Şehir niteliklerinin yerli turistlerin memnuniyet ve tekrar ziyaret etme niyetleri üzerindeki etkisi: Eskişehir ili örneği
The effect of city characteristics on satisfaction of domestic tourists and the intention to visit again: The case of Eskişehir province
- Tez No: 701475
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ FERDİ BİŞKİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Turizm, Tourism
- Anahtar Kelimeler: Şehir Nitelikleri, Kalite, Memnuniyet, Tekrar Ziyaret Etme Niyeti, City Qualifications, Quality, Satisfaction, Intention to Visit Again
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Turizm İşletmeciliği Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Turizm İşletmeciliği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 88
Özet
Şehir nitelikleri, bir şehri diğerlerinden ayrı kılan altyapı, ulaşım, bölge halkının misafirperverliği ve bölgedeki aktiviteler gibi unsurları içerisinde barındıran özellikler bütünüdür. Bu araştırmanın amacı, şehir niteliklerinin yerli turistlerde memnuniyet ve tekrar ziyaret etme niyeti üzerindeki etkisinin tespit edilmesidir. Bu amaçla, Eskişehir ilini ziyaret eden toplam 406 yerli turist üzerinde anket uygulanmıştır. Analizler sonucunda, şehir nitelikleri alt boyutlarından misafirperverlik, aktiviteler ve çekiciliğin tekrar ziyaret etme niyeti üzerinde pozitif yönde etkisi olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Bunun yanında, misafirperverlik ve genel altyapı alt boyutlarının memnuniyet üzerinde pozitif yönde anlamlı bir etkiye sahip olduğu tespit edilmiştir. Turist memnuniyeti ile tekrar ziyaret etme niyeti arasında pozitif yönde anlamlı bir ilişki olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Araştırmada yerli turistlerin cinsiyet, gelir düzeyi, medeni durum, Eskişehir'de kaç gün kalındığı, Eskişehir'in kaç sefer ziyaret edildiğine göre şehir niteliklerinden kalite, misafirperverlik ve genel altyapı boyutlarında anlamlı bir farklılık olduğu tespit edilmiştir. Yerli turistlerin memnuniyet ve tekrar ziyaret etme niyetlerinde cinsiyet, Eskişehir'in kaç sefer ziyaret edildiği, harcama yapılan alan, Eskişehir'de kaç gün kalındığı ve yılda ortalama kaç sefer seyahat edildiğine göre anlamlı bir farklılık olduğu tespit edilmiştir. Araştırmanın, turist memnuniyeti ve tekrar ziyaret etmede şehir niteliklerinin önemli olduğunun tespiti açısından literatüre katkı sağladığı düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
City characteristics are the set of features that distinguish a city from others, such as infrastructure, transportation, hospitality of the people of the region, and activities in the region. The aim of this research is to determine the effect of city characteristics on satisfaction and revisit intention of domestic tourists. For this purpose, a questionnaire was applied to a total of 406 domestic tourists visiting Eskişehir. As a result of the analysis, it was concluded that hospitality, activities and attractiveness, which are sub-dimensions of city qualities, have a positive effect on the intention to revisit. In addition, it has been determined that the sub-dimensions of hospitality and general infrastructure have a positive and significant effect on satisfaction. It was concluded that there is a positive and significant relationship between tourist satisfaction and revisit intention. In the research, it has been determined that there is a significant difference in quality, hospitality and general infrastructure dimensions of the city characteristics according to gender, income level, marital status, how many days they stay in Eskişehir, and how many times Eskişehir is visited. In satisfaction and revisit intentions of domestic tourists, according to gender, how many times Eskişehir is visited, area of expenditure, how many days stay in Eskişehir and how many trips per year on average significant difference was found. It is thought that the research contributes to the literature in terms of determining the importance of city qualities in tourist satisfaction and revisit.