İnfertil çiftlerin yaşadığı psikososyal ve cinsel problemler
Social, psychological, and sexual problems of the infertile couples
- Tez No: 701621
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ CEMRE ERCİYES
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: İnfertilite, infertil çift, kadın, erkek, aile danışmanlığı, infertility, male, female, family, family counselling
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Aile Danışmanlığı Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Aile Danışmanlığı Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 112
Özet
İnfertilite, çiftler için tanı koyulması ile başlayan fakat ne zaman biteceği belli olmayan bir yaşam krizidir. Bu kriz çiftleri hem bireysel olarak etkilemekte hem de ortak yürüyen evlilik yaşamında da çatışma ve problemlere neden olmaktadır. Bu çalışma Türkiye'de yaşayan infertil çiftlerin ve bireylerin psikososyal ve cinsel problemlerini Aile Danışmanlığı perspektifinden incelemektedir. Yarı yapılandırılmış görüşme tekniği ile nitel bir araştırma tasarımı benimseyen çalışma kapsamında 9 çift ve 3 birey olmak üzere toplam 21 kişi ile pandemi sebebiyle online görüntülü görüşmeler gerçekleştirilmiştir. Çiftlere çiftlerin geçmişte yaşadığı ve bugün yaşamaya deavm ettiği psikolojik, sosyal ve cinsel problemleri ve infertilite ile başa çıkma süreçlerini anlamaya yönelik sorular sorulmuştur. Çalışma kapsamında ayrıca çiftlerin yaşanılan olaylara verdiği tepkiler, cinsiyet rolleri, kadın ve erkek açısından infertilite ele alınmıştır. Çiftler sosyal baskıya, ekonomik ve psikolojik şiddete maruz kalarak kendilerini izole etmekte, psikolojik olarak depresyon ve anksiyete benzeri semptomlar göstermekte ve her ne kadar görüşme sorularına sınırlı cevap verseler de cinsel hayatla ilgili bu bağlamda da çeşitli sorunlar yaşadıkları görülmektedir. Bu çalışmada çiftlerin psikolojik tepkileri ve yaşadıkları sorunlarla baş etme süreçleri yas evreleri ile karşılaştırılmıştır. Araştırmanın ortaya koyduğu en önemli sonuç, infertil çiftlerin hayatlarının merkezine koydukları çocuk sahibi olma fikri ile ilgili birçok sorun, dayatma ve baskı yaşarken hayatlarının diğer kısımlarına odaklanamamış ve birçok alanda problem yaşamış olduklarıdır. Aile danışmanlığı infertil çiftlerin yaşadığı çatışmaların çözümü, tedavi süresince çiftlere sağlayacağı danışmanlık hizmeti ile sürecin başlamasından sonuna kadar yardımcı üreme teknikleri hakkında bilgi verme, evlat edinme, donör yöntemini düşünme ya da çocuksuz bir hayatın varlığı konusunda tüm alternatifleri konuşmalarını ve çiftlerin süreci normalleştirebilmelerinde çok anlamlı bir rol oynayabilmektedir. Bu çalışma infertiliteyi aile danışmanlığı perspektifinden de değinmektedir.
Özet (Çeviri)
Infertility is a life crisis that starts with the diagnosis but impossible to know when it will end. Although the crisis affects spouses individually, it also causes conflicts and problems in the married life. This paper examines psycho-social and sexual problems of infertile couples and individuals living in Turkey, from the perspective of Family Counseling. For this paper, using a qualitative methodology, 9 couples and 3 infertile individuals were interviewed by using a semi-structured interview. Video interviews were conducted online due to the pandemic. The questionnaire aims to understand psychological, social and sexual problems of the couples, their ways of coping up with infertility, in the past and present. In addition, couples' reactions to related experiences, gender roles, female and male infertility are examined in the scope of the study. The study found out that the couples are exposed to social, economic and psychological repression and violence, display symptoms of anxiety and despite limited accounts they provide, live through various sexual problems. This study examines psychological reactions and problem management behavior of the couples with stages of grief. The most significant result of this study is that the infertile couples lose the focus on many aspects of their lives and experience many problems while experiencing other problems and pressures related to putting the desire of having a child at the center of their lives. In the treatment protocol the family counseling service is not a part of the routine treatment but the health professionals try to fulfill this need. Family counseling plays a meaningful role in resolving the conflicts that the infertile couples going through, counseling the couples during the treatment, informing about assisting reproducing methods from the beginning of the process to the end, adopting, considering donor method, or discussing all the alternatives including the presence of a childless life. This study discusses infertility from family counseling perspective.