Psödoinvazyon/invajinasyon alanı içeren adenomatöz kolorektal polipler ile kolorektal malign polipler arasında ve normal mukoza ile konvansiyonel adenokarsinom tanısı alan kolorektal tümörlerin 5-hidroksimetilsitozin (5HMC) ve 5-metilsitozin (5MC) ekspresyonun değerlendirilmesi
Evaluation of 5-hydroxymethylcytosine (5HMC) and 5-methylcytosine (5MC) expression in adenomatous colorectal polyps containing areas of pseudoinvasion/invagination and in colorectal malignant polyps, and in colorectal tumors diagnosed as conventional adenocarcinoma compared with normal mucosa
  1. Tez No: 992065
  2. Yazar: İREM AYLİN ÖZKAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. CEM LEBLEBİCİ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Patoloji, Pathology
  6. Anahtar Kelimeler: Kolorektal Karsinom, Malign Polip, 5-Hidroksimetilsitozin, 5-Metilsitozin, Tümör tomrucuklanması, Perinöral İnvazyon, Colorectal Carcinoma, Malignant Polyp, 5-Hydroxymethylcytosine, 5-Methylcytosine, Tumor Budding, Perineural Invasion
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Hamidiye Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Patoloji Ana Bilim Dalı
Özet
ÖZET PSÖDOİNVAZYON/İNVAJİNASYON ALANI İÇEREN ADENOMATÖZ KOLOREKTAL POLİPLER İLE KOLOREKTAL MALİGN POLİPLER ARASINDA VE NORMAL MUKOZA İLE KONVANSİYONEL ADENOKARSİNOM TANISI ALAN KOLOREKTAL TÜMÖRLERİN 5-HİDROKSİMETİLSİTOZİN (5HMC) VE 5-METİLSİTOZİN (5MC) EKSPRESYONUN DEĞERLENDİRİLMESİ Amaç: Kolorektal karsinom gastrointestinal sistemin en yaygın malignitelerinden biri olup kadınlarda ikinci, erkeklerde üçüncü sıklıkta görülen tümördür. Kolorektal adenomatöz polipler displastik epitelden oluşan benign/premalign lezyonlar olup düşük oranda adenokarsinoma dönüşüm riski taşır. Ancak polip zemininde gelişen karsinomlarda psödoinvazyon/invajinasyon ile gerçek invazyon ayrımı tanısal zorluk oluşturabilmektedir. Kolorektal karsinogenezde onkogen aktivasyonu, tümör süpresör gen inaktivasyonu ve epigenetik değişiklikler önemli rol oynar. DNA metilasyonu en yaygın epigenetik mekanizmalardan biri olup gen ekspresyonunun düzenlenmesinde etkilidir. 5-metilsitozin (5mC) gen ekspresyonunun düzenlenmesi, genomik impriting ve transpozon inhibisyonu gibi temel biyolojik süreçlerde önemli rol oynayan kritik bir DNA metilasyon belirtecidir. Memelilerde aktif demetilasyon 5mC'i 5hmC'e okside eden dioksijenaz enzim ailesi tarafından gerçekleşir. 5mC'nin kromatin durumunun baskılanması ve transkripsiyonel susturma ile ilişkili olduğu, oksidatif hasara bağlı tümörigenezin hassas bir belirteci ve kanser hücrelerinin tipik bir ayırt edici özelliği olduğu gösterilmiştir. Çeşitli çalışmalarda kolorektal adenokarsinomlarda ekspresyonu azaldığı gösterilen, epigenetik belirteç olan 5hmC, yakın zamanda kolon, karaciğer, mide, tiroid ve pankreas kanserleri için yeni bir prognostik biyolojik belirteç olarak tanımlanmıştır. Bu çalışmanın amacı kliniğimizde tanı alan psödoinvazyon / invajinasyon ile invazyon ayırımında yardımcı olabilecek malign kolorektal adenomatöz poliplerde adenom ile karsinom komponenti arasında 5hmC ve 5mC ekspresyon farklılıklarının göstermek. Ayrıca rezeksiyon materyallerinde nontümöral (normal) mukozanın ekspresyonunu baz alarak konvansiyonel adenokarsinom alanında 5hmC ve 5mC ekspresyon farklılıklarının diğer klinikopatolojik parametrelerle ilişkisini ortaya koymaktır. Gereç yöntem: Sağlık Bilimleri Üniversitesi İstanbul Eğitim ve Araştırma Hastanesi Patoloji bölümünde incelenmiş, elektronik hasta bilgi yönetim sisteminde retrospektif taranarak tespit edilen 60 adet kolorektal konvansiyonel adenokarsinom ve 53 adet kolorektal malign polip olgusu çalışmaya dahil edildi. Histomorfolojik ve klinikopatolojik özellikler incelendi. Her olguya ait en uygun parafin blok seçilerek immünhistokimyasal 5hmC ve 5mC boyası uygulandı. Lezyonsuz kolon epitelinde ve olgulara ait tümöral hücrelerde 5hmC ve 5mC ile nükleer boyanma pozitif kabul edildi. İmmünhistokimyasal incelemede boyanma yaygınlığı ve