Yozgat Müzesinde bulunan Osmanlı dönemine ait sikkeler
Coins from the Ottoman Period in the Yozgat Museum
  1. Tez No: 700936
  2. Yazar: HÜSEYİN BALI
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SİBEL YILDIZ KISACIK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sanat Tarihi, Art History
  6. Anahtar Kelimeler: Sanat Tarihi, Müze, Sikke, Motif, Art History, Museum, Coin, Motif
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Avrasya Araştırmaları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 208
Özet
Yüzyıllar boyunca dünya üzerinde kurulmuş tüm devletlerin refah düzeylerini belirleyen en önemli ölçütlerden birisi, insanların ekonomik seviyeleri olmuştur. İnsanların alışverişlerinde etkin bir şekilde kullandıkları tek nesne para olmuştur. Osmanlı döneminde bu alışveriş, değerli metal malzemeler kullanılarak devlet tarafından kontrollü bir şekilde basımı gerçekleştirilen sikkeler vasıtasıyla sağlanmaktaydı. Sikkeler darp edildikleri dönem itibariyle ticari alışverişde bir nesnenin alım ve satımında önemli rol oynamışlardır. Bu çalışmamızda katalog bölümünden önce sikkenin tanımı, tarihçesi ve yapısal özellikleri ile ilgili kısaca bir bilgilendirme yapılmıştır. Osmanlı sikkelerinde kullanılan malzeme, darp tekniği, para birimi, yazı ve süsleme özellikleri hakkında bilgi verilmiştir. Osmanlı Döneminden kalma 1871 yılında inşa edilmiş Nizamoğlu Konağı, 1985 yılından itibaren Yozgat Müzesi olarak kullanılmaktadır. Arkeolojik ve Etnoğrafik eserlerin sergilendiği Yozgat Müzesi'nde bulunan Osmanlı Dönemine ait sikkeler araştırma içerisine alınmıştır. XIV-XX. yy. tarihleri arasında darbedilmiş 866 adet sikkenin dönemi, darp yeri, darp tarihi, yazı ve süsleme kompozisyonları farklı dönemde basılan sikkelerle karşılaştırılarak değerlendirilmeye çalışılmıştır. Farklı dönemlere ait, birbirinin devamı niteliğinde olmayan ve iyi durumda olan sikkeler içerisinden 87 tanesi katalog içerisine alınmıştır. Sikkeler üzerinde yapılan incelemeler ve karşılaştırmalar neticesinde Sanat Tarihi alanında önemli sonuçlara ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
One of the most important criteria that determines the welfare level of all the states established in the world for centuries has been the economic level of the people. The only object that people use effectively in their shopping has been money. In the Ottoman period, this exchange was provided by means of coins, which were issued in a controlled manner by the state using precious metal materials. Coins played an important role in the purchase and sale of an object in commercial exchange as of the time they were minted. In this study, before the catalog section, a brief information was given about the definition, history and structural features of the coin. Information was given about the material, minting technique, currency, writing and decoration features used in Ottoman coins. Nizamoğlu Mansion, built in 1871 from the Ottoman Period, has been used as the Yozgat Museum since 1985. Coins from the Ottoman Period in the Yozgat Museum, where archaeological and ethnographic works are exhibited, were included in the research. XIV-XX. YY. 866 coins struck between period, place of minting, date of minting, writing and ornament compositions were tried to be evaluated by comparing them with the coins minted in different periods. Among the coins belonging to different periods, not a continuation of each other and in good condition, 87 of them were included in the catalogue. As a result of the examinations and comparisons made on the coins, important results were obtained in the field of Art History.