Eğitim dizaynında proje yönetimi havayolu sektöründe kabiniçi eğitim uygulaması
Project management in educational design: Cabin interior training in airline sector
- Tez No: 701565
- Danışmanlar: PROF. DR. FAİK TUNÇ BOZBURA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, İşletme, Education and Training, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Kabiniçi Servis, Yerli Üretim, Eğitimde Simülasyon, Proje Yönetimi, ADDIE, Cabin Interior Service, Local Production, Simulation in Education, Project Management, ADDIE
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İnsan Kaynakları Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 80
Özet
Son yıllarda havacılığa iş gücü yetiştiren üniversite ve meslek yüksek okullarının sayısı artmıştır. Kurumlar eğitimlerinde öğrencilerine gerçek uçak ortamını sunmaya özen göstermektedirler. Bu sebeple kabin personellerini yetiştirmek amacı ile kullanılan kabiniçi servis eğitim cihazına olan talep gün geçtikçe artmaktadır. Fakat Türkiye'de kabiniçi servis eğitim cihazı talebine cevap verebilecek çok az yerli firma bulunmaktadır. Bu bağlamda Türkiye'de faaliyet gösteren bir havayolu şirketinde kabiniçi eğitmenleri ve eğitim planlama çalışanlarıyla odak grup görüşmeleri yapılmıştır. Yapılan derinlemesine mülakat sonuçlarından yola çıkarak bir eğitim ihtiyaç analizi belirlenmiştir. Eğitimlerin gerçekleştirileceği simülatör ortamlarının (mock up) ülkemizde seri üretimi bulunmamakta.Yurtdışıdan alınan cihazların maliyetleri ise oldukça fazla olmaktadır. Yerli firma tarafından geliştirilip üretilen cihazlar ise %100 yerli ürünlerden oluşan bir cihaz olamayabilmektedir. Teze konu vak'a da proje kapsamına alınan CST (Cabin Service Trainer) %100 yerli üretilecektir. Bu cihazın tüm gereksinim çalışması ve planlaması aslında eğitim planlaması başlığı altında olup ADDIE modelinden yararlanılacak ve bu süreç proje yönetim metodolojisi ile güçlendirilerek yönetilecektir. Bu eğitim paketi aslında tümüyle bir proje niteliğindedir. Uçak içindeki tüm yapısallar yerli firma tarafından üretilen yerli ünitelerden oluşacaktır (sidewall, lavatory, overheadbin, galley). Kabin personeli tarafından kullanılan elektronik modüllere ait yazılım, donanım ve ürünler tersine mühendislik ile yerlileştirilecektir. Bu nedenle çok disiplinli bir proje ekibi çalışmaya dahil edilecektir. Bu süreç uçak içinde üretim ve tasarım yapma anlamında deneyim kazanmak adına oldukça verimli ve değerli bir süreç olacaktır. Dersi kayda alan kameralar uygun alanlara yerleştirilerek bu görüntülerin sınıf içine aktarılması sağlanacaktır. Kabiniçi serviste en fazla kullanılan alan olan galleyler %100 tüm fonksiyonları ile çalışabilir olacaktır. Bu sayede bu alanlar ile ilgili her türlü eğitim kurum tarafından personele verilebilecektir. Kabin içi servis eğitim cihazı projesinde bizleri en çok zorlayacak olan ünite uçak dış kabuğunun tasarımı ve üretimi olacaktır. Burada tersine mühendislik yaklaşımı ile uçak kesitinin tasarımı yapılacaktır. Kabiniçi servis eğitim cihazı tamamen eğitime yönelik bir cihazdır ve uçuşda yer almayacağı için herhangi bir standardı sağlamak zorunda değildir.
Özet (Çeviri)
In recent years, the number of universities and vocational colleges that train labor force in aviation has drastically increased. These institutions are paying more attention in presenting the real aircraft environment to their students. For this reason, the demand for cabin service training equipment used to train cabin personnel is increasing day by day. But in Turkey there are very few local companies that can respond to the demand for cabin service training equipment. In this context, group interviews with employees of educational planning were conducted with an airline operating in Turkey, mainly focusing in cabin service training. Based on the results of interviews, a dire need of training analysis was determined. There is no mass production of simulator (mockup) in our country. The costs of the Imported Simulators are exaggeratedly high. The simulators developed and manufactures by local companies may not be 100% produced with local parts. Thesis subject CST (Cabin Service Trainer), which is included in the project, will be produced 100% locally. All the required work and planning for this device is actually under the heading of educational planning, the ADDIE model will be utilized, the whole process will be managed and strengthened by project management methodology. This training package is actually a project. All the structures inside the aircraft like Sidewall, Lavatories, Overhead-bin, Galley etc... will be produced by the local company. The software, hardware and electronics modules used by the cabin personnel will be localized and will be installed by using reverse engineering. Therefore, a disciplined project team will be included in the study. This whole process will be an efficient and valuable work to gain experience in the field of manufacturing and design within the aircraft. The cameras will be placed in the appropriate areas so that they record the training and these training images will be transferred to the class. Galleys, which are the most used area in cabin service, will be able to work with 100% of all functions. In this way, all kinds of training related to these areas can be given to staff by the institution. To design and manufacture the outer shell of the aircraft is the most difficult subject for us in cabin service training device project. For this Reverse engineering approach will be used to get the design of the aircraft. Cabin service training device is only for educational purpose as it will not be included in the flight, so the device is not obliged to provide or follow any standards.