A research on understanding the effects of foreign language proficiency on team leadership and performance in multinational teams: The case of Survivor contest
Çokuluslu takımlarda yabancı dil yetkinliğinin takım liderliği ve performansı üzerine etkilerini anlamaya yönelik bir araştırma: Survivor yarışması örneği
  1. Tez No: 701564
  2. Yazar: SHAMSAD KALLIDUMBAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET ERYILMAZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Çokuluslu takımlar, dil engelleri, takım liderliği, takım performansı, Multinational teams, language barriers, team leadership, team performance
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Bursa Uludağ Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 127
Özet
Çok uluslu şirketler ve onların yan kuruluşları, küresel iş dünyasının giderek daha önemli bir parçası haline gelmiştir. Küreselleşmiş dünyamızda, çok uluslu ekipler, uluslararası alanda faaliyet gösteren özel ve kamu kuruluşlarında yaygın olarak görülmekte ve bu ekiplere ayrı bir önem verilmektedir. İş dünyasının birbirine bağlı halinde ve küreselleşen dünyada bireyler, her türlü dili aktif ve yaratıcı bir şekilde kullanarak dünyalarının sınırlarını genişletmektedirler. Farklı ana dilleri konuşan insanların birlikte çalıştığı ekipler modern organizasyonlarda giderek yaygınlaşmaktadır. Bu çalışma, özellikle çokuluslu ekiplerin çeşitli çalışma alanlarında dil çeşitliliğinin varlığı nedeniyle, dil yeterliliğinin yönetim ve liderlik üzerinde neden çok önemli bir etkiye sahip olduğunu açıklamayı amaçlamaktadır. Çokuluslu liderlerin yüksek düzeyde dilsel ve kültürel yeterlilikleri, iki veya daha fazla ülkeyi temsil eden üyelerin çeşitliliğini etkili bir şekilde yönetebileceklerini kanıtlamaktadır. Liderlerin yabancı dil yeterliliği onlara birçok yönden yardımcı olmaktadır. Çok uluslu takım liderleri, önlerinde bir dizi farklı dil konuşmacısı olduğu için çok başarılıdır ve bu, liderlerin özgüvenini ve cesaretini artmasıyla sonuçlanacaktır. Takipçilerini önceden belirlenmiş hedeflere doğru koordine etmek, kontrol etmek, kolaylaştırmak ve yönlendirmek liderler için büyük bir zorluktur. Çok uluslu takım liderlerinin ve üyelerinin dil yeterliliğinin olmaması, genel performansta büyük sorunların meydana gelmesine neden olumaktadır. Yanlış anlaşılmaların ve çatışmaların yaşanması ihtimalinin yüksek olması nedeniyle çok uluslu bir ekibi kontrol etmek ve yönetmek kolay değildir. Dil engeli, çok uluslu bir ekipte güç yetkisi, güven oluşumu ve iletişimin etkinliği gibi pek çok operasyona meydan okumaktadır. Üyelerin dilsel çeşitliliği iletişimi engellermektedir. Ayrıca anadili aynı olan ve farklı olanlar arasında duygusal çatışmaların artmasına neden olabilmektedir. Dil engelleri, üyelerin zihninde görüşleri, kavramları, argümanları ve fikirleri başkalarıyla paylaşma konusunda tereddüt yaratmaktadır. Çok uluslu takımların çoğu, dille ilgili engelleri azaltmak, etkili iletişimi sağlamak, ekip süreçlerini kolaylaştırmak ve diğer tüm etkinlikleri koordine etmek için ortak bir çalışma dili kullanmaktadır. Araştırmalar, çokuluslu ekiplerin çoğunun İngilizceyi ortak bir çalışma dili olarak benimsediğini göstermektedir. İsviçre, Almanya, Avusturya gibi Avrupa ülkeleri 1990'ların sonlarından itibaren İngilizceyi ortak bir çalışma dili olarak kullanmaya başladıkları görülmektedir. Bu konudaki çalışmalar, ortak bir dil kullanımının dil engellerini azaltmak ve yönetmek için en iyi çözüm olduğunu kanıtlmaktadır. Bu çalışmanın amacı, çok uluslu takımlarda yabancı dil yeterliliğinin ekip liderliği ve performansı üzerindeki etkisini araştırmaktır. Bu amaçla çalışmada nitel kaynaklardan yararlanılmış ve çalışma iki aşamadalı olarak gerçekleştirilmiştir. İlk olarak, 16 yıldır Türk televizyon kanallarında yayınlanan“Survivor”adlı yarışmanın 2019 sezonunun videoları incelenmiştir. İkinci olarak, Survivor 2019'a katılan yarışmacılarla internet ortamında bazı yarı yapılandırılmış görüşmeler yapılmıştır. Elde edilen bulgular, bireylerin dil yeterliliğinin çok uluslu takımların performansını ve liderliğini olumlu veya olumsuz yönde etkilediğini ortaya çıkarmıştır. Ayrıca çalışmada temel olarak dil yeterliliği ve liderlik ile ilgili üç bakış açısı açıklanmaya çalışılmıştır. Birinci olarak, çok uluslu takımlarda lideri belirleyen faktörler anlatılmaya çalışılmıştır. İkinci olarak, liderlik ve performans verimliliği için bireylerin dil yeterliliğinin gerekliliği incelenmiştir. Üçüncü olarak ise, çok uluslu takımlar bağlamında dil yeterliliğinin liderliği nasıl etkilediği anlatılmaya çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
Multinational teams in the modern business world prove that only leaders with a high level of language and cultural proficiency can effectively manage the diversity of members representing two or more countries. The aim of this study is to understand the effect of foreign language proficiency on team leadership and performance in multinational teams. In this manner, the study is qualitative research. Two methods were employed to carry out this study. First, the videos of the 2019 season of the“Survivor”contest, which has been broadcasted on Turkish television channels for 16 years, were watched. Second, some semi-structured interviews were conducted with contestants of Survivor contest 2019 on the internet environment. The findings of this study indicate that the language proficiency of individuals affects the performance and leadership of multinational teams positively and negatively. This study mainly tries to explain three perspectives on language proficiency and leadership. First, it tries to understand the factors that determine the leader in multinational teams. Second, examine the requirement of individuals' language proficiency for the efficiency of leadership and performance. And third, trying to examine how language proficiency affects leadership in the context of multinational teams.