Üniversite hastanesinde çalışan hemşirelerin hemşirelik bakım davranışlarına yönelik algılarının belirlenmesi
Determining the perceptions of nurses working at the university hospital regarding nursing care behaviors
- Tez No: 701665
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ BELKIZ KIZILTAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hemşirelik, Nursing
- Anahtar Kelimeler: Bakım, hasta bakımı, hemşirelik bakımı, bakım davranışları, Care, patient care, nursing care, care behaviors
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Avrasya Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 101
Özet
Hemşirelik bakımı hastaların çok yönlü bakımı açısından önemli bir görev olarak öne çıkmaktadır. Hemşirelik bakımı hastaların sağlık durumlarının iyileştirilmesine ek olarak birçok yönü de içinde barındırmaktadır ve bu nedenle hemşirelik bakımına bütüncül olarak yaklaşılması gerekmektedir. Ayrıca hemşirelerin bakım davranışına yönelik algılarının verdikleri bakımın üzerinde etkili olduğu da görülmektedir. Bu bağlamda hemşirelerin bakım davranışlarına yönelik algılarının incelenmesinin önemli bir araştırma konusu olduğu değerlendirilmektedir. Bu bağlamda bu araştırmada hemşirelerin bakım ile ilgili görüşlerini belirlemek, bakım davranışlarını nasıl algıladıklarını incelemek ve algılarına etki eden faktörleri belirleyerek bakımın geliştirilmesi ve nitelikli uygulanmasına yönelik öneriler getirmek amaçlanmıştır. Bu amaç doğrultusunda, KTÜ Sağlık Uygulama ve Araştırma Merkezi Farabi Hastanesi'nde servis, ünite, yoğun bakım ve polikliniklerde görev yapan 409 hemşireye anket uygulanmıştır. Çalışma sonucunda Hemşirelerin bakım kalitesi algılarının (bakım davranışları ölçeği (toplam) 5.09 ± 0.61, güvence boyutu 5.18 ± 0.63, bilgi beceri boyutu 5.33 ± 0.64, saygılı olma boyutu 4.99 ± 0.69 ve bağlılık boyutu 4.85 ± 0.74) yüksek olarak tespit edilmiştir. Hemşirelerin bakım davranışları ölçeği ve alt boyutlarına ilişkin puanlarının yaş, cinsiyet, hizmet süresi gibi bazı sosyodemografik değişkenlere ve çalışma şartlarına göre farklılaştığı tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Nursing care stands out as an important task in terms of multifaceted care of patients. Nursing care includes many aspects in addition to improving the health status of patients, and therefore, a holistic approach to nursing care is required. It is also seen that nurses' perceptions of care behavior have an impact on the care they provide. In this context, it is considered that examining nurses' perceptions of care behaviors is an important research topic.In this context, in this study, it is aimed to determine the views of nurses about care, to examine how they perceive care behaviors and to determine the factors affecting their perceptions and to make suggestions for the development and qualified implementation of care. For this purpose, a questionnaire was applied to 409 nurses working in the service, unit, intensive care and polyclinics of KTU Health Application and Research Center Farabi Hospital. As a result of the study, nurses' perception of quality of care (Caring Behaviors Inventory (total) 5.09 ± 0.61, assurance dimension 5.18 ± 0.63, knowledge and skill dimension 5.33 ± 0.64, respect dimension 4.99 ± 0.69 and commitment dimension 4.85 ± 0.74) were found to be high. It has been determined that the scores of the nurses regarding the care behavior scale and its sub-dimensions differ according to some sociodemographic variables such as age, gender, length of service, and working conditions.