Akak belgeleri (Aktı, Sobranniye Kavkazskoyu Arheografiçeskoyu Kommissiyeyu) ışığında Çarlık Rusya'sının İtil Kalmuklarını kolonileştirme siyaseti (1800-1812)
The colonizing policy of tsarit Russia on Volga Kalmuks in the light of Akak Dokuments (Akti, Sobranniye Kavkazskoyu Arheografiçeskoyu Kommissiyeyu) (1800-1812)
- Tez No: 701838
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ŞAHİN DOĞAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Tarih, History
- Anahtar Kelimeler: Çarlık Rusyası, Kalmuklar, Kolonizasyon, Reformlar, Tsarist Russia, Kalmyks, Colonization, Reforms
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 120
Özet
XVI. yüzyıldan itibaren Çarlık Rusyası'nın dış politika konularından birisi güney sınırlarının gözetilmesi ve burada yaşayan yerel halkların merkezi Rus hukuk sistemine dâhil edilmesiydi. Bu politikanın başarıya ulaşmasında 1630'da Cungarya'dan hareketle önce Batı Sibirya'ya ardından İtil'in alt bölgelerine gelen Kalmuk boylarıyla Çarlık Rusyası arasındaki ilişkiler de önemli bir rol oynadı. Bu nedenle Kalmuklar, Rusya'nın güney siyaseti ve bölgedeki Kabardey, Nogay, Kazak ve diğer yerel halklar üzerindeki kolonileştirme politikalarının çözüme kavuşturulması hususunda önemli bir yere sahiptiler. Bu durum XVII. yüzyılda Kalmukların, Rusya'ya gönüllü bağlılıkları ile gelişmiş ve Rusya'nın dış düşmanlarına karşı Kalmukların muhafız vazifesi üstlenmeleri ile bölgede neredeyse özerk bir birim statüsüne sahip feodal bir hanlık biçiminde etno-politik bir varlık olarak devam etmesi ile kuvvetlenmiştir. XVIII. yüzyıla gelindiğinde İtil'in aşağı bölgelerinde Rus kolonizasyonunun yoğunlaşmasıyla bağlantılı olarak Kalmuklar da XIX. yüzyıl itibariyle yavaş yavaş Rusya'nın ortak bölgesel idari sistemine dâhil edilmeye başlandı. İşte bu tez ile AKAK, (Aktı, Sobrannie Kavkazkoyu Arheografiçeskoyu Kommissieyu) Belgeleri ışığında XIX. yüzyılın ilk çeyreğinde, Kalmukların Astrahan valisi yönetiminde Rusya'ya bağlanması, onların Dışişleri Kollegiumu aracılığıyla Rus hukuk sistemine dâhil edilmesi ve yine onlar üzerinde yapılan idari reformlar gerçekleştirilirken Çarlık Rusyası'nın bölgede izlediği siyasi, sosyo-ekonomik ve demografik politikalar incelenmeye çalışıldı.
Özet (Çeviri)
From the 16th century onwards, one of the foreign policy issues of Tsarist Russia was the observance of the southern borders and the inclusion of local peoples in the central Russian legal system. The relations between Tsarist Russia and Kalmyk tribes, who moved from Dzungaria in 1630 to Western Siberia and then to the lower regions of Idil (Volga), also played an important role in the success of this policy. For this reason, the Kalmyks had an important place in Russia's southern policy and in resolving the colonization policies of Kabardino, Nogai, Kazakh and other local peoples in the region. This situation was strengthened in the 17th century by the Kalmyks voluntary devotion to Russia and the fact that the Kalmyks assumed the duty of guard against Russia's external enemies and continued as an ethno-political entity in the form of a feudal khanate with an almost autonomous unit status in the region. In the 18th century, in connection with the intensification of Russian colonization in the lower regions of Idil (Volga), the Kalmyks were gradually included in the common regional administrative system of Russia as of the 19th century. Here, in the light of this thesis and AKAK, (Aktı, Sobrannie Kavkazkoyu Arheografiçeskoyu Kommissieyu) Documents, In the first quarter of the 19th century, the connection of the Kalmyks to Russia under the governor of Astrakhan, their inclusion in the Russian legal system through the Foreign Affairs Collegium, the administrative reforms made on them and the political, socio-economic and demographic policies of the Tsarist Russia in the region were examined.