan grup depo antipsikotik kullanımı olmayan grupla kıyaslandığında; TÖ dönemde CRP ortalamalarının anlamlı derecede yüksek, TS dönemde ise IL-6 ortalamalarının anlamlı derecede düşük, Lym ortalamalarının anlamlı derecede yüksek olduğu saptanmıştır. Eos, CRP ve ESH değerlerinin şizofreni hastası olma durumunu anlamlı derecede yordadığı saptanmıştır. SONUÇ: Çalışmamızın sonuçları şizofreninin enflamasyon hipotezine destek olmakta, IL-1β ve IL-6 değerlerinin antipsikotik tedavi sonrası düşmesi sitokinler üzerine etkili antienflamatuar ilaçların şizofreni tedavisinde araştırmaya değer olduğunu, Eos değerlerinin durum belirteci olarak kullanılabileceğini, Lym ve NLR dğerlerinin ise semptomatoloji ile ilişkili olabileceğini düşündürmektedir.
Özet (Çeviri)
AIM: In this study we aimed to compare the levels of interleukin 1 beta (IL-1ß), interleukin 6 (IL-6) and inflammation parameters derived from the complete blood count of drug free male schizophrenia(SCZ) patients in the acute exacerbation period with the healthy control group(HC), to reveal the relationship between symptom severity and to investigate whether there is a significant difference in these inflammatory parameters before and after the antipsychotic treatment(BT-AT) in SCZ group, and also to compare the inflammatory parameters of patients AT with HC. METHOD: The study was included 61 male patients who were diagnosed with schizophrenia according to DSM 5 criteria and hospitalized at Bakırkoy Prof. Dr. Mazhar Osman Mental and Neurological Diseases Training and Research Hospital inpatient clinics and 61 healthy controls. Sociodemographic data form was filled, height-weight measurements were made for all participants. The patients were evaluated with positive and negative syndrome scale (PANSS) and clinical global impression (CGI) scales twice, BT and AT, to determine the severity of the disease and changes related to treatment. Venous blood samples were taken from all participants to measure the inflammation parameters after 10-12 hours of fasting. And this process repeated for the SCZ group AT. RESULTS: Serum neutrophil (Neu), neutrophil/lymphocyte ratio (NLR), C-reactive protein (CRP) and erythrocyte sedimentation rate (ESR) levels were found to be significantly higher in the SCZ group compared to the HC, both BT and AT. BT, eosinophil (Eos) levels; AT, IL-1β, IL-6 and lymphocyte (Lym) levels were found to be significantly lower in SCZ group compared to HC. The changes of IL-1β, IL-6 and Eos levels AT was found to be statistically significant. Lym levels were found to be positively correlated with PANSS-N scores, while NLRs were negatively correlated with both PANSS-N and CGI-S scores. In addition, CRP and ESR were both positively correlated with body mass index. In the schizophrenia group, the means of IL-6 levels both BT and AT were found to be significantly lower for patients taking multiple antipsychotics compared to those taking a single antipsychotic. BT, the mean of CRP levels was significantly higher; AT, IL-6 levels were significantly lower, and Lym levels were significantly higher for patients who were using depot antipsychotic compared to those who were not. Eos, CRP and ESR were found to significantly predict the diagnosis of schizophrenia. CONCLUSION: In this study, the decrease in IL-1β and IL-6 levels AT suggests that anti-inflammatory drugs acting on cytokines are worth investigating in the treatment of schizophrenia. The results also suggest that Eos level can be used as a state marker, Lym and NLR may be associated with symptomatology. In conclusion, according to these findings, the results of this study support the inflammation hypothesis of schizophrenia.