Darbe etkisine maruz kalmış betonarme kirişlerin artık yük kapasitelerinin deneysel olarak incelenmesi
Experimental investigation of residual capacity of reinforced concrete beams exposed to impact loads
  1. Tez No: 700356
  2. Yazar: CEMAL YILMAZ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ OSMAN KIRTEL, PROF. DR. ALPER İLKİ
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Betonarme kiriş, darbe, taşıma gücü, artık yük kapasitesi, Reinforced concrete beams, impact, flexural capacity, residual load capacity
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sakarya Uygulamalı Bilimler Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 309
Özet
Betonarme kirişlerin, darbe etkisine maruz kalması, statik ve dinamik özelliklerinde önemli değişimlere neden olabilmektedir. Tasarım yaklaşımına ve darbe enerjisinin düzeyine bağlı olarak, betonarme kirişlerin göçme modları da değişebilir. Örneğin statik yükler altında eğilme etkileri ile göçme moduna ulaşan betonarme kiriş, darbe yükü altında kesme tasarımlı davranışa dönüşebilir. Bu çalışmanın amacı, eğilme ve kesme etkileri ile dayanımlarına ulaşacak şekilde tasarlanmış betonarme kirişlerin, darbe etkileri sırasındaki davranışlarının belirlenmesi ve darbe sonrası artık dayanım ile yer değiştirme kapasitelerinin incelenmesidir. Bu amaç doğrultusunda, tam ölçekli betonarme kirişlere tek darbe yüklemesi ile farklı düzeylerde hasar verilmiştir. Ardından gerçekleştirilen yer değiştirme kontrollü statik eğilme deneyleri ile hasarlı kirişlerin darbe sonrası artık yük kapasiteleri araştırılmıştır. Deneyler, yeni ve özgün tasarımlı darbe çerçevesi ve mesnet düzenekleri kullanılarak gerçekleştirilmiştir. Dinamik ve statik eğilme çerçevelerinde, aynı mesnet düzenekleri kullanılmış ve dinamik deneylerde hem basınç hem de çekme kuvvetleri ölçülmüştür. Darbe etkisine maruz kalan eğilme tasarım davranışlı betonarme kirişlerde göçme modu ve hasar oluşum mekanizmaları önemli oranda değişmiştir. Buna bağlı olarak rijitlik, dayanım, yer değiştirme kapasitesi, süneklik ve enerji yutma kapasitesi gibi temel davranış özelliklerinde önemli ölçüde azalmalar olduğu görülmüştür. Referans betonarme kiriş ve hasarlı betonarme kirişlerin kullanılabilirlik durumları, dinamik denge denklemleri ile karşılaştırılmıştır. Betonarme kirişler, Türkiye Bina Deprem Yönetmeliğinde (TBDY 2018) verilen dönme kapasitelerine göre değerlendirilmiştir.
Özet (Çeviri)
Expose to impact effects of reinforced concrete beams can cause significant changes in static and dynamic properties. Depending on the design approach and the level of impact energy, the failure modes of the reinforced concrete beams may also vary. For example, under static loads, the concrete beam, which reaches the crush mode with bending effects, can be transformed into shear design under impact load. The aim of this study is to determine the behaviors of reinforced concrete beams designed to achieve their strengths with bending and shearing effects, and to investigate their residual strength and displacement capacities after impact. To this end, different levels of damage were caused by a single impact load on full-scale reinforced concrete beams. Afterwards, the residual load capacities of the damaged beams were investigated with the help of displacement controlled static flexural experiments. The experiments were carried out using a new and original designed impact frame and support devices. In dynamic and static flexural frames, the same support mechanisms were used and both pressure and tensile forces were measured in dynamic experiments. Failure mode and damage formation mechanisms have significantly changed in the bending design behavior of reinforced concrete beams exposed to impact. Accordingly, it has been observed that there are significant decreases in basic behavior characteristics such as rigidity, strength, displacement capacity, ductility and energy absorption capacity. The availability of the reference reinforced concrete beams and damaged reinforced concrete beams were compared with the dynamic equilibrium equations. Reinforced concrete beams, were evaluated according to the rotation capacities explained in Turkish Building Earthquake Code (TBEC 2018).