Yerli ürün olgusunun tüketici davranışlarındaki etkisinin incelenmesi ve tekstil sektöründe bir uygulama
An investigation of the impact of the domestic product on consumer behavior and an application in the textile industry
  1. Tez No: 701929
  2. Yazar: DUYGU ZENGİN
  3. Danışmanlar: DR. SONAT BAYRAM
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Etnosentrizm, Yerli Ürün, Menşe Ülke, Tekstil Sektörü, Ethnocentrism, Domestic Product, Country of Origin, Textile Sector
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İşletme Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 97
Özet
Yerli ürün olgusu literatürde tüketici etnosentrizmi kavramı ile birlikte değerlendirilmektedir. Tüketici etnosentrizmi, yabancı ürünleri satın almanın tüketiciler tarafından uygun olmadığı ile ilgili tüketici görüşünü ifade eden bir kavram olarak son yıllarda oldukça fazla araştırmanın konusu olmuştur. Tüketicilerin yerli ve yabancı ürünlere yönelik tutumlarını ve satın alma niyetlerini olumsuz etkileyen tüketici etnosentrisizmi sadece yabancı ürünlerle ilgili değil, bölgesel olmayan ürünlerle ilgili alım kararlarını da etkilemektedir. Bu nedenle pazarlama açısından, tüketici etnosentrizminin olumsuz etkilerini ortadan kaldırmak ve bunu avantaja çevirmek gerekmektedir. Etnosentrizm hakkındaki bilgiler, piyasayı daha etkin bir şekilde bölümlendirmeye yardımcı olabilir. Böylece farklı tüketici gruplarını başarılı bir şekilde hedeflemek mümkün olmaktadır. Bu araştırmanın konusu yerli ürün olgusunun tüketici davranışlarındaki etkisinin incelenmesidir. Çalışma konu çerçevesinde tekstil sektöründe üretilen ürünleri satın alan Türk tüketicilerinin, bu ürünleri tercihlerinde yerli ürün satın alma olgusunun etkisini ölçmeyi amaçlamaktadır. Bu amacı gerçekleştirmek için tüketici etnik merkezciliği ölçen“cetscale”ölçeği kullanılmıştır. Araştırma kapsamında İstanbul'da faaliyet gösteren ve araştırmacı tarafından belirlenen 6 işletmenin ürünlerini anket süresi içerisinde satın alan ve araştırmaya gönüllü olarak katılan tüketiciler oluşturmuştur. 124 tüketici gönüllü olarak anketlere katılım sağlamıştır.
Özet (Çeviri)
The domestic product phenomenon is evaluated together with the concept of consumer ethnocentrism in the literature. Consumer ethnocentrism has been the subject of much research in recent years as a concept expressing the consumer opinion that purchasing foreign products is not suitable for consumers. Consumer ethnocentricism, which negatively affects the attitudes and purchasing intentions of consumers towards domestic and foreign products, affects not only foreign products but also purchasing decisions regarding non-regional products. Therefore, in terms of marketing, it is necessary to eliminate the negative effects of consumer ethnocentrism and turn it into an advantage. Information on ethnocentrism can help segment the market more effectively. Thus, it is possible to target different consumer groups successfully. The subject of this research is to examine the effect of domestic product phenomenon on consumer behavior. The study aims to measure the effect of domestic product purchasing phenomenon on the preferences of Turkish consumers who buy products produced in the textile industry. The“cetscale”scale, which measures consumer ethnocentrism, was used to achieve this goal. Within the scope of the research, consumers who purchased the products of 6 businesses operating in Istanbul and determined by the researcher within the survey period and participated in the research voluntarily were formed. 124 consumers voluntarily participated in the surveys.