Turizm sektöründe çalışan kadınların yaşadıkları sorunlar ve zorluklar: Antalya örneği
Problems and difficulties of women working in tourism: Example of antalya
  1. Tez No: 701849
  2. Yazar: DİLEK KAPLANKIRAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ŞERİFE GÖZDE YİRMİBEŞOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Turizm, Tourism
  6. Anahtar Kelimeler: Kadın, Turizm, Toplumsal Cinsiyet, Ataerkillik, Woman, Tourism, Gender, Patriarchy
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kadın Çalışmaları ve Toplumsal Cinsiyet Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 105
Özet
Günümüz çalışma yaşamında küreselleşmenin etkisi ve insan kaynaklarının gelişimine verilen önemin artmasıyla birlikte kadınların yönetim kademelerine gelme amacı ile hem kendi gelişimlerine hem de çalışma yaşamına verdikleri emek ve yatırım artarak devam etmektedir. Kadınların çalışma yaşamında vermiş oldukları tüm emekler zaman zaman sekteye uğratılarak kadınların sadece alt kademelerde veya kadın işi olarak atfedilmiş mesleklerde yoğunlaşmalarına neden olmuştur. Teknik bilgi ve beceri gerektiren işlerin erkeklere, sabır ve zahmet gerektiren işlerin ise kadınlara affedilmiş olması birçok sektörde olduğu gibi Turizm Sektöründe de bazı mesleklerde yoğunlaşma ve cinsiyet ayrımcılığına neden olmaktadır. Turizm sektörünün de emek-yoğun bir hizmet sektörü olması, kadınlara bazı departmanlar da yoğun olarak ihtiyaç duyulması, zahmetli ve sabır gerektiren bir çalışma alanı olması nedeni ile kadınların sadece bu emek-yoğun mesleklerde yoğunlaşması, cinsiyet ayrımcılığının bir sonucu olmakla birlikte ataerkil toplum bakış açısının etkisiyle turizm sektöründe de yaşanan toplumsal cinsiyet ayrımcılığının nedenlerini oluşturmaktadır Turizm sektöründe konaklama hizmetlerinde çalışan kadınların hem alana giriş yaparken hem de çalışma yaşamları boyunca yaşadıkları zorlukları ve engelleri ortaya çıkarmak bu çalışmanın temel amacını teşkil etmektedir. Nitel bir araştırma yöntemine dayanan bu çalışmada feminist metodolojiye uygun olarak değerlendirilmesine ilişkin açıklamalar ve bilgiler verilmiştir. Feminist yöntem; kadın odaklı bir araştırma yöntemi olmakla birlikte aynı zamanda“kadın bakış açısı”esas alınarak yapılan araştırma yöntemidir. Antalya ilinde turizm sektöründe konaklama hizmetlerinde çalışan 12 kadın katılımcı ile görüşmeler yapılmıştır. Yarı yapılandırılmış sorular ile derinlemesine görüşme sonucu katılımcıların konaklama hizmetlerin de çalışan kadınların çalışma hayatında yaşadıkları zorluklar ile ilgili düşünce ve görüşleri elde edilerek, sonuçlar bu verilere göre yorumlanmıştır. Ayrıca elde edilen bulgular, kadın çalışmaları ve toplumsal cinsiyet perspektifinde değerlendirilerek açıklanmıştır. Sonuçlar göstermektedir ki; toplumsal cinsiyet ve ataerkil anlayışın etkileri turizm sektöründe görülmekte ve sektörde çalışan kadınların çalışma hayatlarına olumsuz etkilerinin olduğu görülebilmektedir. Ancak turizm sektörünün cinsiyeti yoktur ve toplumda her alanda olması gerektiği gibi çalışma yaşamında da kadın erkek eşit olmalıdır. Bu toplumsal algı ile kadınlar çalışma hayatında daha çok söz sahibi olabileceklerdir.
Özet (Çeviri)
Today, the importance given to the development of human resources has increased with the effect of globalization. As a result, efforts of women with the aim of advancing to the management levels continue to increase. Generally, their efforts in work life are not awarded. This situation has caused women to concentrate only in lower levels or in occupations attributed as women's work. The fact that jobs that require technical knowledge and skills are attributed to men, and jobs that require patience and effort attributed to women cause gender discrimination in the tourism sector as in many other sectors. Tourism sector is a laborintensive service sector. It is a difficult and demanding field of work. In this sector, there is a strong need for female employees in some departments. Concentration of women only in these labor-intensive occupations is a result of gender discrimination. In addition, all these situations constitute the reasons for gender discrimination experienced in the tourism sector due to patriarchal culture. This study aims to examine the experiences of women working in accommodation services in the tourism sector at the stage of finding a job and throughout their work life. It is based on a qualitative research method and evaluations have been made in the context of feminist methodology. The feminist method is a woman-oriented research method. At the same time feminist methodology is a research method based on the“woman perspective”. Interviews have been made with 12 female participants working in accommodation services in tourism sector in Antalya. As a result of in-depth interviews with semi-structured questions, the thoughts and opinions of the participants about the difficulties experienced by women working in accommodation services have been obtained. The results have been interpreted according to these data. In addition, the obtained findings have been evaluated and explained in the perspective of gender and women studies. According to the results, the effects of gender and patriarchal understanding in the tourism sector have been observed. In addition, it can be seen that all these have negative effects on the working life of women working in the sector. However, the tourism sector has no gender, and as it should be in every field in society, men and women should be equal in working life. With this social perception, women will have a greater voice in working life.