Göçün insani yönetimi ve uluslararası örgütler: Türkiye örneği
Humanitarian management of migration and international organizations: The example of Turkey
- Tez No: 701861
- Danışmanlar: DOÇ. DR. CEREN UYSAL OĞUZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
- Anahtar Kelimeler: Göç, Uluslararası Örgütler, Göç Yönetimi, İnsani Güvenlik, Migration, International Organizations, Migration Management, Human Security
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 129
Özet
Uluslararası göç hareketleri, küreselleşmenin ortaya çıkardığı ekonomik eşitsizlik ve bölgesel çatışmalar nedeniyle artış göstermektedir. Uluslararası göçün hacmi çoğu zaman devletlerin göç yönetimi kapasitesinin üzerine çıkmakta ve ulus devlet politikaları göçün kontrolü konusunda yetersiz kalmaktadır. Göçün sınır aşan niteliği, ortaya çıkan sorunları da çok taraflı hale getirmektedir. Ortak sorunların varlığı ulus devletleri göç üzerinde kontrol sağlamaya yönelik ortak politikalar uygulamaya itmektedir. Böylelikle uluslararası alanda çok taraflı işbirliği zorunlu hale gelmektedir. Günümüzde uluslararası göçün geldiği nokta, yalnızca ulus devletlerin değil uluslararası örgütlerin ve farklı düzeylerdeki aktörlerin de göç yönetimi sürecine dâhil edilmesini zorunlu kılmaktadır. Bu nedenle uluslararası göçün farklı aktörler tarafından, küresel düzeyde kontrol altına alınması ve düzenlenmesi 'yönetişim' kavramı ile ifade edilmektedir. Devletler, uluslararası örgütler ve diğer aktörlerle birlikte zorunlu göçmenler de göç politikalarının yapım sürecinde eşit birer katılımcı olarak değerlendirilmelidir. Böylelikle göç yönetimi süreci mülteci ve göçmenlerin ihtiyaç ve talepleri doğrultusunda yönetişim boyutuna evrilmelidir. Günümüzde uluslararası örgütler küresel göç yönetiminin en etkin aktörlerinden biri haline gelmiştir. Devletler arasında bilgi aktarımı ve sorunların çözümü için uluslararası bir platform sağlanması gibi hususlar çoğu zaman uluslararası örgütler vasıtasıyla gerçekleştirilmektedir. Uluslararası örgütlerin küresel alanda kurduğu ağlar, göçün ulus ötesi boyutu ile örtüşmektedir. Dolayısıyla uluslararası örgütler, uluslararası göç sorunlarının belirlenmesinde oldukça işlevseldir. Uluslararası göç alanında devlet politikalarına yön veren uluslararası normların oluşumunda yine uluslararası örgütler önemli bir rol üstlenmektedir. Bu çalışmada uluslararası örgütlerin küresel göç yönetiminin önemli bir aktörü olarak göçün insani güvenlik temelinde düzenlenmesi ve düzensiz göçün kontrol altına alınmasındaki rolü incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
International migration movements are increasing due to economic inequality and regional conflicts caused by globalization. The volume of international migration often exceeds the migration management capacity of states and nation-state policies are insufficient to control migration. The transboundary nature of migration also makes the emerging problems multilateral. The existence of common problems pushes nation states to implement common policies to control migration. Thus, multilateral cooperation in the international arena becomes mandatory. Today, the point of international migration necessitates the inclusion of not only nation states but also international organizations and actors at different levels in the migration management process. For this reason, the global control and regulation of international migration by different actors is expressed with the concept of 'governance'. Along with states, international organizations and other actors, forced migrants should also be considered as equal participants in the making of migration policies. Thus, the migration management process should evolve into a governance dimension in line with the needs and demands of refugees and migrants. Today, international organizations have become one of the most effective actors of global migration management. Issues such as transferring information between states and providing an international platform for solving problems are often carried out through international organizations. The networks established by international organizations in the global arena coincide with the transnational dimension of migration. Therefore, international organizations are quite functional in determining international migration problems. International organizations play an important role in the formation of international norms that shape state policies in the field of international migration. In this study, the role of international organizations as an important actor in global migration management in regulating migration on the basis of human security and controlling irregular migration has been examined.