Terörizmin finansmanının önlenmesine yönelik ulusal ve uluslararası hukuk yaptırımları
National and international law sanctions to prevent the financing terrorism
  1. Tez No: 701542
  2. Yazar: NİLÜFER ÇAKMAKLI
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ YASİN POYRAZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hukuk, Law
  6. Anahtar Kelimeler: Terörizm, Terörizmin Finansmanı, Terörizmin Finansmanının Önlenmesi Hakkında Kanun, Terörizmin Finansmanının Önlenmesine Dair Uluslararası Sözleşme, Akıllı Yaptırımlar, Terrorism, Financing of Terrorism, Law on Prevention of Financing Terrorism, International Convention on the Prevention of Financing Terrorism, Smart Sanctions
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kamu Hukuku Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 143
Özet
Terörizmin Finansmanının Önlenmesine Yönelik Ulusal ve Uluslararası Hukuk Yaptırımları Uluslararası nitelikte bir tehdit oluşturan ve uluslararası toplumu olumsuz etkileyen terörizmle mücadele çerçevesinde yapılacak iş birliğinin uluslararası düzeyde gerçekleşmesi büyük bir öneme sahiptir. Sorunu ortadan kaldırmak için terör örgütlerinin mali kaynaklarının kesilmesi konusunda Birleşmiş Milletler öncülüğünde gerçekleştirilen çalışmalar, terörizmin finansmanının ayrı bir suç olarak değerlendirilmesini mümkün kılmıştır. 9 Aralık 1999 tarihinde Terörizmin Finansmanının Önlenmesine Dair Uluslararası Sözleşme'nin Birleşmiş Milletler Genel Kurulu'nda kabul edilmesinin yanı sıra 11 Eylül saldırıları sonrasında BM Güvenlik Konseyi'nin yaptırımları terörizmin finansmanı konusunun ülke mevzuatlarında benimsenmesi sürecini başlatmıştır. Türkiye'de de ilk kez 3713 sayılı Terörle Mücadele Kanunu'nda yer alan terörizmin finansmanı suçu, 6415 sayılı Terörizmin Finansmanının Önlenmesi Hakkında Kanun ile yeniden düzenlenmiş ve 16.02.2013 tarihinde yürürlüğe girmiştir.Böylece Birleşmiş Milletler Sözleşmesi hükümlerine uyum sağlanması ve sözleşmeye taraf olan devletler ve ülkemiz tarafından terörizmin finansmanının önlenmesi amacıyla Güvenlik Konseyi tarafından malvarlıklarının dondurulması yönünde alınan kararların ve bu yöndeki taleplerin yerine getirilmesine ilişkin esasların belirlenmesi hedeflenmiştir. Çalışma kapsamında değerlendirildiği gibi Türkiye'de terörizmin finansmanı mevzuatı genel olarak BM tarafından kabul edilen sözleşme ve kararlarla uyumludur. Bununla birlikte terörizmin finansmanı suçunun uygulamada teröre yardım suçu bağlamında değerlendirilmesinin önüne geçebilmek için, mevzuattaki bazı eksikliklerin giderilmesine de ihtiyaç bulunmaktadır. Bununla beraber hem Sözleşme hem de kanunda bulunan temel hak ve özgürlükler ile ilgili eleştirilerin de dikkate alınması yerinde olacaktır.
Özet (Çeviri)
National and International Law Sanctions to Prevent the Financing Terrorism It is of great importance that the cooperation to be made within the framework of the fight against terrorism, which poses an international threat and negatively affects the international community, takes place at the international level. In order to eliminate the problem, the studies carried out under the leadership of the United Nations on cutting the financial resources of terrorist organizations made it possible to consider the financing of terrorism as a separate crime. On 9th December 1999, in addition to the adoption of the International Convention on the Suppression of the Financing of Terrorism in the United Nations General Assembly, the sanctions of the UN Security Council after the September 11th attacks started the process of adopting the financing of terrorism in national legislation. For the first time in Turkey, the crime of financing terrorism, which is included in the Anti-Terrorism Law Article No. 3713, was rearranged with the Article No. 6415 on the Prevention of the Financing of Terrorism and entered into force on 16th February 2013. Thus, in order to comply with the provisions of the United Nations Convention and to prevent the financing of terrorism by the states party to the convention and our country, it is aimed to determine the principles regarding the fulfillment of the decisions taken by the Security Council for the freezing of assets and the requests in this direction. As evaluated within the scope of the study, the terrorism financing legislation in Turkey is generally in line with the conventions and resolutions adopted by the UN. However, in order to prevent the crime of financing terrorism from being evaluated in the context of aiding terrorism in practice, some deficiencies in the legislation need to be eliminated. However, it would be appropriate to take into account the criticisms regarding fundamental rights and freedoms both in the Convention and the law.