Zeytin Çekirdekleri Derneği'nin Ayvalık bölgesindeki faaliyetleri
Activities of the Olive Seeds Association in Ayvalık region
  1. Tez No: 701337
  2. Yazar: HANDE GÜNEY
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. NACİ MADANOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Müzik, Education and Training, Music
  6. Anahtar Kelimeler: Zeytin Çekirdekleri, Müzik Eğitimi, Sosyal Sorumluluk, Gönüllülük, Çocuklar, Gençler, Olive Seeds, Music Education, Social Responsibility, Volunteering, Children, Youth
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Okan Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Müzik Ana Sanat Dalı
  12. Bilim Dalı: Müzik Sanat Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 142
Özet
Bu tezde Cumhuriyet dönemi öncesinden günümüze değin sosyal sorumluluk projelerinden, sivil toplum kuruluşlarından ve bunların gelişiminden yola çıkılarak, günümüzde 54 ülkede 250 şubesi ile yüzlerce çocuğa ve gence ulaşmış ve onların sanatsal açıdan farklı bir noktaya gelmelerini sağlamış“El Sistema”ve bu ilhamla oluşturulan Zeytin Çekirdekleri Derneğine ve çalışma prensiplerine değinilmiştir. Sivil Toplum Kuruluşları kamu yarına çalışan, kâr amacı olmayan, toplumsal amaçlara ulaşmak için gönüllülük esasına dayanan bir oluşumdur. Cumhuriyet öncesi dönemde lonca ve vakıf gibi müesseseler toplumun ihtiyaçlarına yönelik çalışmalarda bulunmuşlardır. Cumhuriyet dönemi modernleşme sürecinde siyasi partiler, vakıflar, medreseler, kadın hareketleri, işçi hareketleri, dernekler gibi sivil toplum kuruluşları da gelişim göstermiştir. Türkiye'de sivil oluşumlar dernek ve vakıf olarak yoğunlaşmıştır. Bu dernek ve vakıflar günümüze kadar gelişimlerini sürdürmüş olup, eğitim alanında faaliyet gösteren dernek ve vakıfların sayılarının arttığı gözlemlenmiştir. Aynı dönemler incelendiğinde müzik eğitimi kurumları olan, Enderun Mektebi, Mızıka-yı Hümayun, Darülelhan ve Musiki Muallim Mektebi gibi kurumlar toplumun müzikal anlamda gelişimini sağlamak için çalışmalar yapmıştır ki bu hareket, günümüzde müzikal eğitimin akademik olarak dünya standartlarında gerçekleştirildiği konservatuvarların öncüleri olmuştur. Böylelikle Zeytin Çekirdekleri dernek olarak bir sivil toplum kuruluşu olduğu gibi, sanatsal anlamda eğitim veren ve kitlelere ulaşan örnek bir kurum olmuştur. Yapılan bu araştırmada, dünya çapında örnek bir topluluk hareketi olan "El Sistema'nın örnek alınarak oluşturulduğu ve tam bir usta çırak ilişkisi ile eğitim verilen Zeytin Çekirdekleri Derneğinin, çalışma esasları ve sonuçları anlatılmıştır. vi
Özet (Çeviri)
In this thesis, which is based on social responsibility projects, non-governmental organizations and their development from the pre-Republic period to the present day, today it has reached hundreds of children and young people with 250 branches in 54 countries and brought them to a different point in terms of art. The association and its working principles were mentioned. Non-Governmental Organizations are non-profit organizations working for the people of tomorrow and rely on volunteers to achieve social goals. In the pre-Republic period, institutions such as guilds and foundations worked towards the needs of society. Non-governmental organizations such as political parties, foundations, madrasahs, women's movements, labor movements and associations have also developed in the modernization process of the Republican era. Civil formations in Turkey are concentrated as associations and foundations. These associations and foundations have continued their development until today, and it has been observed that the number of associations and foundations operating in the field of education has increased. When the same periods are examined, institutions such as Enderun Mektebi, Mızıkayı Hümayun, Darülelhan and Musiki Muallim Mektebi, which are music education institutions, have worked to ensure the musical development of the society, which has been the pioneers of the conservatories where musical education is carried out academically at world standards. Thus,“Olive Seeds”became a non-governmental organization as an association, as well as an exemplary institution that provides arts education and reaches the masses. In this study, the working principles and results of the Olive Seeds Association, where“El Sistema”, which is an exemplary community movement around the world, was created as an example and trained with a full master-apprentice relationship, was explained. viii