Duygusal zekanın eğitim kurumlarındaki örgütsel çatışma yönetimini yordama gücü
The predictive power of emotional intelligence on organizational conflict management in educational institutions
  1. Tez No: 700714
  2. Yazar: ELİFNUR KARAMUK
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ SABİHA DULAY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Duygusal Zekâ, Çatışma, Çatışma Yönetimi, Emotional Intelligence, Conflict, Conflict Management
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Yönetimi ve Planlaması Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 132
Özet
Bu çalışmanın amacı, okul yöneticilerinin duygusal zekâ becerileri ile çatışma yönetimi stratejileri arasındaki ilişkiyi incelemektir. Bu amaç doğrultusunda araştırmada nicel araştırma yöntemlerinden korelasyonel araştırma modeli kullanılmıştır. Araştırma verileri, Öztekin (2006) tarafından geliştirilen Yöneticilerin Duygusal Zekâ Becerilerini Değerlendirme Ölçeği ve Rahim (1983) tarafından geliştirilen, Gümüşeli (1994) tarafından Türkçe'ye uyarlanan "Rahim Örgütsel Çatışma Envanteri (ROC II) anketleri ile toplanmıştır. Araştırmanın katılımcıları, maksimum çeşitlilik örnekleme yöntemi ile seçilen özel ve devlet okullarında çalışan 299 öğretmenden oluşmaktadır. Verilerin çözümlenmesinde betimsel istatistikler, bağımsız örneklem t-testi, ANOVA, Pearson Korelasyon ve regresyon analizi uygulanmıştır. Bulgular, öğretmen algılarına göre okul yöneticilerinin duygusal zekâ becerileri düzeyi ile çatışma yönetimi stratejileri arasında anlamlı ve pozitif yönde bir ilişki olduğunu göstermiştir. Duygusal zekâ düzeyi arttıkça tümleştirme, ödün verme, kaçınma ve uzlaşma stratejilerini kullanma eğilimi artarken; hükmetme stratejisini kullanma eğilimi azalmaktadır.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to examine the relationship between emotional intelligence skills and conflict management strategies of school administratiors. For this purpose, the correlational model, one of the quantitative research methods, was used in the study. The data was collected using the Evaluation Scale of the Administrators' Emotional Intelligence Skills developed by Öztekin (2006) and Rahim Organizational Conflict Inventory (ROC II) developed by Rahim (1983) and adapted into Turkish by Gümüşeli (1994). The participants of the study consist of 299 teachers working in private and public school and selected by maximum variation sampling method. Descriptive statistics, t-test, ANOVA, Pearson Correlation and regression analysis were used to analyze the data. The findings revealed that there was a significant and positive relationship between school administrators' level of emotional intelligence skills and conflict management strategies according to teacher perceptions. As the emotional intelligence level increases, the tendency to use integration, obliging, avoidance and compromise strategies increases but the tendency to use domination strategy decreases.