Güvenli ve güvensiz bağlanan çocukların annelerinin bakım uygulamalarının geliştiren bakım açısından incelenmesi
An examination of care practices of the mothers of secure and unsafe attached children in terms of developing care
- Tez No: 701643
- Danışmanlar: PROF. DR. SERDAL SEVEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Güvenli Bağlanma, Güvensiz Bağlanma, Geliştiren Bakım, Secure Attachment, Insecure Attachment, Enhanced Care
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Çocuk Gelişimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Çocuk Gelişimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 90
Özet
Bakım veren anne ve çocuğun etkileşiminden doğan bağlanma basamaklar şeklinde yaşam boyu devam etmektedir. Bağlanma durumunun niteliği, annenin çocuğuna karşı uyguladığı bakım yöntemiyle ilişkilidir. Yaşamın ilk anlarından itibaren çocuklar bakım veren anneyle etkileşim içinde olma gereksinimi duyarlar. Annenin çocuğun bakımına yönelik duyarlı oluşu sağlıklı duygusal bağ oluşumuna zemin hazırlamaktadır. Çocuğun anne tarafından duyarlı ve karşılık verici bir bakıma tabii olması, özenle beslenmesi, sağlık hizmetlerinden yararlanması, güven ve emniyet içerisinde yaşaması, erken öğrenme hakkında yararlanması çocuğun bakım verene bağlanma durumunu belirlemektedir. Bu araştırmayla bağlanma ve geliştiren bakımın birbirini etkileyen süreçlerine bilimsel bir çerçevede bakmak hedeflenmektedir. Araştırmanın örneklemi İstanbul-Bağcılar bölgesinde 5-6 yaş döneminde TOBAH Ölçeği uygulanmış ve annesine bağlanma durumları tespit edilmiş 11'i kız, 11'i erkek olmak üzere 22 çocuktan oluşmaktadır. Bu çocuklar şu an 8-9 yaş dönemde olup bağlanma durumları 'Kerns Güvenli Bağlama Ölçeği'yle tekrardan değerlendirilmiştir. Bağlanma süreklilikleri değerlendirilen çocukların annelerine yönelik 'Geliştiren Bakım“Bakım Veren”Görüşme Soruları (8-9 Yaş)' hazırlanmış ve uzman görüşleri alınmıştır. Annelerinin bakım uygulamaları alınan cevaplar doğrultusunda geliştiren bakım bileşenleri (duyarlı ve karşılık verici bakım, öğrenme, iyi sağlık, iyi beslenme, güven ve emniyet) çerçevesinde değerlendirilmiştir. Bağlanma sürekliliği üç yıl sonra yeniden analiz edildiğinde iki ölçüm arasında %49 tutarlılık tespit edilip, anlamlı ilişki bulunmuştur. Bağlanma biçimleri iki zaman noktasında kararlılık göstermektedir. Bu da bağlanma biçimlerinin zaman içinde tutarlı olduğunu göstermektedir. Bağlanma durumu ve sürekliliği belirlenen çocukların annelerine yöneltilen sorulardan alınan cevaplar neticesinde, güvenli ve güvensiz bağlanan çocukların annelerinin bakım uygulamaları kategorilendirilmiş olup, kategoriler ve alt kategorilerine ilişkin frekans ve yüzdelik değerlerine yer verilmiştir.
Özet (Çeviri)
Attachment arising from the interaction of the caregiver mother and child continues throughout life in the form of steps. The nature of the attachment situation is related to the method of care applied by the mother towards her child. From the first moments of life, children need to interact with their caregivers. The mother's sensitivity towards the care of the child lays the groundwork for the formation of healthy emotional bonds. The child's being subject to a sensitive and responsive care by the mother, being fed with care, benefiting from health services, living in safety and security, and benefiting from early learning determine the child's attachment status to the caregiver. With this research, it is aimed to look at the interacting processes of attachment and enhancing care in a scientific framework. The sample of the study consists of 22 children, 11 girls and 11 boys, in the Istanbul-Bağcılar region, who were applied TOBAH Scale at the age of 5-6 and their attachment status to their mother was determined. These children are currently 8-9 years old and their attachment status was re-evaluated with the 'Kerns Secure Attachment Scale'. 'Developing Care“Caregiver”Interview Questions (8-9 Years)' were prepared for the mothers of the children whose attachment continuity was evaluated and expert opinions were received. Mothers' care practices were evaluated within the framework of care components (sensitive and responsive care, learning, good health, good nutrition, trust and safety) that developed in line with the responses received. When attachment continuity was re-analyzed after three years, 49% consistency was found between the two measures, and a significant relationship was found. Binding patterns are stable at two time points. This shows that attachment patterns are consistent over time. As a result of the answers received from the questions directed to the mothers of the children whose attachment status and continuity were determined, the care practices of the mothers of the children with secure and insecure attachment were categorized and the frequency and percentage values of the categories and sub- categories were included.