Manisa ili, Demirci ilçesi, Ayvaalanı Köyü monografisi
Manisa province Demirci district Ayvaalani Village monography
- Tez No: 700544
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ BÜLENT AKIN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Halk Bilimi (Folklor), Türk Dili ve Edebiyatı, Folklore, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Ayvaalanı Köyü, Halk kültürü, Ritüel, Halk Bilgisi, Halk Edebiyatı, Ayvaalanı Village, Folk culture, Ritual, Folklore, Folk Literature
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İzmir Katip Çelebi Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 341
Özet
“Manisa ili, Demirci ilçesi, Ayvaalanı Köy Monografisi”adıyla hazırlanan bu tez çalışması, Ayvaalanı köyü halk kültürünü, değerlerini, örf ve adetlerini, gelenek ve göreneklerini yaşatmak ve yaşatılmasına kaynaklık etmek amacıyla hazırlanmıştır. Bu doğrultuda, Ayvaalanı köyünün halk bilgisi ürünleri incelenmiş, unutulmaya yüz tutmakta olan inanç ve pratiklerin günümüze aktarılması hedeflenmiştir. Böylelikle geçmiş ve gelecek arasında köprü oluşturup, halk kültürünün canlılığının korunması ve gelecek nesillere aktarılarak yaşatılmasına katkı sunmak amaçlanmıştır. Tez çalışmamız on ana bölümden oluşmaktadır. Birinci Bölüm' de, köyün tarihi, coğrafi ve kültürel özellikleri ile beraber, tarım ve hayvancılık, köyde kullanılan lakaplar ve sülale isimleri, köyde bulunan çeşme ve yer adları ele alınmıştır. Çalışmamızın İkinci Bölümünü ise, Ayvaalanı köyü geçiş dönemleri oluşturmaktadır. Üçüncü Bölüm' de, bayramlar, dini törenler, mevsimlik törenler ve kutlamalara yer verilmiştir. Dördüncü Bölüm 'de halk inanışları ele alınmıştır. Beşinci Bölüm' de, halk hekimliği, halk veterinerliği ve uygulamalarına yer verilmiştir. Altıncı Bölüm' de, halk takvimi, halk meteorolojisi, halk matematiği ve halk mimarisi, Yedinci Bölüm' de; halk mutfağı, Sekizinci Bölüm' de; giyim-kuşam kültürü, çeyiz, süsleme ve el sanatları, kadın ve erkek halk oyunları, Dokuzuncu Bölüm' de, Ayvaalanı köyünün Anonim halk edebiyatı ürünleri incelenmiştir. Onuncu Bölüm' de ise, Ayvaalanı köyünde çocuk oyunlarına yer verilmiştir. İncelememize konu olan bu halk kültürü ürünleri, köyün kültürünü bilen, köyden hiç ayrılmamış olan kaynak kişilerin yardımları doğrultusunda toplanarak bir bütün haline getirilmiştir. Son olarak sonuç bölümünde de yapılan çalışmanın genel bir değerlendirmesi yapılmıştır. Yaptığımız çalışmanın sonucunda Ayvaalanı köyü halk kültürü ürünleri, Performans Teori ve İşlevsel Halk bilimi kuramlarına göre değerlendirilmiş ve bu halk bilimi ürünlerinin geçmiş ve günümüzdeki durumları mukayese edilerek kayıt altına alınmıştır.
Özet (Çeviri)
This thesis, prepared with the name of“Manisa province, Demirci district, Ayvaalanı Village Monography”, has been prepared in order to keep the folk culture, values, customs, traditions and customs of Ayvaalanı village alive and to be a source for keeping them alive. In this direction, the folklore products of Ayvaalanı village were examined and it was aimed to transfer the beliefs and practices that are on the verge of being forgotten. Thus, it is aimed to create a bridge between the past and the future, to protect the vitality of folk culture and to contribute to its survival by transferring it to future generations. Our thesis consists of ten main chapters. In the First Chapter, together with the historical, geographical and cultural characteristics of the village, agriculture and animal husbandry, nicknames used in the village and family names, fountain and place names in the village are discussed. The second part of our study is Ayvaalanı village transition periods. In the third part, holidays, religious ceremonies, seasonal ceremonies and celebrations are included. In Chapter Four, folk beliefs are discussed. In the Fifth Chapter, folk medicine, folk veterinary medicine and its practices are included. In Chapter Six, folk calendar, folk meteorology, folk mathematics and folk architecture, in Chapter Seven; folk cuisine, in Chapter Eight; Clothing culture, dowry, ornaments and handicrafts, women's and men's folk dances, In the Ninth Chapter, Anonymous folk literature products of Ayvaalanı village were examined. In the tenth chapter, children's plays in Ayvaalanı village are included. These folk culture products, which are the subject of our study, have been collected and brought into a whole with the help of the resource people who know the culture of the village and have never left the village. Finally, a general evaluation of the study was made in the conclusion part. As a result of our study, folk culture products of Ayvaalanı village were evaluated according to Performance Theory and Functional Folklore theories, and the past and present situations of these folklore products were compared and recorded.