An empirical research on the relationship between job satisfaction and organizational commitment
İş tatmini ve örgütsel bağlılık arasındaki ilişki üzerine ampirik bir araştırma
  1. Tez No: 701936
  2. Yazar: SAED DARWEESH
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ BURCU AYDIN KÜÇÜK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: İş Doyumu, Örgütsel Bağlılık, Duygusal bağlılık, Devam bağlılığı, Normatif bağlılık, Lojistik Firmaları, Job Satisfaction, Organizational Commitment, Affective commitment, Continuance commitment, Normative commitment, Logistics Companies
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İşletme Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 85
Özet
İş tatmini ve örgütsel bağlılık, çalışan memnuniyetini artırarak örgütün başarısını garanti altına almak için örgütte önemli rol oynayan çok önemli değişkenlerdir. Bir çalışanın kendini motive, memnun ve istihdamından memnun hissetme derecesi iş tatmini olarak tanımlanır. Bir çalışanın iş güvencesine, mesleki gelişimine ve rahat bir iş-yaşam dengesine sahip olduğunu düşündüğü zaman buna iş tatmini denir. Bu, iş beklentileriyle örtüştüğü için kişinin işte mutlu olduğunu gösterir. Örgütsel bağlılık, bir üyenin çalıştığı örgüte bağlılığına yönelik psikolojisi olarak tanımlanır. Örgütsel bağlılık, bir çalışanın örgütte daha uzun süre kalıp kalamayacağını ve örgütün amaçlarına ulaşmak için yorulmadan çalışıp çalışmayacağını belirlemede kritik öneme sahiptir. Bu çalışma, Batı Şeria'daki Filistin lojistik şirketlerinde çalışanların iş tatmini ile örgütsel bağlılık arasındaki ilişkiyi belirlemeyi ve çalışmanın amaçlarına ulaşmak için araştırmacı, bu hedeflere ulaşmak için kaynaklarından gerekli verileri toplamak için bir anketten alıntı yaptı. , anket, bilgi toplamak için ana araç olarak kullanıldı, burada çalışma örneklemi Filistin'deki Batı Şeria'daki 5 lojistik şirketinden, araştırmanın nüfusu 3000, (262) çalışandan oluşuyor, (300) anket dağıtıldı ve (262) anket alındı. Araştırmanın sonuçları, lojistik şirketlerinde çalışanlar arasında Duygusal, Devam Edenler, Normatif Bağlılık dahil olmak üzere önemli düzeyde İş Doyumu ve Örgütsel Bağlılık olduğunu göstermiştir. İş tatmini ile örgütsel bağlılık arasındaki ilişkide yanıtlayıcılar arasında istatistiksel olarak anlamlılık olup, yapılan regresyon analizi sonucunda değişkenler arasındaki ilişkiler açıklanmıştır. Bulgular, İş Doyumunun örgütsel bağlılığı olumlu yönde etkilediğini kanıtlamıştır (β= .708, R2= .457, p= .000, F= 218.612). Bu durumda çalışmanın birinci hipotezi desteklenmektedir. Bulgular ayrıca, iş tatmininin duygusal örgütsel bağlılığı olumlu yönde etkilediğini doğrulamıştır (β=.673 R2= .281, p= .000, F=101.598). Ayrıca bulgular, iş tatmininin Devam eden örgütsel bağlılığı olumlu yönde etkilediğini doğrulamıştır (β=.707 R2= .270, p= .000, F=96.005). Son olarak bulgular, iş tatmininin normatif örgütsel bağlılığı olumlu yönde etkilediğini doğrulamıştır (β=.744 R2= .318, p= .000, F=121.239) ve bu da çalışmanın alt hipotezinin desteklendiği anlamına gelmektedir. Araştırmacı, çalışmasında ücretler, teşvikler ve terfiler sistemini iyileştirmeye çalışarak, çalışanları değerlendirmek için adil bir sistem kurarak ve işçilerin yetenek ve becerilerini geliştirmeye çalışarak iş memnuniyetini artırmanın gerekliliğini ve şirketlerin bu işe olan ilgisini tavsiye etti. çalışanlarla ilişkilerde ve insan ilişkilerinin güçlendirilmesinde çağdaş idari yöntemler, çalışma ortamının iyileştirilmesi için çalışmanın gerekliliği, çalışanların sorun ve şikayetleriyle ilgilenen, işe ve kuruma aidiyet kültürünün yaygınlaştırıldığı özel bir sistem oluşturulması, gerekliliği çalışanlarla iletişim kurarak ve yaptıkları işin önemi hakkında onları bilgilendirerek şirkete aidiyet duygusunu artırmak için çalışmaktır. Bu nedenle çalışma, iş tatmininin literatürde önemli bir yere sahip olan örgütsel bağlılık üzerindeki etkisini açıklamıştır.
Özet (Çeviri)
Job satisfaction and organizational commitment are very important variables that plays important role in the organization to guarantee the success of the organization by improving satisfaction of employees. The degree to which an employee feels self-motivated, content, and satisfied with his or her employment is defined as job satisfaction. When an employee thinks he or she has employment security, professional progress, and a comfortable work-life balance, this is referred to as job satisfaction. This indicates that the person is happy at work since the work matches his or her expectations. Organizational commitment is defined as a member's psychology toward his or her attachment to the organization for which he or she works. Organizational commitment is critical in determining whether an employee will stay with the organization for a longer period of time and work tirelessly to achieve the organization's goals. This study aimed to identify the relationship between job satisfaction and organizational commitment of workers in Palestinian logistics companies in the West Bank, and to achieve the objectives of the study, the researcher quoted a questionnaire to collect the necessary data from its sources to achieve these goals, and the researcher adobted the explanatory appraoach by conducting the study and the questionnaire was used as a main tool for collecting information, where the population of the study was 3000 while study sample consists of (262) employees from 5 logistical companies in the West Bank in Palestine, (300) questionnaires were distributed and (262) questionnaires retrieved. The results of the study showed that there is a significant level of Job Satisfaction and Organizational Commitment including Affective, Continuance, Normative Commitment among workers in logistic companies. There is statistical significance among the respondents regarding the relationship between job satisfaction and organizational commitment, as a result of the regression analysis, the relationships between the variables were explained. Findings has proven that Job Satisfaction positively affecting the organizational commitment (β= .708, R2= .457, p= .000, F= 218.612). In this case, the first hypothesis of the study is supported. The findings also confirmed that Job satisfaction positively affecting the affective organizational commitment (β=.673 R2= .281, p= .000, F=101.598). Also, findings confirmed that job satisfaction positively affecting Continuance organizational commitment (β=.707 R2= .270, p= .000, F=96.005). And last the findings confirmed that job satisfaction positively affecting the normative organizational commitment (β=.744 R2= .318, p= .000, F=121.239) and this means that the sub- hypothesis of the study is supported. The researcher recommended in his study the necessity of enhancing job satisfaction by working to improve the system of wages, incentives and promotions, setting up a fair system for evaluating employees and working to develop the capabilities and skills of workers, and the interest of companies in modern administrative methods in dealing with employees and strengthening human relations, the necessity of working to improve the work environment, Establishing a special system that deals with employees' problems and complaints, and promotes the culture of belonging to the work and the organization, The necessity of working to increase the sense of belonging to the companies through, communicating with workers and informing them of the importance of the work they are doing. Therefore, the study explained the effect of job satisfaction on organizational commitment which has an important place in the literature.