Üretim işletmelerinde modern stok yönetim modellerinin uygulanabilirliği üzerine bir araştırma
A research on the applicability of modern stock management models in manufacturing enterprises
- Tez No: 701839
 - Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ EROL YENER
 - Tez Türü: Yüksek Lisans
 - Konular: İşletme, Business Administration
 - Anahtar Kelimeler: Stok, Stok kontrol, Stok yönetim, Tedarik zinciri, Inventory, Inventory control, Inventory management, Supplychain
 - Yıl: 2021
 - Dil: Türkçe
 - Üniversite: Çankırı Karatekin Üniversitesi
 - Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
 - Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
 - Sayfa Sayısı: 74
Özet
Stok yönetimi son yıllarda işletmelerin çok büyük kar elde etmelerinin ya da çok kayıp vermelerinin sebebi olmuştur. Bundan dolayı işletmeler kendi stoklarını yönetebilmek için çaba göstermektedir. İşletmelerin büyük kısmının stok yönetimi hakkındaki bilgileri çok azdır. Son yıllarda yeni nesil teknolojiyle ortaya çıkan stok kontrol ve yönetim modelleri, işletmelerin stokları çok kolay kontrolleri altına alması ve büyük zararlar olmaması için imkân sunmaktadır. Bu tez çalışması, işletmelerin modern stok yönetim modellerini ne düzeyde uyguladıklarını ve bilgi sahip olduklarını incelemek için yapılan anket sonucunda, işletmelerin birkaç modern stok yönetim modelleri hakkında bilgi sahibi olduklarını göstermiştir. İşletme yetkililerinin ise şirketlerinde kullanılan modellerin dışında pek fazla bilgiye sahip olmadıkları anlaşılmıştır. Sonuç olarak ise işletmeler, stokların ne kadar önemli olduğunun farkında olsalar da bu konuda çok bilgi sahibi olmadıkları ve sadece bir iki tane model tercih ettikleri görülmüştür. Bu durumun bilgi eksikliğinden kaynaklı olduğu sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
Inventory management has caused businesses to achieve great profitability or loss in recent years. For this reason, businesses make an effort to manage their own stocks. Most of the enterprises have very little knowledge about inventory management. Inventory control and management models, which have emerged with new generation technology in recent years, provide the opportunity for businesses to keep their stocks under control very easily and not to cause major losses. As a result of the survey conducted to examine the level of application and knowledge of modern stock management models of enterprises, this thesis showed that they know about one or two modern stock management models. It has been understood that the officials of the enterprises do not have much information other than the models used in their companies. As a result, it has been understood that although businesses are aware of how important stocks are for businesses, but they do not have much information about modern stock management models and they prefer only one or two models. This shows that it is due to lack of information.