''It would be helpful if the authors could clarify …'': A pragmatic analysis of transparent peer reviews
Şeffaf akran değerlendirme raporlarının edim bilimsel analizi
- Tez No: 700911
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ERDEM AKBAŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Dilbilim, İngiliz Dili ve Edebiyatı, Linguistics, English Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Derlem Analizi, Şeffaf Akran Değerlendirme, Edim bilim, Nezaket Stratejileri, Corpus Analysis, Transparent Peer Review, Pragmatics, Politeness Strategies
- Yıl: 2021
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İngiliz Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 96
Özet
Bilimsel dergilere gönderilen araştırma makalelerine yönelik akran değerlendirme süreci ilgili alandaki araştırmanın kalitesini ve geçerliliğini sağlama yönünden akademik dünyada önemli bir işleve sahiptir. İlgili alandaki uzmanlar tarafından yazılan hakem raporları yazarlara makalenin yayınlanmasından önce gerekli olan büyük ya da küçük değişikliklerin ya da iyileştirmelerin neler olduğunu göstermektedir. Kapalı akademik yazın türü olmasından dolayı, akran değerlendirme hakem raporları geniş kapsamlı veri kullanılarak çalışılmamıştır. Son yıllarda 'Nature Communications' gibi dergiler hakem raporları ve yazarın cevabını içeren akran değerlendirme dosyalarını paylaşmaya başlamıştır. Bu da araştırmacılara hakemler ve yazarlar arasında geçen kişilerarası iletişimi analiz edebilme imkanı sunmuştur. Mantıksal olarak, makalelerin değerlendirilmesi potansiyel bir yüz tehdit edici davranış olan eleştiriyi içermektedir. Bu nedenle, bu yüz tehdit edici davranışların dayatmasını ve etkisini yumuşatmak için nezaket stratejilerini kullanmak gerekli hale gelmektedir. Bu çalışma, yüksek etkili bir bilim dergisi olan 'Nature Communications' dan alınan hakem raporlarının kişilerarası pragmatik açısından bir analizini sunmaktadır. Yüz tehdit edici davranışları hafifletmek amacıyla kullanılan nezaket stratejileri cümle ve söylem düzeyinde belirlenmekte ve yorumlanmaktadır. Çalışma hakemlerin ağırlıklı olarak negatif nezaket stratejilerini kullandıklarını, dolayısıyla eleştiri yaparken kişiler arası iletişimi kibar ve dolaylı olarak sürdürdüklerini göstermektedir.
Özet (Çeviri)
Peer reviews of research articles submitted to academic journals fulfil a crucial function in the academic world in that they ensure the quality and the validity of the research in a particular discipline. The referee reports which are written by experts in the relevant field indicate to authors what major or minor amendments are required in an article before it can be published. Due to their occluded academic genre status, referee reports in the peer review process have not been studied on a broad scale making use of a large body of data. In recent years, some journals such as Nature Communications have started to share peer review files including the referee reports and authors' rebuttals. This has enabled the researcher to analyse the interpersonal communications between referees and authors. Logically, the evaluation of articles comprises criticism, which is a potential face-threatening act (FTA), so it becomes necessary to employ politeness strategies to soften the imposition and the impact of these FTAs. This study presents an analysis of referee reports retrieved from a high-impact journal, Nature Communications, from the perspective of interpersonal pragmatics. Politeness strategies which are used for the purpose of mitigating FTAs are identified and interpreted at the sentence and discourse levels. It was found that reviewers predominantly employed negative politeness strategies, which indicates that they maintained interpersonal communication through being polite and indirect while criticizing.