An examination of the relationship between self-concept and attachment pattern of 5-6 years old children and self-theory,psychological well-being of mothers
5-6 yaşındaki çocukların benlik kavramı ve bağlanma türleri ile annelerinin psikolojik iyi oluşu ve benlik kuramı arasındaki ilişkinin incelenmesi
  1. Tez No: 619925
  2. Yazar: ZÜBEYDE AKPAKIR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ÖZLEM KARAIRMAK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Bağlanma, Benlik kavramı, Psikolojik İyi Oluş, Benlik teorisi, Attachment, Self-Concept, Psychological Well-Being, Self-Theory
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 118
Özet
Bu tezde 5-6 yaş grubundaki çocukların benlik kavramı ve bağlanma türleri ile annelerinin psikolojik iyi oluşu, benlik kuramı arasındaki ilişki incelenmiştir. Çalışmanın örneklemini İstanbul ve Balıkesir illerinde okul öncesi eğitime devam eden 5-6 yaş grubundaki 105 çocuk ve annesi oluşturmaktadır. Çocukların bağlanma örüntüsünü (güvenli/güvensiz) ölçmek için Bağlanma Öykü Tamamlama Testi, benlik kavramlarını ölçmek için Purdue Çocuklar için Benlik Kavramı Testi kullanılmıştır. Annelerin psikolojik iyi oluşunu ölçmek için Psikolojik İyi Oluş Ölçeği, benlik kuramını ölçmek için ise Benlik Kuramları Ölçeği kullanılmıştır. Araştırma sorularını test etmek için Pearson korelasyon analizi, bağımsız örneklem için t-testi, ki kare testi ve lojistik regresyon analizinden faydalanılmıştır. Sonuç olarak çocukların benlik kavramı ile annelerin benlik kuramı arasında istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki bulunamamıştır. Ayrıca, güvensiz bağlanan çocukların benlik kavramının güvenli bağlananlara göre daha yüksek olduğu gözlemlenmiştir. İlk 12 ay nedensiz yere ağlayan, uyku problemi olan veya yemeyi reddeden çocukların annelerinin psikolojik iyi oluşunun daha düşük olduğu ortaya çıkmıştır. Son olarak, annelerin benlik kuramının çocuğun bağlanma örüntüsünü yordamadığı ortaya çıkmıştır.
Özet (Çeviri)
In this thesis, the relationships between self-concept and attachment pattern of 5-6 year old children and psychological well-being, self-theory of mothers were examined. The study sample consisted of 105 five-six years old children attending preschool institutions and their mothers in İstanbul and Balıkesir. To measure attachment pattern of children Attachment Story Completion Task was administrated. Self-concept of children was measured with Purdue Self-Concept Scale for Preschool Children. To measure self-theory scores of mothers Self-Theory Scale was administrated. To measure psychological well-being of mothers Psychological Well-Being Scale was used. Pearson correlation analysis, independent sample t-test, Chi-square test and logistic regression analysis were performed to examine the research questions. No statistically significant relationship between self-concept of children and self-theory of mothers was found. Insecurely attached children's self-concept level was found to be higher than securely attached children. Mothers whose children were fussy in first 12 month had lower psychological well-being. Lastly, mothers' level of self-theory failed to predict the attachment pattern of their children.