How does moral framing affect environmental attitudes: A non-Western replication
- Tez No: 701728
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ONURCAN YILMAZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: iklim değişikliği tutumları, politik polarizasyon, ahlaki temeller kuramı, ahlaki yeniden çerçeveleme, climate change beliefs, political polarization, moral foundations theory, moral framing
- Yıl: 2021
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Kadir Has Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sosyal ve Beşeri Bilimler Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 115
Özet
Politik olarak sağ ve sol yönelimli bireylerin benimsediği ahlaki temeller farklılık göstermektedir. Bu farklılık, farklı politik görüşlerden insanların ayrıştığı konulardaki (örn. iklim değişikliği) tutum ve davranış değişikliklerinin araştırılmasında kullanılır. Ancak ahlaki tutumlar kuramının literatürdeki deneysel uygulamaları sınırlı olup, bu konulardaki çalışmalar çoğunlukla korelasyonel araştırmalardan oluşur. Ahlaki temeller, ahlaki çerçeveleme denilen teknikle, çeşitli mesajların çerçevelenmesi için kullanılır. İklim değişikliği ile ilgili mesajları ahlaki olarak çerçevelemeyi amaçlayan bazı çalışmalar, çerçevelemeyi kimi zaman bireyselleştirici (individualizing) ve bağlayıcı (binding) temeller üzerinden, kimi zaman da bakım (care) ve kutsallık (sanctity) temelleri üzerinden yapmaktadırlar. Ancak bu çalışmaların çoğu ön-kayıtlı (preregistered) değildir ve batı toplumlarında yürütülmüştür. Bu çalışmada, ahlaki temellere dayalı bir ahlaki çerçeveleme etkisinin, literatürde temsiliyeti az olan bir örneklem üzerinde tekrarlanması amaçlanmaktadır. Feinberg ve Willer'ın (2013; Study 3) deneysel prosedürü aynen uygulanmış ve ek olarak bazı değişkenler eklenmiştir. Katılımcılar, bakım temelli, kutsallık temelli, ya da kontrol haber metinlerinden birini okuduktan sonra, iğrenme duygusunu ne ölçüde hissettiklerini belirtip, çevreye dair tutumlar ölçeği doldurmuşlardır. Sonrasında katılımcılara manipülasyon kontrolü ölçümü, çevreyle ilgili bağış niyeti sorusu, psikolojik mesafe ölçümü ve aktif açık düşünme ölçümü verilmiştir. Orijinal çalışmanın politik tutumun ahlaki çerçeveleme üzerindeki moderatör rolü replike edilmiş, iğrenme duygusuyla ilgili bulguların ise bir kısmı replike edilebilmiştir. Kutsallık temelli çerçevelemenin, sağ yönelimli katılımcılar üzerinde, çevreye yönelik olumlu tutumları arttırmada daha etkili olduğu bulunmuştur. Ek olarak, aktif açık düşünmenin de moderatör olarak anlamlı etkisi çıkmış, kutsallık çerçevesinin orta ve düşük seviyede aktif açık düşünme eğilimi belirten katılımcılarda daha etkili olduğu bulunmuştur. Psikolojik mesafenin moderatör etkisi olmamakla birlikte, çevreye dair tutumları anlamlı olarak yordamıştır. Çevreyle ilgili bağış niyeti ise politik yönelimden etkilenmeyip, bakım veya kutsallık çerçevelenmiş metinlerden anlamlı bir şekilde etkilenmiştir.
Özet (Çeviri)
There is a difference in the endorsement of moral foundations between individuals from the political right and left. This difference was used for studying attitudinal and behavioral differences between political poles in varying issues, such as climate change. However, most of this literature consists of correlational studies, and experimental uses of moral foundations are limited. Moral foundations were also used to create framed messages, a technique called moral framing. Some studies morally framed climate change messages in terms of individualizing vs. binding foundations or care vs. sanctity foundation to investigate the effectiveness of morally framed messages on conservatives and liberals. However, these studies were not preregistered, and conducted on WEIRD samples. We aim to replicate a moral framing effect based on moral foundations on an under-represented, Turkish sample. We directly applied the procedure of Feinberg and Willer (2013; Study 3) and then added additional measures. Participants received a care or sanctity framed text or a control text, then they indicated how much they felt disgust and completed the environmental attitudes scale. Afterward, they received a manipulation check measure, an actual donation intention question as an indicator of environmental behavior, a psychological distance measure and an actively open-minded thinking measure as potential moderators. We replicated the findings regarding political orientation, and partially replicated the findings regarding disgust. The sanctity frame significantly interacted with political orientation on environmental attitudes: the sanctity frame was more effective on conservative participants in promoting pro-environmental attitudes. In addition, actively open-minded thinking had a moderating effect, such that sanctity condition was more effective on participants with moderate or lower AOT. Psychological distance only had a main effect. Finally, reading a care or sanctity frame predicted higher donation intention, compared to the control group; however, political orientation did not have a moderating effect on donation intention.