boyanma yoğunluğu ayrı ayrı değerlendirildi. Boyanma yaygınlığı x400 alanındaki lezyona ait invaziv hücrelerin boyanma oranına göre belirlendi. Boyanma oranının en yüksek olduğu alan değerlendirilerek skorlanma yapıldı. Boyanma yoğunluğu üçlü skorlama sistemine göre değerlendirildi. Tümör hücrelerinde boyanma yok skor 0, tümör hücrelerinde zayıf şiddette boyanma skor 1, tümör hücrelerinde orta-güçlü şiddette boyanma skor 2 olarak kabul edildi. Her bir şiddet düzeyinde boyanan hücre yüzdesi %0 ile %100 arasında tahmini olarak belirlendi. Bu iki belirtecin kantitatif değerlendirmesi için, her bir yoğunluk kategorisindeki hücre yüzdesi ilgili yoğunluk değeri ile çarpılarak 0 ile 200 arasında değişen bir immünboyanma skoru elde edildi. Her örnek için boyanmanın en yüksek olduğu alanda elde edilen skorlar kullanıldı. Birinci aşamada rezeksiyon uygulanan kolorektal konvansiyonel adenokarsinomların değerlendirilmesinde her iki belirteç için invaziv komponentin immunboyanma skoru elde edildi. Belirteçlerin mutlak skorlarının, demografik veriler ve histopatolojik parametreler (tümör boyutu, tümör yerleşimi, tümör derecesi gibi) ile ilişkisinin değerlendirilmesi amacıyla optimal cut off değerleri ROC eğrisi analizi ile belirlendi. Buna göre invaziv komponentte 5hmC için 5hmClow = skor 0, 5hmChigh = skor >0, invaziv komponentte 5mC için 5mClow = skor ≤70, 5mChigh = skor >70 olarak kabul edildi. İkinci aşamada kolorektal malign poliplerin değerlendirilmesinde her iki belirteç için invaziv ve adenomatöz komponentin ayrı ayrı immunboyanma skoru elde edildi. Belirteçlerin invaziv ve adenomatöz komponentte mutlak skorlarını karşılaştırmak amacıyla optimal cut off değerleri ROC eğrisi analizi ile belirlendi. Buna göre invaziv ve adenomatöz komponentte 5hmC için 5hmClow = skor 0, 5hmChigh = skor >0, invaziv ve adenomatöz komponentte 5mC için 5mClow = skor ≤ 80, 5mChigh = skor >80 olarak kabul edildi. Bulgular: Birinci aşamada rezeksiyon olgularında tümör tomurcuklanması ve perinöral invazyon, 5mChigh olgularda, anlamlı olarak daha düşük olduğu izlenmiştir. Rezeksiyon olgularında lenf nodu tutulumu 5hmChigh grupta anlamlı olarak daha yüksek bulunmuştur. pT/pN/AJCC (8.edisyon) evreleri açısından değerlendirildiğinde ise 5mChigh grupta pT evresi 5mClow gruba kıyasla daha düşük bulunmuştur. Diğer histomorfolojik özellikler değerlendirildiğinde; müsinöz diferansiyasyon, polip zemininde gelişim, Mikrosatellit İnstabilite (MSI), tümör depoziti ve lenfovasküler invazyon ile 5hmC ve 5mC ekspresyonuna göre oluşturulan low/high grupları arasında anlamlı farklılık bulunmamıştır. Çalışmamızın ikinci aşamasında ise malign polip olgularında adenom ile tümör komponenti; eşleştirilmiş veriler McNemar testi ile değerlendirildiğinde 5hmC ve 5mC ekspresyonunun tümör komponentinde anlamlı derecede azaldığı saptandı. Sonuç: Çalışmamızın birinci aşamasında rezeksiyon olgularında 5mC ekspresyonundaki azalmanın, kötü prognoz ile ilişkili histopatolojik parametreler olan perinöral invazyon varlığı ve artmış tümör tomurcuklanması ile izlenmesi, 5mC'nin kolorektal kanserde tümör agresifliğini yansıtabilecek ve olası prognostik belirteç olarak değerlendirilebilecek epigenetik bir parametre olabileceğini düşündürmektedir. Ayrıca 5hmChigh grupta lenf nodu tutulumu daha yüksek bulunması 5hmC ile nodal metastaz arasında olası bir ilişkiyi düşündürse de örneklem heterojenitesi ve büyüklüğü gibi faktörler göz önünde bulundurulmalıdır. Çalışmamızın ikinci aşamasında malign polip olgularında adenomatöz komponentte görece yüksek olan 5hmC ve 5mC ekspresyonunun tümör komponentine geçişte belirgin biçimde azaldığını göstermiştir. Bu bulgular ışığında, özellikle invaziv/tümör komponentte 5hmClow ve 5mClow saptanması, adenomatöz komponentten malign/invaziv komponente geçişi destekleyen epigenetik değişiklikler olarak değerlendirilebilir. Bu açıdan, psödoinvazyon/invajinasyon ile gerçek invazyon ayrımında; invazyon alanında 5hmC ve 5mC düzeyinin azalması invazyon lehine yardımcı