Müzikal tiyatro eğitimi ve ABD-Türkiye karşılaştırması
Musical theatre education and Turkey-USA comparison
  1. Tez No: 677293
  2. Yazar: BEGÜM GÜNCELER
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ABDULKADİR ÇEVİK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sahne ve Görüntü Sanatları, Performing and Visual Arts
  6. Anahtar Kelimeler: Müzikal Tiyatro, Müzikal Tiyatro Eğitimi, Eğitim Karşılaştırması, Musical Theatre, Musical Theatre Education, Education Comparison
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tiyatro Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 140
Özet
Bu tez Türkiye'deki Müzikal Tiyatro eğitim eksikliği ile ilgili tespitleri sunmak, ABD-TR eğitim karşılaştırması yapmak ve eksik olduğu belirlenen durumlara çözüm önerileri sunmaktır. Araştırmada müzikal tiyatro eğitimi üzerine süreçler değerlendirilmiş, olumlu ve olumsuz yönler ortaya konulmuş ve öneriler geliştirilmiştir. Çalışma sürecinde nitel araştırma yöntemlerinden nitel veri toplama, analiz ve bulgu teknikleri kullanılmış; verilerin analizinde ise durum çalışmasına başvurulmuştur. Müzikal Tiyatro eğitim süreçleri içinde aktif olarak görev alan 4 Türk ve 4 Amerikalı eğitmen ile görüşmeler sağlanmıştır. Tezin ilk bölümünde Müzikal Tiyatro ile ilgili kavramsal ve kuramsal açıklamalara yer verilmiş; Dünya, Amerika ve Türkiye Müzikal Tiyatro Tarihi ile beraber, Türkiye'de Müzikal Tiyatro bağlamında oyunculuk eğitimi ve gelişimden bahsedilmiştir. Türkiye'de oyunculuk eğitimi veren okulların ve Müzikal Tiyatro bağlamındaki derslerin bir listesi sunularak, Müzikal Tiyatro eğitimi anlatılmıştır. İkinci bölümde tezin yöntemi açıklanmış, üçüncü bölümde ise Müzikal Tiyatro eğitimi ile ilgili görüşleri alınan eğitmenlerin tüm bulguları, tablolar ve şablonlar da eklenilenerek sunulmuştur. Türkiye'deki eğitmenler, müzikal tiyatronun içeriği hakkında eğitim kurumlarının yeterli sayıda olmadığını vurgulamış, eğitim verilen kurumlarda Müzikal Tiyatro eğitim sürecinin nitelikli olmadığını ve müfredatın yetersiz olduğunu belirtmişlerdir. Buna karşılık ABD'deki eğitimciler, kendi ülkelerindeki süreçler için Türkiye'ye göre daha olumlu yaklaşımlarda bulunmuşlar; özgün ve yeterli olduğunu ifade etmişlerdir. Tüm açıklamalar dahilinde, Türkiye'de var olan kısıtlı sayıdaki Müzikal Tiyatro eğitiminde problemler olduğu gözlenmiştir. Müzikal Tiyatro eğitiminin gelişebilmesi için Lisans ve Yüksek Lisans bölümlerinin üniversitelere dahil edilmesi, devlet desteği ile daha fazla kurumda Müzikal Tiyatro bölümünün açılması, akademisyenlerin de bu alanda kendilerine katabilecekleri workshoplara dahil edilmeleri, Müzikal Tiyatro disiplininin ne olduğu konusunda fikir birliği sağlanması ve var olan eğitim modüllerinin baştan sona gözden geçirilmesi sonucuna varılmıştır. Varılan sonuç itibarı ile; Türkiye'de Müzikal Tiyatro'nun akademik gelişime daha çok önem verilmesi ve örgün lisans eğitimine geçilerek bu alan üzerinde ihtisas yapılabilmesi sağlanması gerekliliği ön plana çıkmıştır.
Özet (Çeviri)
The aim of this thesis is to identify deficiencies related to Musical Theatre education in Turkey, comparing the US and TR educational systems and to propose solutions for the situations that are determined to be missing. In this research, it was planned to evaluate the processes on musical theatre education as well as revealing the positive and negative aspects to develop suggestions. Qualitative data collection, analysis and finding techniques among qualitative research methods were used in the research process. Interviews were made with 4 Turkish and 4 American instructors who actively took part in the educational process of Musical Theatre. In the analysis of the data, the case study technique was selected. For this purpose, the views of the instructors about the contents of Musical Theatre Education were obtained in order to maket he comparison between Turkey and USA. Turkish instructors emphasized lack of sufficient number of training organizations as well as mentioning low quality of Musical Theatre Education. On the other hand, instructors in USA have made a more positive approach to the process in their own country compared to Turkey. Also, the instructors were asked to evaluate the cirriculum of Musical Theatre Education both in public and private schools. Instructors in Turkey mentioned the insufficient training curriculum whereas USA instructors stated that the curriculum of Musical Theatre Education in their country differs and includes diversity according to educational institutions. However they stated that the curriculum is unique and sufficient in their country. All the views and evaluations revealed that Musical Theatre Education is carrying some potential problems in Turkey. For developing Musical Theatre Education, it is recommended to include this major to undergraduate and graduate department levels to universities programs. Also with government support, new Musical Theatre departments should be constituted in more institutions. Academicians should also be supported to participate in workshops fort his field. Furthermore, there must be a common understanding on what the Musical Theatre dicipline is and review the existing educational modules thoroughly. The conclusion is; academic development of the Musical Theatre Education in Turkey needs more emphasis to create more expertise by moving this area to undergraduate education level in universities.