Topkapı Sarayı Müzesi Yazma Eserler Kütüphanesi hazine koleksiyonu 1064 numaralı şiir mecmû'ası (inceleme-metin)
Topkapi Palace Museum Manuscript Library treasure collection poetry magazine number 1064 (review-text)
- Tez No: 701010
- Danışmanlar: PROF. DR. SAİT OKUMUŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Mecmû'a, Gazel, Şiir, Şair, Kasîde, Müseddes, Murabba, Kıt'a, Terkîb-bend, Rubâ'î, Journal, Ode, Poem, Poet, Kasidah, Müseddes, Murabba, Kıt'a, Terkib-Bend, Ruba'i
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 435
Özet
Yapılan bu çalışma Topkapı Sarayı Müzesi Yazma Eserler Kütüphanesi Hazine Koleksiyonu 1064 Numaralı Şiir Mecmû'ası'nın tanıtımı, transkripsiyonlu metni ile incelemesinden oluşmaktadır. Mecmû'anın ketebe kaydından elde edilen bilgiye göre çalışması yapılan metin Seyyid İbrahim tarafından 1205/1790-1791 yıllında tertip edilmiştir. Mecmû'a içerisinde muhtelif şiirleri mevcut şairlerin 16.-18. yüzyıllar arasında yaşamış olduğu görülür. Mevcut şairler içerisinde 17. yüzyılda yaşamış şairlerin çok olduğu dikkat çekmektedir. Mecmû'a içerisinde daha önce elimizde mevcut eseri bulunmayan şairlerin de varlığı tespit edilmiş olup bu şairlerin şiirleri transkribe edilerek ortaya koyulmuştur. Bu şairler şunlardır: Nâdî Efendi, Re'fetî, Hakkî, Şerîf, Şefik Efendi. Mecmû'ada mevcut daha önce dîvânları yayınlanmış olan şairlerin bir kısmının dîvânlarında mevcut olmayan şiirleri tespit edilmiştir. Bu şairlere örnek olarak şunlar verilebilir: Râsih, Tâlib-i Bursevî, Sâbit, Çeşmi-zâde Reşid, Himmet-zâde 'Abdî... 99 varaktan müteşekkil mecmû'anın içerisinde 184 gazel, 6 kasîde, 14 kıt'a, 8 mesnevî, 3 terkîb-bend, 2 tahmîs, 2 müseddes, 6 rubâ'î ve beyitler ile birlikte toplamda 312 adet manzûme yer almaktadır. Ayrıca incelemesi yapılan bu şiir mecmû'ası içerisinde pek çok fevâ'id ve mektubun da yer aldığı dikkat çeken bir husustur.
Özet (Çeviri)
This study consists of the introduction of the Topkapı Palace Museum Manuscript Library Treasure Collection Poetry Magazine Number 1064, and its analysis with its transcribed text. According to the information we have obtained from the appropriation record of the magazine, the study of the text was arranged by Sayyid İbrahim in 1205/1790-1791. The poets, whose various poems in the magazine, lived between 16 and 18 centuries. It has been seen that there are many poets who lived in the 17th century among these poets. The presence of poets who did not have any work in our hands before were determined in mecmû'a and the poems of these poets were revealed by transcribing. These poets are: Nâdî Efendi, Re'fetî, Hakkî, Şerîf, Şefik Efendi. The poems of some of the poets whose dîvân were published before were found in mecmû'a, which were not present in their conventions. Examples of these poets can be given as follows: Râsih, Tâlib-i Bursevî, Sâbit, Çeşmi-zâde Reşid, Himmet-zâde 'Abdî ... This study consists of the introduction of 1064 Poem Journal of Topkapı Palace Manuscripts Library, and its transcriptional text and analysis. The Journal that composed of 99 golden leaves includes 312 poems in total with 184 ode, 6 kasidah, 14 kıt'a, 8 masnavi, 3 terkîb-bend, 2, muhammes, 2 müseddes, 6 rubâ'î and couplets. It is also noteworthy that there are many fevâ'ids and letters in this journal.