Amerikan Müzikal Tiyatrosu'nun Golden Age (Altın Çağ) Dönemi ve Türk Müzikal Tiyatrosu'na yansımaları
The Golden Age Era of American Musical Theatre and its reflections to the Turkish Musical Theatre
  1. Tez No: 700677
  2. Yazar: NERMİN KOÇAK TUNÇAY
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ AYLA KAPAN EZİCİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Müzik, Sahne ve Görüntü Sanatları, Music, Performing and Visual Arts
  6. Anahtar Kelimeler: Müzikal, Müzikal Tiyatro, Broadway, Altın Çağ Dönemi, Musical, Musical Theatre, Broadway, Golden Age Era
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Haliç Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tiyatro Ana Sanat Dalı
  12. Bilim Dalı: Tiyatro Sanat Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 207
Özet
Bu tez çalışmasında, Amerikan Müzikal Tiyatrosu'nun Golden Age (Altın Çağ) Dönemi'nin ve dönemin Türk Müzikal Tiyatrosu'na yansımalarının incelenmesi amaçlanmaktadır. Amerikan Müzikal Tiyatrosu'nun Altın Çağ Dönemi'nin incelenmesinin öncesinde müzikal tiyatronun tanımı, alt türleri, Amerika'da müzikal tiyatronun ortaya çıkış süresince Amerika'daki müzikli oyun türleri üzerine araştırma yapılmış ve bilgiler verilmiştir. Tezin Amerikan Müzikal Tiyatrosu'nun Altın Çağ Dönemi'ne ilişkin bölümünde, yaygın kanıyla 1943-1968 yılları arasında sürdüğü düşünülen Altın Çağ Dönemi'nin bu 26 yıllık zaman dilimi sırasıyla 1940'lı, 1950'li ve 1960'lı yıllar olmak üzere üç ayrı dönemin araştırması yapılarak incelenmiştir. Bu dönemlerde Amerika'da sahnelenen öne çıkmış müzikaller; bu müzikallerin sahnelenme yılları ve temsil sayılarının yanısıra metin yazarlarının, bestecilerinin, şarkı sözü yazarlarının, yönetmenlerinin ve koreograflarının da bilgilerinin yer aldığı çizelgeler ile sunulmuştur. Dönemin müzikallerine ödül veren organizasyonlar hakkında bilgi verilmiş ve dönemin hangi müzikallerinin hangi kategorilerde ödül kazandırdığının araştırılması sonucu elde edilen veriler çizelgeler haline getirilmiştir. Ayrıca döneme yön vermiş metin yazarlarının, bestecilerin, şarkı sözü yazarlarının, yönetmenlerin, koreografların ve oyuncuların kimler olduklarına ve dönem içindeki başarılarına yer verilmiştir. Bu bölüme ilişkin son olarak, dönemin müzikallerinin tanınmasında da katkıları olan, dönemin müzikal film uyarlamaları hakkında bilgiler verilmiştir. Tez çalışmasının Amerika'nın Altın Çağ Dönemi müzikallerinin Türk Müzikal Tiyatrosu'na yansımalarının incelenmesi kapsamında öncelikle Türk Müzikal Tiyatro tarihine değinilmiş ardından arşiv taramaları yapılarak Türkiye'de sahnelenmiş yabancı müzikallerin neler oldukları araştırılıp bir çizelgeye dökülmüştür. Sahnelenen bu müzikaller arasından Amerika'da ilk kez Altın Çağ Dönemi'nde sahnelenmiş olup birebir orijinal hallerine sadık kalınarak ya da uyarlanarak Türkiye'de de sahnelenmiş olan 15 müzikale rastlanmıştır. Tespit edilen Pasifik Şarkısı, Öp Beni Kate, Dün Gece Yolda Giderken Çok Komik Bir Şey Oldu, My Fair Lady, Damdaki Kemancı, Mançalı Don Kişot, Tatlı Charity, Hair, Hello, Dolly!, Fantastik, Kabare, Batı Yakasının Hikayesi, Neşeli Günler, Kral ve Ben ve Beni Seviyor müzikallerinin Türkiye'deki ilk prodüksiyonları hakkında araştırma yapılmış ve elde edilen bulgular paylaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
In this thesis, the primory goal is to research the Golden Age Era of American Musical Theatre and its reflections to the Turkish Musical Theatre. Before the examination of the Golden Age Era, definition of musical theatre and its subgenres, plays with music in America before the existance of the musical theatre as we know today researched and reviewed. The Golden Age Era of American Musical Theatre, which highly considered in the time course of 1943-1968, is devided to three sections in the order of 1940s, 1950s and 1960s and analyized. Beside of the information of the Golden Age Era's most notable musicals production years and their performance numbers; their writers, composers, lyricists, directors and choreographers have been presented in charts. Award organizations of the era have been revealed and the information of the award winning musicals presented in charts. Also the writers, composers, lyricists, directors, choreographers and actors who pioneered the era and their succesions during the period have been analyized. Finally in this section the movie musicals adaptations which contributed the popularity of the stage musicals of Golden Age Era established. To analyize the reflections of the Golden Age Era of the American Musical Theatre on the Turkish Musical Theatre, firstly the history of the Turkish Musical Theatre examined and collected datas through archives and the musicals that have been staged in Turkey presented in chart. These musicals that have been staged includes fifteen musicals belong to the Golden Age Era. The first productions of South Pacific, Kiss Me Kate, A Funny Thing Happened on the Way to the Forum, My Fair Lady, Fiddler on the Roof, Man of La Mancha, Sweet Charity, Hair, Hello, Dolly!, The Fantasticks, Cabaret, West Side Story, The Sound of Music, The King and I and She Loves Me examined and the informations obtained presented.