Okul öncesi eğitimi kurumunda çalışan öğretmenlerin yaratıcı drama tabanlı etkinliklere yönelik yeterlilik algıları ve uygulama düzeyleri
Perceptions and application levels of teachers working in pre-school education institutions for creative drama-based activities
  1. Tez No: 701625
  2. Yazar: HÜLYA GÜL
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ SEMİHA FÜSUN AKDAĞ AYCİBİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Okul öncesi eğitim, yaratıcı drama, yeterlilik, Preschool education, creative drama, competence
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Çocuk Gelişimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Çocuk Gelişimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 108
Özet
Bu araştırmanın amacı; erken çocukluk eğitim kurumlarında eğitim veren öğretmenlerin yaratıcı drama tabanlı etkinliklere yönelik bilme ve uygulama düzeylerinin belirlenmesidir. Araştırmanın çalışma grubunu; 2021 yılı İstanbul ilinde okul öncesi eğitim kurumunda çalışan okul öncesi, çocuk gelişimi ve özel eğitim öğretmenleri oluşturmaktadır. Araştırma kapsamında“Drama Tabanlı Etkinlik Ölçeği”kullanılarak öğretmenlere anket uygulanmıştır. Bu ölçek üç farklı bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde kişisel bilgiler, ikinci bölümde yeterlilikler, üçüncü bölümde de karşılaşılan sorunlar yer almaktadır. Bu araştırma, erken çocukluk eğitim kurumlarında görev yapan öğretmenlerin yaratıcı drama tabanlı etkinliklere yönelik bilme ve uygulama düzeylerini belirlenmeye çalıştığından, tarama niteliğinde bir çalışmadır. Araştırmada drama yönteminin kişilik özellikleri, drama ve yaratıcı drama uygulama becerisi, drama etkinlikleri becerisi ve farklı öğrenme durumları ile süreç sonunda drama etkinliklerinin biliş ve uygulama becerisinin değerlendirilmesi ile cinsiyetlerine, çalıştığı okul türüne, deneyimleri ve uygulama düzeylerine göre veriler elde edilmiştir. Çalışmada veri analizi için SPSS 25.0 paket ve programı kullanılmıştır. Verilere dayalı olarak öğretmenlerin, drama ve alt boyutlarını oluşturan yeterliliklerinin hepsinde bilme düzeylerinin, tam olarak uygulama düzeylerinden daha yüksek olduğu saptanmıştır. Bilme düzeyi arttıkça uygulama düzeyi de artmaktadır.
Özet (Çeviri)
The purpose of this research; The aim of this study is to determine the level of knowledge and practice of teachers working in pre-school education institutions towards creative drama-based activities. The study group of the research; It consists of preschool, child development and special education teachers working in preschool education institution in Istanbul in 2021. Within the scope of the research, a questionnaire was applied to the teachers by using the“Drama-Based Activity Scale”. This scale consists of three parts. The first part includes personal information, the second part includes competencies, and the third part includes the problems encountered. This research is a screening study since it tries to determine the level of knowledge and practice of creative drama-based activities of teachers working in pre-school education institutions. Personality traits related to drama method in the research, competencies for drama and drama application, competences for drama activities and learning situations, levels of knowing and applying competencies for the evaluation of drama activities; data were obtained according to their gender, type of school, experience and level of practice. SPSS 25.0 package program was used for data analysis in the study. According to the results obtained; it was determined that the knowledge levels of the teachers in all of their competencies according to creative drama and its sub-dimensions were higher than the application levels. As the level of knowledge increases, the level of application also increases.