immünohistokimyasal parametreler olabilir. Bununla birlikte, 5hmC ve 5mC ekspresyonlarının, kolorektal karsinom biyolojisindeki yerini netleştirmek için daha geniş olgu serilerinde ve prospektif çalışmalarla desteklenmesi klinik uygulama açısından önem taşımaktadır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT EVALUATION OF 5-HYDROXYMETHYLCYTOSINE (5HMC) AND 5-METHYLCYTOSINE (5MC) EXPRESSION IN ADENOMATOUS COLORECTAL POLYPS CONTAINING AREAS OF PSEUDOINVASION/INVAGINATION AND IN COLORECTAL MALIGNANT POLYPS, AND IN COLORECTAL TUMORS DIAGNOSED AS CONVENTIONAL ADENOCARCINOMA COMPARED WITH NORMAL MUCOSA Objective: Colorectal carcinoma is one of the most common malignancies of the gastrointestinal system and is the second most frequent tumor in women and the third most frequent tumor in men. Colorectal adenomatous polyps are benign/premalign lesions composed of dysplastic epithelium and carry a low risk of transformation into adenocarcinoma. However, in carcinomas arising in a polyp background, the distinction between pseudoinvasion/invagination and true invasion may create a diagnostic challenge. Oncogene activation, tumor suppressor gene inactivation, and epigenetic alterations play important roles in colorectal carcinogenesis. DNA methylation is one of the most common epigenetic mechanisms and is effective in the regulation of gene expression. 5-methylcytosine (5mC) is a critical DNA methylation marker that plays an important role in essential biological processes such as regulation of gene expression, genomic imprinting, and transposon inhibition. In mammals, active demethylation occurs through the dioxygenase enzyme family that oxidizes 5mC to 5-hydroxymethylcytosine (5hmC). It has been shown that 5mC is associated with repression of chromatin state and transcriptional silencing, and is a sensitive marker of tumorigenesis related to oxidative damage as well as a typical distinguishing feature of cancer cells. 5hmC, an epigenetic marker whose expression has been shown to be decreased in colorectal adenocarcinomas in various studies, has recently been defined as a new prognostic biological marker for colon, liver, stomach, thyroid, and pancreatic cancers. The aim of this study is to demonstrate the differences in 5hmC and 5mC expression between the adenoma and carcinoma components in malignant colorectal adenomatous polyps diagnosed in our clinic, which may assist in the distinction between pseudoinvasion/invagination and true invasion. In addition, by taking the expression of nontumoral (normal) mucosa as a reference in resection materials, it is aimed to reveal the relationship between 5hmC and 5mC expression differences in conventional adenocarcinoma areas and other clinicopathological parameters. Materials and Methods: Sixty cases of conventional colorectal adenocarcinoma and 53 cases of colorectal malignant polyps, identified by retrospective screening of the electronic patient information management system, and examined at the Department of Pathology, Istanbul Training and Research Hospital, Health Sciences University, were included in the study. Histomorphological and clinicopathological features were evaluated. For each case, the most suitable paraffin block was selected, and immunohistochemical staining for 5-hydroxymethylcytosine (5hmC) and 5-methylcytosine (5mC) was performed. Nuclear staining with 5hmC and 5mC was considered positive in lesion-free colonic epithelium and in tumour cells. In the immunohistochemical evaluation, staining extent and staining intensity were assessed separately. Staining extent was determined based on the proportion of stained invasive tumour cells in a ×400 magnification field, and scoring was performed using the area showing the highest staining. Staining intensity was evaluated using a three-tier scoring system: absence of staining was scored as 0, weak staining as 1, and moderate to strong staining as 2. The percentage of stained cells at each intensity level was