İnfertilite tedavisi gören çiftlerin diyet kalitelerinin değerlendirilmesi ile özel besin ve/veya besin desteği kullanım durumlarının saptanması
Evaluation of diet quality of couples that have infertilitytreatment and determination of special food and / or nutritional support usage status
  1. Tez No: 701934
  2. Yazar: ECE DÖNMEZ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. GÖKÇEN GARİPOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Beslenme ve Diyetetik, Nutrition and Dietetics
  6. Anahtar Kelimeler: İnfertilite, Beslenme, Besin Desteği, Diyet Kalitesi, Sağlıklı Yeme İndeksi, Infertility, Nutrition, Nutritional Supplements, Diet Quality, Healthy Eating Index
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Beslenme ve Diyetetik Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 143
Özet
İnfertilite dünyada artmakta olan bir sağlık problemidir ve beslenmeyle yakından ilişkilidir. Bu çalışma, İstanbul'da Özel bir kliniğe kliniğe Kasım 2019-Haziran 2020 tarihleri arasında infertilite tedavisi için başvuran 145 çiftin özel besin ve/veya besin desteklerini kullanma durumları ile diyet kalitelerini saptamak amacıyla yapılmıştır. Katılımcıların genel bilgileri, antropometrik ölçümleri, özel besin/besin desteği tüketim durumu, 3 günlük besin tüketim kaydı, fiziksel aktivite düzeyini ölçen anket formu yüz yüze görüşerek uygulanmış, diyet kaliteleri Sağlıklı Yeme İndeksi (SYİ) ile değerlendirilmiştir. Çalışmaya katılan kadınların yaş ortalamaları 35,6 yıl, erkeklerin ise 37,92 yıl, kadınların ortalama beden kütle indeksi (BKİ) 25,22 (kg/m2), erkeklerin ortalama BKİ'si ise 26,83 (kg/m2), çiftlerin çoğunun üniversite mezunu (kadınların yüzde 51,7'si, erkeklerin yüzde 44,8'si), kadınların yüzde 11,7'si, erkeklerin yüzde 17,2'sinin obez, kadınların yüzde 42,8'inin ve erkeklerin de yüzde 13,1'inin kronik hastalığı olduğu görülmüştür. Kadınların yüzde 55,2'si, erkeklerin yüzde 60'ı inaktif fiziksel aktivite düzeyine sahiptir. Günlük alınan enerji miktarları kadınlarda ortalama 1173,94 kkal, erkeklerde 1323,84 kkal olarak bulunmuştur. Çalışmamızda infertilite tedavisi sürecinde kadınların yüzde 19,3'ünde ve erkeklerin yüzde 65,5'inde beslenme tarzının değişmediği ve kadınların yüzde 61,4'ü ile erkeklerin yüzde 49'unun özel bir besin kullandığı görülmüştür. Kadınların yüzde 10,3'ünün Sağlıklı Yeme İndeksine (SYİ) göre kötü beslendiği ve yüzde 10,3'ünün ise iyi beslendiği, erkeklerin yüzde 23,4'ünün kötü beslendiği ve yüzde 0,7'sinin ise iyi beslenmiş olduğu saptanmıştır. Kadınların yaşı ile tüp bebek deneme sayısı arasında anlamlı bir ilişki bulunmuştur (p≤0,01). Tüp bebek deneme sayısı ile BKİ arasında anlamlı bir ilişki bulunamamıştır (p>0,05). Sonuç olarak, çalışmamıza katılan çiftlerin çoğunun iyi beslenmediği görülmüştür. Tedavi sürecinde çiftlerin beslenmesinin risk faktörleri açısından değerlendirmesi ve düzenlenmesi büyük önem taşımaktadır.
Özet (Çeviri)
Infertility is an increasing health problem among the world and is closely associated with nutrition. This study was carried out to determine the use of certain foods and / or nutritional supplements and diet qualities of 145 couples who admitted to a private clinic in Istanbul between November 2019-June 2020 for infertility treatment.Participants' general information, anthropometric measurements, certain foods / the use of dietary supplements, 3-days food consumption record, a questionnaire form measuring physical activity level were obtained by face-to-face interview and the diet quality was evaluated with Healthy Eating Index (HEI). The mean age of the women who participated to the study is 35,6 years whereas the men's mean age is 37,92 years, The mean body mass index (BMI) of women is 25,22 (kg / m2), the mean BMI of men is 26,83 (kg / m2), most of the couples have a degree of university graduate (51,7 percent of women, 44,8 percent of men). 11,7 percent of women, 17,2 percent of men are obese, 42,8 percent of women and 13,1 percent of men have chronic disease. They were inactive (55,2 percent of women and 60 percent of men). The daily energy intake was found to be 1173,94 kcal for women and 1323,84 kcal for men. In present study, it was observed that the diet of 19,3 percent of women and 65,5 percent of men did not change their diet during the infertility treatment process, and 61,4 percent of women and 49 percent of men used a certain foods. It has been found that 10,3 percent of women have poor diet quality according to the Healthy Eating Index (HEI) and 10,3 percent are well nourished, 23,4 percent of men have poor diet quality and 0,7 percent are well nourished. A significant relationship was found between the age of women and the number of in vitro fertilization trials (p≤0.01). There was no significant relationship between the number of IVF trials and BMI. Consequently, it was determined that most of the couples participating in our study did not eat well. It is very important to evaluate and improve the nutritional status of couples in terms of risk factors during the treatment process.