Sosyal medya pazarlaması kapsamında fenomen (influencer) pazarlamanın tüketici davranışına etkisi
The effect of fenomen (influencer) marketing on consumer behavior within social media marketing
- Tez No: 701119
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ SEÇİL GÜRÜN KARATEPE
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Sosyal Medya, Influencer Pazarlama, Tüketici Davranışları, Social Media, Influencer Marketing, Consumer Behaviors
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Arel Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 90
Özet
Araştırmanın amacı Influencer Pazarlamanın tüketici davranışlarına olan etkisinin incelenmesidir. Sosyal medya platformlarında faaliyette bulunarak insan davranışları üzerinde etkisi bulunan Influencerın, tüketici davranışları üzerindeki etkilerinin tespit edilmesi, bu alana yapılacak yatırımlar açısından önemlidir. Araştırmanın evrenini İstanbul İli'nde ikamet eden 18 yaş üstü tüketiciler oluşturmaktadır. Araştırmada 402 katılımcıya anket uygulanmıştır. Anket uygulamasında kolayda örneklem yöntemi tercih edilmiştir. Ayrıca Covid-19 pandemisi nedeniyle anketler Google Formlar üzerinden çevrimiçi ortamda uygulanmıştır. Araştırmada veri toplama aracı olarak anket formu kullanılmıştır. Anket formu kişisel bilgilere yönelik sorulardan, Influencer Pazarlama Ölçeği'nden ve Tüketici Davranışları Ölçeği'nden meydana gelmektedir. Veri analizi SPSS 21 paket programında yapılmıştır. Araştırma sonuçlarına göre Influencer pazarlama, tüketicilerin satın alma davranışı, sadakat algısı ve Pozitif WOM Davranışını pozitif yönde etkilemektedir.
Özet (Çeviri)
The aim of the research is to examine the effect of Influencer Marketing on consumer behavior. It is important for the investments to be made in this field to determine the effects of the influencer, which has an effect on human behavior by operating on social media platforms, on consumer behavior. The population of the research consists of consumers over the age of 18 residing in Istanbul. A questionnaire was applied to 402 participants in the study. Convenience sampling method was preferred in the survey application. In addition, due to the Covid-19 pandemic, the questionnaires were applied online via Google Forms. Questionnaire form was used as data collection tool in the research. The questionnaire form consists of questions about personal information, Influencer Marketing Scale and Consumer Behavior Scale. Data analysis was done in SPSS 21 package program. According to the results of the research, influencer marketing positively affects consumers' purchasing behavior, loyalty perception and Positive WOM Behavior.