Annelerine güvenli-güvensiz bağlanan çocukların (8-9 yaş) 'anne' ve 'güvende olmak' kavramlarına ilişkin metaforik algılarının incelenmesi
Investigation of the metaphorical perceptions of children (8-9 years old) with secure-insafe attachment to their mothers regarding the conceptions of 'mother' and 'to be safe'
  1. Tez No: 701644
  2. Yazar: FATMA NUR SAYLAĞ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SERDAL SEVEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Anne, Bağlanma, Çocuk, Güven, Metafor, Mother, Attachment, Child, Trust, Metaphor
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Çocuk Gelişimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Çocuk Gelişimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 115
Özet
Bu araştırmanın amacı, erken çocukluk döneminde annelerine bağlanma durumları güvenli ve güvensiz olarak tespit edilen çocukların, orta çocukluk döneminde“anne”ve“güvende olmak”kavramlarına yönelik sahip oldukları algıları metaforlar aracılığıyla açığa çıkarmaktır. Araştırmanın çalışma grubunu, 2018 yılında Tamamlanmamış Oyuncak Bebek Ailesi Hikayeleri (TOBAH) Ölçeği uygulanarak bağlanma durumları tespit edilen; 8-9 yaşlarındaki 28'i kız, 22'si erkek çocuk arasından, çalışmaya gönüllü olarak katılan; 11'i kız 11'i erkek, güvenli-güvensiz bağlanma stiline sahip 22 çocuk oluşturmuştur. Araştırmanın verileri;“Anne . . . gibidir; çünkü, . . .”ve“Güvende olmak . . . gibidir; çünkü, . . .”cümlelerinin iki ay arayla tamamlanmasıyla elde edilmiştir. Araştırma nitel araştırma türüne bağlı yapılmış olup; olgubilim (fenomenoloji) modeli kullanılmıştır. Verilerin analiz edilmesi ve yorumlanmasında, içerik analizi tekniği kullanılmıştır. Araştırma sonucunda; annelerine bağlanma durumları güvenli-güvensiz tespit edilen çocukların“anne”kavramı için 14,“güvende olmak”kavramı için 12 metafor kullandıkları ortaya çıkmıştır. Araştırmaya katılan çocukların, kullandıkları metafor benzerliklerine göre temalar altında toplanmıştır.“Anne”kavramına yönelik 4 tema,“güvende olmak”kavramına yönelik 5 tema ortaya çıkmıştır. Güvenli bağlanan çocukların“anne”kavramına ilişkin algıları, %22,7 oranla“koruyucu”teması üzerinde; güvensiz bağlanan çocukların“anne”kavramına ilişkin algıları, %27,24 oranla“değerli”teması üzerinde yoğunlaşmıştır. Güvenli bağlanan çocukların“güvende olmak”kavramına ilişkin algıları, %22,7 oranla“sahip çıkan”teması üzerinde; güvensiz bağlanan çocukların“güvende olmak”kavramına ilişkin algıları, %18,02 oranla“koruyucu”teması üzerinde yoğunlaşmıştır.
Özet (Çeviri)
The purpose of this research, early childhood mothers to their binding state are safe and which are identified as unsafe children, middle childhood“mother”and to reveal their perceptions about the concepts of“being safe”through metaphors. The study group of the research consisted of Incomplete Doll Family Stories (TOBAH) Scale in 2018, whose attachment status was determined; Among the 28 girls and 22 boys aged 8-9, who voluntarily participated in the study; It consisted of 24 children, 12 girls and 12 boys, with secure-insecure attachment style. The data of the research;“Mother . . . like this; because, . . ”and“Being safe. . . like this; because, . . ”It was obtained by completing the sentences with an interval of two months. The research was carried out depending on the type of qualitative research; phenomenology model was used. Content analysis technique was used in the analysis and interpretation of the data. As a result of the research; It was revealed that children whose attachment to their mothers were found to be secure or insecure used 14 metaphors for the concept of“mother”and 12 metaphors for the concept of“being safe”. The metaphors used by the children participating in the research were grouped under themes according to their similarities. 4 themes for the concept of“mother”and 5 themes for the concept of“being safe”emerged. The perceptions of securely attached children regarding the concept of“mother”focused on the“protective”theme with a rate of 22.7%. Insecurely attached children's perceptions of the concept of“mother”focused on the“valued”theme with a rate of 27.24%. The perceptions of securely attached children regarding the concept of“being safe”focused on the theme of“being the owner”with a rate of 22.7%. Perceptions of insecurely attached children regarding the concept of“being safe”focused on the“protective”theme with a rate of 18.02%.