Türkiye'de turizm sektöründe vergi uygulamaları
- Tez No: 701424
- Danışmanlar: PROF. DR. İSMAİL KIZILIRMAK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Turizm, Tourism
- Anahtar Kelimeler: Vergi, Vergi Uygulamaları, Turizm, Turizm Sektörü, Özelge, Gelir İdaresi Başkanlığı, Tax, Tax Applications, Tourism, Tourism Sector, Tax Ruling, Revenue Administration
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Turizm İşletmeciliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 159
Özet
Türkiye'de turizm sektöründe vergi uygulamaları, yıllar boyunca çeşitli kanun değişiklikleri, düzenlemeler, teşvikler ve istisna uygulamaları sonucunda farklı şekillerde uygulanmıştır. Özellikle KDV Kanununda yer alan indirimli oran uygulamasının katma değer vergisi oranı farklı yıllarda değişik oranlarda uygulanmıştır. Turizm alanına yönelik olarak çıkarılan katma değer vergisi tebliğleri ile bazı tesisler indirimli oran kapsamından çıkarılarak genel oranda katma değer vergisine tabi tutulmuştur. Yine yurt dışı, yurt içi turlarda katma değer vergisinin nasıl uygulanacağı konusunda tereddütler oluşmuş bu konuda turizm işletmeleri Gelir İdaresi Başkanlığından özelge talep etmişlerdir. Bu tez çalışmasında, turizm sektörüne özgü vergisel konuların uygulanması hakkında örnekler verilerek turizm sektörüne özgü vergi uygulamaları açıklanmaya çalışılmıştır. Ayrıca turizm sektörü tarafından tereddüt yaşanılan konularla ilgili Gelir İdaresi Başkanlığından talep edilmiş turizm sektörüne özgü 50 özelge talebi değerlendirilerek turizm sektöründe tereddüt duyulan vergisel konular açıklığa kavuşturulmaya çalışılmıştır. Konaklama tesisi türüne göre uygulanacak katma değer vergisi oranı, geceleme hizmetlerinde katma değer vergisi oranı, seyahat acentaları tarafından sunulan hizmetlerde katma değer vergisi oranları, yurt içi ve yurt dışı turlarda katma değer vergisi uygulamaları, devre mülk ve devre tatil işlemlerinde vergilendirme, konaklama hizmetlerinde vergiyi doğuran olayın meydana gelmesi, lokanta hizmetlerinde vergiyi doğuran olayın meydana gelmesi, turizm işletmelerinde katma değer vergisi istisnası, turistlere yapılan mal satışlarında katma değer vergisi, turizm payı beyannamesi, turizm payı beyannamesi mükellefi ve oranları, turizm payı beyannamesi beyan ve ödeme dönemleri, turizm payı beyannamesinin verileceği vergi dairesi, turizm payı beyannamesi bölümleri tezde açıklanmıştır. Turizm sektörüne özgü vergisel konular, verginin ait olduğu kanun ve tebliğler araştırılarak turizm sektöründeki uygulamaları daha anlaşılır kılmak adına 20'den fazla detaylı vergi uygulaması örneği yapılmıştır. Bu örnekler sayesinde, kanun ve tebliğlerde açıklanan vergisel konuların turizm sektörü aktörleri tarafından daha rahat anlaşılmasına ve uygulanmasına yardımcı olunmaya çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
Tax law changes over the years various applications in the tourism sector in Turkey, regulations, incentives and exemptions in the application result has been applied in different ways. In particular, the value added tax rate of the reduced rate practice included in the value added tax law was applied at different rates in different years. With the value added tax communiqués issued for the tourism field, some facilities were excluded from the reduced rate and subjected to value added tax at a general rate. Again, there were doubts about how the value added tax would be applied in international and domestic tours, and tourism enterprises requested a ruling from the Revenue Administration. In this study, we tried to explain the tax practices specific to the tourism sector by giving examples about the implementation of tax issues specific to the tourism sector. In addition, 50 ruling requests specific to the tourism sector, which were requested from the Revenue Administration regarding the issues in which hesitation was experienced by the tourism sector, were evaluated and the tax issues that were hesitated in the tourism sector were tried to be clarified. Value added tax rate to be applied according to the type of accommodation facility, value added tax rate in overnight services, value added tax rates in services provided by travel agencies, value added tax applications in domestic and international tours, taxation in timeshare and timeshare transactions, taxing in accommodation services the occurrence of the event, the occurrence of the incident that causes tax in restaurant services, value added tax exemption in tourism enterprises, value added tax in goods sales to tourists, tourism share declaration, tourism share declaration taxpayer and rates, tourism share declaration and payment periods, tourism share declaration to be submitted. tax office, tourism share declaration departments are explained in our study. Tax issues specific to the tourism sector were investigated by the laws and communiqués to which the tax belongs, and more than 20 examples of detailed tax applications were made in order to make the applications in the tourism sector more understandable. Thanks to these examples, it has been tried to help the tourism sector actors to understand and apply the tax issues explained in the laws and communiqués more easily.