Wolfgang Amadeus Mozart'ın hayatı ve Re Majör K.211 No.2 Keman Konçertosu Birinci Bölümü'nün incelenmesi
Life of Wolfgang Amadeus Mozart and analyze of the first movement of the Violin Concerto in D Major K.211 No.2
- Tez No: 960764
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ SEZGİ SEVİ KIRAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Müzik, Music
- Anahtar Kelimeler: mozart, keman, keman konçertosu, form analizi, armonik analiz, mozart, violin, violin concerto, form analysis, harmonic analysis
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Afyon Kocatepe Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Müzik Ana Sanat Dalı
- Bilim Dalı: Müzik Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 71
Özet
Bu araştırmada, klasik dönemin müzikal özellikleri ve Mozart'ın hayatı gençlik, orta ve olgunluk olarak üç dönemde incelenmiş, keman konçertoları hakkında bilgi verilmiştir. Araştırmada, teorisyen W.Caplin'in“Klasik Dönem Formu Analizi”kitabından yararlanılarak Re Majör K211 İkinci Keman Konçertosunun armonik ve form analizi yapılmış ve bestelenme sürecine ilişkin bilgilere yer verilmiştir. Klasik dönem müziğinin özellikleri, dönemi hazırlayan sanat akımlarına, müzikal anlayışa ve bestecilerin çalışmalarında uyguladığı prensip ve stillere değinilerek açıklanmıştır. Mozart'ın, kendi yaşamıyla, müziğe yaklaşımı ve müzikal çalışmalarıyla klasik dönem müziğine yön verdiği ve kendisinden sonra gelen bestecileri etkilediği düşünülmektedir. Mozart, yazdığı eserlerle klasik dönem müziği müzikal anlayışının temsilcisi ve aynı zamanda konçerto formunun gelişimine büyük katkıları olmuş bir bestecidir. Bir eserin dönemin özelliklerine uygun icra edilebilmesi için bestecisinin karakterini, yaşadığı dönem özelliklerine göre hayatını anlamanın, eserlerinin armonik ve form yapısıyla nasıl işlendiğini çözümlemenin gerekli ve önemli olduğu düşünülmektedir. Araştırmada, Mozart'ın hayatı ve K211 İkinci Re Majör Konçertosu üzerinde yapılan incelemelerle anlatılmaktadır. Mozart'ın hayatındaki gelişmelerin etkisinde diğer eserlerini anlamak ve icra etmek için bu araştırmada uygulanan analiz yönteminin katkı sağlayacağı düşünülmektedir. W.A. Mozart'ın eserleri günümüzde keman öğrencileri için müfredatta bulunduğu seviyeye göre konservatuvarlar ve müzik eğitimi veren kurumlarda zorunlu çalınması gereken eserler olarak kabul edilmiştir. Mozart'ın eserlerini çalışmanın; müzikalite, teknik, stil ve ekol açılarından geliştirici olacağı düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
In this study, the musical characteristics of the classical period and Mozart's life were analyzed in three periods as youth, middle and maturity, and information about his violin concertos was given. In the research, harmonic and form analysis of the Second Violin Concerto in D Major K211 was made using the theorist W. Caplin's book“Classical Period Form Analysis”and information about the composition process was given. The characteristics of the music of the classical period are explained by referring to the art movements that prepared the period, the musical understanding and the principles and styles applied by the composers in their works. It is thought that Mozart shaped the music of the classical period with his own life, his approach to music and his musical works and influenced the composers who came after him. Mozart is a composer who is a representative of the musical understanding of classical period music with his works and also a composer who has made great contributions to the development of the concerto form. In order for a work to be performed in accordance with the characteristics of the period, it is thought that it is necessary and important to understand the character of the composer, his life according to the characteristics of the period he lived in, and to analyze how his works are processed with their harmonic and form structure. In this research, Mozart's life and the K211 Second Concerto in D Major are explained through the analysis of his works. It is thought that the analysis method applied in this research will contribute to understanding and performing Mozart's other works under the influence of the developments in his life. Today, W.A. Mozart's works are considered to be compulsory for violin students in conservatories and music education institutions according to the level in the curriculum. It is thought that studying Mozart's works will improve musicality, technique, style and school.