Wolfgang Amadeus Mozart'ın K. V 285 Re Majör Kuartet örnekleminde bestecinin flütlü oda müziği repertuvarının incelenmesi
A research on wolfgang Amadeus Mozart's flute chamber music repertory in the light of his K. V 285 d Major Quartet
  1. Tez No: 700684
  2. Yazar: DAMLA BERFİN ÖZCAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. BERAY SELEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Müzik, Music
  6. Anahtar Kelimeler: Flüt, Klasik Dönem, Oda Müziği, Mozart, K.V 285 Re Majör Kuartet, Flute, Classical Period, Chamber Music, Mozart, K.V 285 D Majör Quartet Date: January, 2021
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Okan Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Müzik Ana Sanat Dalı
  12. Bilim Dalı: Müzik Sanat Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 68
Özet
Bu çalışma ile, Klasik Dönemin Avusturyalı bestecisi, eğitimcisi ve icracısı olan Wolfgang Amadeus Mozart'ın hayatı, müzik anlayışı, yaşadığı dönem hakkında bilgi verilmiş ve K.V 285 Re Majör Kuartet analizi ile flütlü oda müziği literatürüne katkıları hakkında flütistlere ışık tutulması amaçlanmıştır. Yapılan literatür taramasında Wolfgang Amadeus Mozart'ın Flüt Konçertolarının incelemeleri ve bu çalışmaların literatüre katkıları araştırılırken, flütlü oda müziği eserleri hakkında pek fazla detaylı araştırma yapılmadığı görülmüştür. Bu çalışmada, Wolfgang Amadeus Mozart'ın çok sevilen fakat akademik yazında ve incelemelerde çoğunlukla ihmal edilen oda müziği eseri olan K.V 285 Re Majör Kuarteti detaylı bir biçimde incelenecektir. Klasik Dönem, Johann Sebastian Bach'ın ölüm tarihi 1750 yılından başlayıp, Ludwig van Beethoven'ın ölümü olan 1827 yılına kadar uzanan dönemdir. Franz Joseph Haydn, Wolfgang Amadeus Mozart ve Ludwig van Beethoven dönemin ilk akla gelen bestecilerindendir. Viyana Klasiklerinin önde gelen bestecilerinden olan Mozart, Aydınlanma akımının müzikteki yansımasını geliştirerek Klasik Dönem müziğine yön vermiştir. Bu akımda, sade melodiler ve yalın bir armoni öne çıkmıştır. Mozart'ın 1777-1778 yılları arasında Mannheim'da sipariş üzerine bestelediği K.V 285 Re Majör Kuartet, form açısından standart üç bölümlü bir sonat görünümündedir. Bölümler şunlardır: birinci bölüm Allegro, ikinci bölüm parçalı İki Bölmeli Biçim ve üçüncü bölüm Rondo'dur. Çalışmada kullanılmış olan bilgiler kaynak tarama yöntemi ile incelenmiştir. Hem estetik hem de pedagojik anlamda dönemsel icrayı olgunlaştıran, çalan sanatçının olduğu kadar dinleyicilerin de faydalanabileceği özgün kaynaklar zaman içinde yayımlanmaya devam edecektir. Oda müziği genelinde flütlü oda müziğinin bir analizinin yapılmış olması, dönemsel olarak oda müziğinin Klasik Dönem müziğinde ne anlama geldiğini göstermesi bakımından ve Mozart'ın oda müziğine bakışını anlamak açısından önemlidir. Bu anlamda da çalışmanın literatüre olumlu katkı sağlaması umulmaktadır.
Özet (Çeviri)
In this study, information was given about the life, musical understanding and the period of the Austrian classical period composer, educator and performer Wolfgang Amadeus Mozart, and it was aimed to shed light on flutists about his contribution to the flute chamber music literature with K.V 285 D Major Quartet analysis. While searching Wolfgang Amadeus Mozart Flute Concertos and their contribution to the literature, it is seen that there is not much detailed studies on chamber music works with flutes. In this study, the K.V 285 D Major Quartet of Wolfgang Amadeus Mozart, which is a very popular but mostly neglected chamber music piece in academic literature and studies, will be examined in detail. The Classical Period is the period between the death of Johann Sebastian Bach in 1750 and the death of Ludwig van Beethoven in 1827. Franz Joseph Haydn, Ludwig van Beethoven and Wolfgang Amadeus Mozart are among the first composers that come to mind of the period. Mozart, one of the leading composers of the Viennese Classics, shaped the classical period music by developing the reflection of the enlightenment movement in music. In this movement, simple melodies and plainharmony stand out. K.V 285 D Major Quartet, which Mozart composed on order in Mannheim between 1777-1778, consists of a standard three parts. The sections are as follows: the first section is Allegro, the second section is a piecewise two-part form and the third section is Rondo. The information used in the study was examined by the method ofcource scanning. Original resources that mature the periodic performance in both aesthetic and pedagogical terms, will continue to be published over time, which can be used by theaudience as well as the performers. An analysis of chamber music with flutes throughout chamber music is important in terms of periodically showing what chamber music means in classical period music and in terms of understanding Mozart view of chamber music. In this sense, it is hoped that the study will contribute positively to theliterature.