Rus Ordusunda Ermeni kumandanlar (1826-1917)
Armenian Commanders in the Russian Army (1826-1917)
- Tez No: 700565
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MUHAMMED YASİN TAŞKESENLİOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Tarih, History
- Anahtar Kelimeler: Çarlık Rusya, Rus Ordusu, Osmanlı-Rus Savaşları, Ermeni Komutanlar, Tsarist Russia, Russian Army, Ottoman-Russian Wars, Armenian Commanders
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Türkiyat Araştırmaları Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Yakınçağ Tarihi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 106
Özet
1826-1917 yılları arasında gerçekleşen Osmanlı-Rus savaşlarında, Çar ordusunda görev yapan Ermeni asıllı 17 komutanın faaliyetlerinin incelendiği çalışma, Giriş bölümüyle beraber dört bölüm olarak kurgulanmıştır. Giriş bölümünde Ermenilerin tarih sahnesine çıktıkları dönemden 18. yüzyıla kadar geçen tarihsel süreç hakkında kısa bilgiler verilmiştir. Üç bölümden oluşan tezin ilk bölümünde Rusya'nın Kafkasya'yı işgali, Ermenilerin Güney Kafkasya'ya göçü, Rus-Kajar savaşı (1826-1828) ve Osmanlı-Rus savaşlarında (1828-1829) görev yapan Ermeni generallerinin savaş faaliyetleri incelenmiştir. İkinci bölümde Rusya ile Osmanlı Devleti arasında yaşanan Kırım Savaşı (1953-1956) ve 93 Harbi'nde (1877-1878) aktif olarak yer alan Ermeni komutanları incelenmiştir. Çalışmanın son bölümünde ise Birinci Dünya Savaşı'nın neden ve sonuçları hakkında kısaca tartışıldıktan sonra Rus ordusunda Osmanlı Devleti'ne karşı savaşan ünlü Ermeni komutanlar incelenmiştir. Rusya'nın Osmanlı Devleti ile yaptığı tüm savaşlarda Ermenilere Osmanlı topraklarında bir Ermeni devleti kurma sözü vererek onları Osmanlı Devleti'ne karşı kullandığını belirtilmelidir. Büyük bir Ermenistan kurma hayalini gerçekleştirmek isteyen Ermeniler, bu savaşları fırsat bilerek Türk-Müslüman halka karşı zulüm ve katliamlar gerçekleştirmiştir. Özellikle 19. yüzyılın sonlarında kurulmaya başlayan Ermeni dernekleri bu mücadeleye aktif olarak katılmış ve farklı yollarla hedeflerine ulaşmaya çalışmıştır. Rusya, bilhassa Birinci Dünya Savaşı'nda Ermenileri daha etkin kullanmak amacıyla dünyanın farklı yerlerinde yaşayan Ermenilerden gönüllü askerî birlikler oluşturmuş ve bunları Osmanlı Devleti'ne karşı kullanmıştır.
Özet (Çeviri)
This study delves into the activities of commanders of Armenian origin who served in the Tsarist Russian army between 1826 and 1917 within the context of the Ottoman-Russian wars. The introduction provides succinct historical background on Armenians, tracing their emergence onto the historical stage up to the 18th century. The thesis comprises three parts: firstly, it addresses Russia's occupation of the Caucasus, the migration of Armenians to the South Caucasus, and the military endeavors of Armenian generals during the Russian-Kajar (1826-1828) and Ottoman-Russian (1828-1829) wars. Secondly, it examines the involvement of Armenian commanders in the Crimean War (1853-1856) between Russia and the Ottomans, as well as the conflict of 1877-1878. The final section offers brief insights into the causes and consequences of the First World War, highlighting renowned Armenian commanders who battled against the Ottomans in the Russian army. It is noteworthy that throughout its conflicts with the Ottomans, Russia pledged to support the establishment of an Armenian state on Ottoman territories and mobilized Armenians against the Ottomans. Armenians, harboring aspirations for a Great Armenia, seized these opportunities, perpetrating oppression and massacres against Turkish-Muslim communities. Armenian associations, notably emerging towards the end of the 19th century, actively engaged in this struggle, employing diverse means to pursue their objectives. During the First World War, to enhance Armenian involvement, Russia formed military units comprised of volunteer Armenians from various regions worldwide, deploying them in the war against the Ottomans.