estimated between 0% and 100%. For quantitative evaluation, the percentage of cells in each intensity category was multiplied by the corresponding intensity score to obtain an immunostaining score ranging from 0 to 200. For each sample, the score obtained from the area with the highest staining was used for analysis. In the first stage, immunostaining scores of the invasive component were calculated for both markers in resected conventional colorectal adenocarcinomas. Optimal cut-off values were determined by receiver operating characteristic (ROC) curve analysis to evaluate the associations between absolute marker scores and demographic data as well as histopathological parameters (such as tumour size, tumour location, and tumour grade). In the invasive component, for 5hmC, 5hmClow = score 0 and 5hmChigh = score >0 were accepted; for 5mC, 5mClow = score ≤70 and 5mChigh = score >70 were accepted. In the second stage, separate immunostaining scores were obtained for the invasive and adenomatous components in colorectal malignant polyps. Optimal cut-off values were determined by ROC curve analysis to compare absolute marker scores between these components. Accordingly, for both invasive and adenomatous components, for 5hmC, 5hmClow = score 0 and 5hmChigh = score >0 were accepted; for 5mC, 5mClow = score ≤80 and 5mChigh = score >80 were accepted. 5hmC and 5mC immunostaining scores were analyzed in relation to clinical, morphological, and prognostic parameters. Results: In the first stage, in resection cases, tumor budding and perineural invasion were observed to be significantly lower in 5mChigh cases. In resection cases, lymph node involvement was found to be significantly higher in the 5hmChigh group. When evaluated in terms of pT/pN/AJCC (8th edition) stages, the pT stage was found to be lower in the 5mChigh group compared to the 5mClow group. When other histomorphological features were evaluated, no significant difference was found between the low/high groups formed according to 5hmC and 5mC expression in terms of mucinous differentiation, development on a polyp background, Microsatellite Instability (MSI), tumor deposit, and lymphovascular invasion. In the second stage of our study, in malignant polyp cases, when the adenoma and tumor components were evaluated as paired data using the McNemar test, 5hmC and 5mC expression were found to be significantly decreased in the tumor component. Conclusion: In the first stage of our study, in resection cases, the observation that decreased 5mC expression was associated with histopathological parameters related to poor prognosis, namely the presence of perineural invasion and increased tumor budding, suggests that 5mC may be an epigenetic parameter that reflects tumor aggressiveness in colorectal cancer and may be evaluated as a potential prognostic marker. In addition, although lymph node involvement was found to be higher in the 5hmChigh group, suggesting a possible association between 5hmC and nodal metastasis, factors such as sample heterogeneity should be taken into consideration. In the second stage of our study, it was demonstrated that 5hmC and 5mC expression, which were relatively higher in the adenomatous component in malignant polyp cases, markedly decreased during the transition to the tumor component. In light of these findings, the detection of 5hmClow and 5mClow particularly in the invasive/tumor component may be considered as epigenetic alterations supporting the transition from the adenomatous component to the malignant/invasive component. In this respect, in the distinction between pseudoinvasion/invagination and true invasion, decreased levels of 5hmC and 5mC in the area of invasion may serve as supportive immunohistochemical parameters in favor of invasion. However, in order to clarify the role of 5hmC and 5mC expression in the biology of colorectal carcinoma, validation with larger case series and prospective studies is important for clinical application.