Sürdürülebilir turizm uygulamalarının turizm talebi üzerine etkileri: Yalova örneği
Effects of sustainable tourism practices on tourism demand: The Yalova example
  1. Tez No: 980863
  2. Yazar: HASAN OK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. CEREN ERDİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Turizm, Tourism
  6. Anahtar Kelimeler: Eko etiket, Sürdürülebilir turizm, Sürdürülebilirlik, Eco labelling, Sustainable tourism, Sustainability
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İnovasyon, Girişimcilik ve Yönetim Bilim Dalı
Özet
Turizm sektörü, ülkelerin sosyal, ekonomik ve kültürel kalkınmasında önemli bir rol oynamaktadır.Hem küresel ölçekte hem de Türkiye'de, turizmin ekonomik faydaları ön plana çıkarılmış; buna karşın olumsuz etkileri çoğu zaman göz ardı edilmiştir.Bu nedenle, sürdürülebilirlik kavramı giderek daha fazla ilgi görmeye başlamış ve son yıllarda en çok tartışılan konulardan biri hâline gelmiştir. Tüketici taleplerindeki değişimler, çevresel ve kültürel değerlerin korunma gerekliliği ile sektörde artan rekabet ortamı, sürdürülebilir turizm uygulamalarının hayata geçirilmesini zorunlu kılmıştır.Bu bağlamda, bu çalışmanın temel amacı, ziyaretçilerin sürdürülebilir turizm uygulamalarına yönelik tutumlarını değerlendirmek ve bu uygulamaların konaklama destinasyonu tercihleri üzerindeki etkisini belirlemektir.Öncelikle, sürdürülebilir turizm ile turizm talebi arasındaki ilişki kapsamlı bir literatür taramasıyla incelenmiş; ardından anket yöntemi kullanılarak bir alan araştırması gerçekleştirilmiştir.Araştırma kapsamında, Yalova il merkezinde konaklayan 250 ziyaretçiye yapılandırılmış bir anket uygulanmış ve 200 geçerli veri elde edilmiştir.Veriler, SPSS 30.0 yazılımı kullanılarak analiz edilmiştir.Birbiriyle ilişkili çok sayıda değişken arasındaki ilişkilerin yorumlanmasını kolaylaştırmak ve bu değişkenleri daha az sayıda temel boyuta indirgemek amacıyla faktör analizi yöntemi kullanılmıştır.Ayrıca tanımlayıcı istatistikler hesaplanmış; veri setinin faktör analizine uygunluğunu değerlendirmek amacıyla Cronbach Alfa güvenirlik katsayıları, Kaiser-Meyer-Olkin (KMO) örneklem yeterlilik testi ve Bartlett's küresellik testi değerleri hesaplanmıştır.Turizm destinasyonlarındaki sürdürülebilirlik uygulamalarını değerlendirmek amacıyla yapılan faktör analizi sonucunda üç temel bileşen ortaya çıkmıştır.Her bir faktör, en yüksek yük değerine sahip ifadeler doğrultusunda adlandırılmış ve içeriklerine göre yorumlanmıştır.Bu boyutlar: (1) sürdürülebilir turizm ve eko-etiketleme, (2) eko- turizm ve (3) doğal-kültürel miras ve yavaş şehir olarak sınıflandırılmıştır.Araştırma bulguları, ziyaretçilerin turizm tercihlerinin yalnızca fiyata dayalı olmadığını; çevreye duyarlı ve sürdürülebilirliğe odaklanan turizm uygulamalarına da büyük önem verdiklerini ortaya koymuştur.Çalışma, işletmelerin ve kamu otoritelerinin turizm sektöründe sürdürülebilirliği teşvik etmek ve entegre etmek için atabilecekleri olası adımlara da değinerek sona ermektedir.
Özet (Çeviri)
The tourism sector plays a vital role in the social, economic, and cultural development of countries.Globally and in Türkiye, the economic benefits of tourism have been prioritized, while its adverse impacts have often been overlooked.Consequently, the concept of sustainability has gained increasing attention and has become one of the most extensively discussed topics in recent years.Shifts in consumer demand, the need to preserve environmental and cultural assets, and intensifying competition within the sector have rendered the implementation of sustainable tourism practices imperative. Within this context, the primary objective of the present study is to assess visitors' attitudes toward sustainable tourism practices and to determine the extent to which such practices influence consumer preferences in the selection of accommodation destinations.The relationship between sustainable tourism and tourism demand was first explored through a comprehensive literature review, followed by a field study utilizing a survey methodology. As part of the research, a structured questionnaire was administered to 250 visitors staying in the city center of Yalova, yielding 200 valid responses.The data were analyzed using SPSS 30.0 software.To facilitate the interpretation of relationships among a large number of interrelated variables and to reduce them to a smaller set of core dimensions, factor analysis was employed.Descriptive statistical analyses were also conducted. In addition, Cronbach's Alpha reliability coefficients, the Kaiser-Meyer-Olkin (KMO) measure of sampling adequacy, and Bartlett's test of sphericity were computed to evaluate the suitability of the data for factor analysis. The results of the factor analysis, conducted to evaluate sustainability-related practices at tourism destinations, revealed three principal components. Each factor was named based on the items with the highest loadings and interpreted accordingly. The dimensions were categorized as: (1) sustainable tourism and eco-label, (2) eco-tourism, and (3) natural-cultural heritage and cittaslow.The findings indicate that visitors' tourism preferences are not solely price-driven; rather, there is a significant emphasis on environmentally responsible and sustainability- oriented tourism practices.The study concludes by discussing potential actions that businesses and public authorities can undertake to promote and integrate sustainability within the tourism industry.