Obezite tanısı alan kadın hastaların obezitede sağlık inanç modeli ölçeği ile değerlendirilmesi
Evaluation of female patients diagnosed with obesity with the obesity health belief model scale
  1. Tez No: 700451
  2. Yazar: YASEMİN YILDIRIM
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. DİDEM KAFADAR
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Aile Hekimliği, Family Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Obezite, Sağlık Tutumu, Beden Kitle İndeksi, Obesity, Health Attitude, Body Mass Index
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Bağcılar Eğitim ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 76
Özet
Amaç: Çalışmamızda obezite tanılı kadın hastaların sosyodemografik özellikleri ve obezite öyküsünün, obezite ve kilo vermeye yönelik algı, tutum ve inançları ile ilişkisinin araştırılması amaçlanmıştır. Materyal ve Metod: Çalışma tek merkezli, kesitsel, tanımlayıcı bir çalışma olarak 18.05.2021-30.06.2021 tarihleri arasında hastanemiz Aile Hekimliği ve Dahiliye polikliniklerine başvuran ve beden kitle indeksi (BKİ) ≥ 30 kg/m2 olan 175 kadın hasta ile yapılmıştır. Katılımcılara araştırmacılar tarafından literatür taranarak oluşturulan sosyodemografik veriler ile kronik hastalıklar, obezite öyküsü, daha önce kilo verme girişimlerini içeren 22 soruya ilave olarak ülkemizde geliştirilen ''Obezitede Sağlık İnanç Modeli Ölçeği'' uygulanmıştır. Boy ve kilo da sorularak BKİ değerleri hesaplanmıştır. Verilerin analizinde SPSS 27.0 programı kullanılmıştır. Bulgular: 175 obezite tanılı kadın hasta ile yapılan çalışmada katılımcıların yaş ortalaması 47,6±11.1, BKİ ortalaması 37,1±5,3 kg/m2 bulunmuştur. Katılımcıların %72,6'sının kronik hastalıkları mevcuttu. Katılımcılarımızın %54,9'unun daha önce kilo verme girişimi vardı, %24,6'sı da aktif doktor/diyetisyen takibinde idi. Alt ölçeklerden alınabilecek maksimum puanlar karşılaştırıldığında en yüksek puan ortalamalarının ciddiyet ve yarar algısı alt ölçeğinde olduğu görülmüştür. 18-49 yaş grubunda daha yaşlı gruba nazaran sağlığın önemi, ciddiyet algısı, duyarlılık algısı, yarar algısı alt ölçek puanlarının yüksek olduğu görülmüştür. Eğitim düzeyi lise ve üzeri olanlarda sağlığın önemi alt ölçek puanları artmıştır. BKİ 30-34,9 kg/m2 olan grupta sağlığın önemi alt ölçek puanı, BKİ ≥35 olan gruba göre daha yüksek bulunmuştur. Bir işte çalışan grupta duyarlılık algısı bir işte çalışmayan gruba göre daha yüksek bulunmuştur. Sigara kullanmayan grupta sağlığın önemi alt ölçek puanı sigara kullanan gruba nazaran daha yüksek bulunmuştur. Daha önce kilo verme girişimi olanlarda sağlığın önemi ve yarar algısı alt ölçek puanları daha yüksek bulunurken; aktif doktor/diyetisyen takibinde olan grupta sağlığın önemi, duyarlılık algısı ve yarar algısı puanı daha yüksek, engel algısı puanı ise daha düşük bulunmuştur. Sonuç: Çalışmamızda sosyodemografik özelliklerin özellikle daha genç yaşta olmanın, güncel ve daha önceki kilo verme girişimlerinin obezite ve kilo vermeye yönelik algı, tutum ve inançları etkilediği görülmektedir. Obezite için özellikle doktor ya da diyetisyen takibine girmiş olanların tutum ve algılarının sağlığın teşviki ve geliştirilmesi için olumlu yönde geliştiği görülmektedir. Bu nedenle biyopsikososyal yaklaşım kapsamında hekimler ve diğer sağlık profesyonelleri tarafından gerçekleştirilen medikal takip ve eğitimlerin, obezite tanılı hastaların sağlıklı yaşam biçimi davranışlarını uygulayarak kilo verme motivasyonlarını artırarak hastaları desteklediği görülmüştür. Obezite konusunda kamuoyunda ve medyada farkındalığın artırılmasına yönelik çalışmaların artırılması gerektiğini düşünüyoruz.
Özet (Çeviri)
Aim: In our study, we aimed to investigate the relationship between the sociodemographic characteristics and obesity history of female patients with a diagnosis of obesity and their perceptions, attitudes and beliefs regarding obesity and weight loss. Materials and Methods: The study was conducted as a single-center, crosssectional, descriptive study with 175 female patients with a body mass index (BMI) ≥ 30 kg/m2 who applied to Family Medicine and Internal Medicine outpatient clinics of our hospital between 18.05.2021 and 30.06.2021. In addition to 22 questions including sociodemographic data and questions such as chronic diseases, obesity history and previous weight loss attempts prepared by the researchers by scanning the literatüre, the“Health Belief Model Scale in Obesity”, which was developed in our country, was applied to the participants. Height and weight were also asked and BMI values were calculated. SPSS 27.0 program was used in the analysis of the data. Results: In the study conducted with 175 female patients who are diagnosed with obesity, the mean age of the participants was 47,6±11.1, and the mean BMI was 37,1±5,3 kg/m2. 72.6% of the participants had chronic diseases. 54.9% of our participants had a previous weight loss attempt, and 24.6% were under active doctor/dietician follow-up. When the maximum scores that can be obtained from the subscales are compared, it was seen that the highest mean scores were present in the severity and benefits perception subscale. The health value, severity perception, susceptibility perception, benefits perception subscale scores were higher in the 18- 49 age groupthan older group of the participants. The health value subscale scores increased in those with high school or higher education level. The health value subscale score was found to be higher in the group with a BMI of 30-34,9 kg/m2 than the group with BMI ≥35 kg/m2. Susceptibility perception was found to be higher in the group working at a job than in the group not working at any job. The health value subscale score was found to be higher in the non-smoker group than the smoker group. Health value and benefits perception subscale scores were higher in those who had previously attempted to lose weight while health value, susceptibility and benefits perception scores were higher, and the barriers perception score was lower in the group that was under active doctor/dietician follow-up. Conclusion: In our study; it is seen that sociodemographic characteristics especially being at younger age, current and previous weight loss attempts affect perceptions, attitudes and beliefs about obesity and weight loss. It is seen that the attitudes and perceptions of especially those who were under follow-up of a doctor or dietitian for obesity have improved positively to improve health promotion. For this reason, within the scope of biopsychosocial approach, it has been seen that patient medical follow-up and education provided by the physicians and other healthcare professionals, support the patients by increasing the motivation of patients with obesity to lose weight by practicing healthy lifestyle behaviors. We think that efforts to increase awareness about obesity in the public and media should be increased.