Plastik enjeksiyon kalıp tasarımı ve soğutma sisteminin analizi
Analysis of plastic injection mold design and cooling system
  1. Tez No: 701937
  2. Yazar: SELİN TUNA
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ELİF ÖĞÜT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Plastik, Plastik Enjeksiyon Kalıp Tasarımı, Ürün Tasarımı ve Analizi, Plastic, Plastic Injection Mold Design, Product Design and Analysis
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 82
Özet
Plastik malzeme, otomotivden beyaz eşyaya, kırtasiye malzemelerinden oyuncaklara, mutfak eşyalarından ofis malzemelerine kadar her sektörde yerini almıştır. Plastik enjeksiyon yöntemi, plastik parça üretiminde en çok kullanılan imalat yöntemidir. Üretimi talep edilen plastik malzemeler için, plastik enjeksiyon kalıpları tasarlanmaktadır. Bu kalıplar tasarlanırken, ilk aşamada ürün tasarımı göz önüne alınır. Üretime uygun, kısa sürede ve kaliteli bir imalat yapmak için en önemli faktör tasarlanan ürünün, üretilebilir olmasıdır. Bu çalışmada plastik bir kırtasiye-oyuncak sektörü diyebileceğimiz bir sulu boya paletinin ürün tasarımı ve kalıp tasarımı aşama aşama incelenecektir. Ürün ve kalıp tasarımına geçmeden önce, plastik malzemeler tanıtılacak, literatürde konuyla ilgili yapılan benzer çalışmalar özetlenecektir. Bir kalıbı tasarlamak için gerekli kalıp elemanları tanıtılacak ve plastik enjeksiyon sistemlerinden bahsedilecektir. Kalıp ve ürün tasarımında kullanılan üç boyutlu tasarım programları ve analizde kullanılan program hakkında kısaca bilgilendirme yapılacaktır. Kalıp çeliği malzemeleri kısaca anlatılacaktır. Kalıbı tasarlanan palet, Moldflow programında analiz edilerek eksik yanları, olumlu tarafları aktarılacaktır. Sonuç kısmında ise olabilir alternatifler öneri niteliğinde sunulacaktır.
Özet (Çeviri)
Plastic material has taken its place in every sector from automotive to white goods, from stationery to toys, from kitchenware to office supplies. Plastic injection method is the most used manufacturing method in the production of plastic parts. Plastic injection molds are designed for the requested plastic materials. While designing these molds, the product design is taken into consideration at the first stage. The most important factor for making a quality production suitable for production in a short time is that the designed product can be produced. In this study, the product design and mold design of a watercolor palette, which we can call a plastic stationery-toy industry, will be examined step by step. Before moving on to product and mold design, plastic materials will be introduced and similar studies on the subject in the literature will be summarized. The mold elements necessary to design a mold will be introduced and plastic injection systems will be mentioned. Brief information will be given about the three-dimensional design programs used in mold and product design and the program used in analysis. Mold steel materials will be briefly explained. The pallet, whose mold is designed, will be analyzed in the Moldflow program and its deficient and positive aspects will be conveyed. The end part, possible alternatives will be presented as suggestions.