Macroeconomic effect of budget deficit in selected African countries
Seçilmiş Afrika ülkelerinde bütçe açıklarının makroekonomik etkisi
  1. Tez No: 701476
  2. Yazar: ABEBE DERBIE ARAGAW
  3. Danışmanlar: PROF. DR. RIFAT BARIŞ TEKİN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Ekonomi, Economics
  6. Anahtar Kelimeler: Bütçe açığı, ekonomik büyüme, enflasyon, vergi kapasitesi, vergi çabası, Budget deficit, economic growth, inflation, tax capacity, tax effort
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Marmara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Kalkınma İktisadı ve İktisadi Büyüme Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 125
Özet
Bu tezin ana teması, bütçe açığının makroekonomik etkileridir. Aamaçlarıse, ikiz açıklar hipotezini ve bunların ekonomik büyüme üzerindeki etkisini incelemek (birinci makale), bütçe açığının enflasyon üzerindeki etkisini incelemek (ikinci makale) ve bir bütçe açığının kaynağı incelemektir (üçüncü makale). Birinci makale, 1988'den 2018'e kadar seçilen Afrika ülkelerinde ikiz açık hipotezini ve bunların ekonomik büyüme üzerindeki etkisini incelemektedir. Bu amaçla bootstrap Granger nedensellik testleri ve dinamik panel eşik modelleri gerçekleştirilmiştir. Buna göre, bootstrap Granger nedensellik testleri, sonuçların karışık olduğunu doğruladı. 27 ülkeden 16'sının sonuçları Ricardian denklik hipotezini desteklemektedir. Yani bütçe açığından cari açığa doğru ve tersi yönde Granger nedensellik yoktur. Ayrıca dinamik panel eşik modeli sonuçları, bütçe açığı ile Kisi başına düşen GSYİH arasındaki ilişkinin doğrusal olmadığını göstermektedir. Bütçe dengesi eşik noktası %0,152'dir ve güven aralığında yer almaktadır. Bu nedenle, bütçe açığının iyileşmesi ve %0,152'nin altında bir bütçe dengesi, kişi başına düşen GSYİH'yi önemli ölçüde artırmaktadır. Son olarak, cari açık ve devlet borcu gibi rejimden bağımsız değişkenler önemli bir olumsuz etkiye sahipken, yatırım harcamaları, geniş para ve siyasi istikrar kişi başına GSYİH üzerinde önemli bir olumlu etkiye sahiptir. İkinci makale, mali sektör gelişimini ve geniş para arzını moderatör ve aracı değişkenler olarak dikkate alarak bütçe açığı-enflasyon ilişkisini incelemeyi amaçlamaktadır. Bu amaçla, karma ortalama grup, ortalama grup ve dinamik sabit etki tahmin teknikleri kullanılmaktadır. Ancak, Hausman (1968) eğim homojenlik testi istatistiğini takiben, karma ortalama grup tahmin edici sonuçları ana sonuç olarak kabul edilmektedir. Dolayısıyla, karma ortalama grup tahmin sonucu, bütçe açığının enflasyonist olduğunu ortaya koymaktadır. Ayrıca kişi başına düşen GSYİH, efektif döviz kuru, finansal sektör gelişimi, düzenleyici kalite ve bütçe açığı ile finansal sektör gelişiminin etkileşim süresi de enflasyonun önemli belirleyicileridir. Makale ayrıca geniş para arzının bütçe açığı-enflasyon ilişkisinde aracı değişkenler olarak rolünü incelemektedir. Bu amaçla yapısal eşitlik modeli tahmin edilmiş ve tahmin sonrası aracılık etkisi testleri de yapılmıştır. Son olarak, hem yapısal eşitlik modeli sonuçları hem de aracılık etkisi testleri, geniş para arzının bütçe açığı-enflasyon ilişkisi üzerinde kısmi aracılık etkisi olduğunu doğrulamıştır. Son olarak, üçüncü makale vergi çabası endeksini ölçmekte ve seçilmiş Afrika ülkelerinde vergi kapasitesi ve vergi çabasının belirleyici faktörlerini incelemektedir. Bu amaçla, içsel bir stokastik sınır modeli tahmin edilmiştir. Sonuçlar, çeşitli yapısal, demografik ve kurumsal faktörler göz önüne alındığında, Afrika ülkelerinin vergi çabalarının vergi kapasitelerinden %40 daha düşük olduğunu göstermektedir. Ayrıca, ticaret entegrasyonu olduğunda, kentleşme genişlediğinde, finans sektörü geliştiğinde ve ortak ülkelerden gelen yardımlar arttığında ülkelerin vergi kapasitesi de büyür. Öte yandan, tarım sektörüne bağımlılık ve daha yüksek yaş bağımlılık oranı vergi gelirlerinin tahsilatını azaltmaktadır. Son olarak, vergi çabası, hukukun üstünlüğü ve düzenleyici kalite gibi yönetişim göstergelerinden olumlu etkilenir.
Özet (Çeviri)
The central theme of this dissertation is the macroeconomic effects of the budget deficit, and its objectives are examining the twin deficits hypothesis and their impact on economic growth (essay one), on inflation (essay two), and the source of a budget deficit (essay three). Essay one examines the twin deficit hypothesis and its effect on economic growth in selected African countries from 1988 to 2018. For this purpose, bootstrap Granger causality tests and dynamic panel threshold models are executed. The results of the bootstrap Granger causality tests confirmed that the results are mixed. Out of 27 countries, results of 16 countries support the Ricardian equivalence hypothesis. That is, there is no Granger causality running from budget deficit to current account deficit and vice versa. Moreover, the dynamic panel threshold model results show that the relationship between the budget deficit and GDP per capita is nonlinear. The point estimate of the budget balance threshold is 0.152% and is located within the confidence interval. Therefore, an improvement of the budget deficit, and a budget balance of less than 0.152% boosts GDP per capita significantly. Lastly, regime-independent regressors such as current account deficit and government debt have a significant negative effect, whereas investment spending, broad money, and political stability have a significant positive impact on GDP per capita. Essay two aims to examine the budget deficit-inflation relationship, considering financial sector development and broad money supply as moderating and mediating variables. For this purpose, pooled mean group, mean group, and dynamic fixed effect estimation techniques are employed. But, following the Hausman (1968) slope homogeneity test statistic, the pooled mean group estimator results are accepted as main results. Hence, pooled mean group estimation result reveals that the budget deficit is inflationary. In addition, GDP per capita, effective exchange rate, financial sector development, regulatory quality, and the interaction term of the budget deficit and financial sector development are significant determinants of inflation. The essay further examines the role of the broad money supply as mediating variable on the budget deficit-inflation relationship. To this end, the structural equation model is estimated and post-estimation mediation effect tests are performed. Finally, both the structural equation model results and the mediation effect tests confirmed a partial mediation effect of the broad money supply on the budget deficit-inflation relationship. Finally, essay three measures the tax effort index and examines determinant factors of tax capacity and tax effort in selected African countries. For this purpose, an endogenous stochastic frontier model is estimated. Results show that the tax effort of African countries is 40% lower than their tax capacity given various structural, demographic, and institutional factors. Moreover, the tax capacity of countries grows when their economy is integrated with the rest of the world, urbanization expands, the financial sector is developed, and development assistance and aid from partner countries increased. On the other hand, reliance on the agriculture sector and a higher age dependency ratio reduce tax revenue collection. Finally, tax effort is positively affected by governance indicators such as a rule of law and regulatory quality.