Türk müzik eğitiminde keman sanatı ve eğitiminin yeri
Violin playing and teaching in music education in Turkey
  1. Tez No: 701176
  2. Yazar: SEMİH BÜTÜN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. CANSEVİL TEBİŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Müzik, Music
  6. Anahtar Kelimeler: Müzik, Keman, Sanat, Eğitim, Music, Violin, Art, Education
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Okan Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Müzik Ana Sanat Dalı
  12. Bilim Dalı: Müzik Sanat Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 71
Özet
Bu çalışmada, Türk müzik eğitiminde keman sanatı ve eğitiminin oluşum, gelişim aşamaları kısaca değerlendirildikten sonra keman sanatı ve eğitiminin günümüzdeki yerini belirlemek amacıyla müzik alanında uzman akademisyen/sanatçılarla önceden hazırlanmış yarı yapılandırılmış görüşmelerden elde edilen sonuçlara yer verilmiştir. Çalışmanın giriş kısmında kemanın tarihi, ülkemize girişi, gelişimi ve eğitimi konuları süreç içinde araştırılmıştır. Kemanın en eski örnekleri olan kemençe, rebap, ıklığ gibi çalgılar kısaca tanıtıldıktan sonra günümüz kemanının ülkemize girişi, kullanımı, eğitim alanında yer alması, sanatçı yetiştirmede ki yeri gibi konulara değinilmiştir. Çalışmanın bulgular ve yorumlar bölümünde ise yarı yapılandırılmış görüşme soruları yöntemi kullanılarak alanında uzman bilim insanlarının görüşlerine başvurulmuştur. Yöntem açısından, nitel araştırma yöntemlerinden durum çalışması kullanılmıştır. Uzman görüşmecilerle yüz yüze yapılan görüşmeler de yarı yapılandırılmış on sekiz görüşme sorusuna yer verilmiştir. Görüşme neticesinde elde edilen veriler işlenerek tablolaştırılmış, yüzdelik (%) değerlerinin de takip edilebileceği tabloların altına yorumları yapılmıştır. Çalışmanın sonuçlar bölümünde ise bulgular ve yorumlar bölümünde elde edilenler ışığında tespit edilen sonuçlara yer verilmiştir. Uzman görüşleri doğrultusunda ortaya çıkan önemli sonuçlara göre, ilerideki bilimsel çalışmalara da ışık tutacak şekilde yeni öneriler getirilmeye çalışılmış, kemanın günümüzde ülkemizde ki yeri ve önemi konusunda var olan sorunlarına yönelik yeni fikirlere yer verilmeye gayret edilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this research, the introduction and development of violin playing and teaching in music education in Turkey has been examined, and then some conclusions have been drawn in relation to its role at present, from a series of semi-structured interviews with a number of academics and musicians. In the introduction section, after highlighting some of the ancient bowed instruments that are forerunners of the violin such as kemancheh, rebap and ikligh, a brief summary of the history of the violin, its inception, development and teaching in our country has been presented. In the subsequent section, the views and findings of some experts in the field obtained through semi-structured interviews are discussed and processed. Case Study is used as the method of research. The interviewees were given eighteen questions prior to face-to-face meetings. The data obtained are examined, interpreted and presented in tables showing their relative percentages. In the final section, the conclusions drawn from the findings and discussions in the previous sections are presented. In the light of these conclusions and expert views, some recommendations for further research as well as new ideas concerning the art of violin and its problems in our country are mentioned.