The effect of the international trade on productivity in Sub-Saharan African countries
Sahra Altı Afrika ülkelerinde uluslarası ticaretin verimlilik üzerine etkisi
  1. Tez No: 701956
  2. Yazar: AMAL ALI AHMED
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ SİNEM SEFİL TANSEVER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonomi, Economics
  6. Anahtar Kelimeler: Verimlilik, uluslararası ticaret, Afrika, productivity, international trade, Africa
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İstanbul Ticaret Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İktisat (İngilizce) Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İktisat Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 55
Özet
Uluslarası ticaretin iktisadi verimlilik üzerindeki etkileri literatürde farklı iktisat okullarının çelişen teorileriyle yoğun biçimde tartışılagelmektedir. Konuya dair önemli sayıdaki çalışmaya ragmen bu konu Afrika ülkeleri için yeterince tartışılmamıştır. Bu çalışma uluslararası ticaretin verimilik üzerindeki etkisini sekiz Sahra Altı Afrika ülkesi için Penn World Table ve Dünya Bankası veritabanlarında elde edilen 1990 ve 2017 yılları arası yıllık veri ile incelemektedir. Çalışmada kullanılan metodoloji sabit etkiler modeli ile panel veri analizidir.Uluslararası ticaretin toplam faktör verimliliği üzerindeki etkisini anlamak için açıklayıcı değişken olarak ticaret açıklığı kullanılmış ve ihracat yoğunluğu, sermaye yoğunluğu, döviz kuru ve popülasyon ise diğer açıklayıcı kontrol değişkenleri olarak modele dahil edilmiştir. Çalışma sonuçlarına göre ticaret açıklığı, sermaye yoğunluğu ve döviz kuru toplam faktör verimliliği üzerinde istatistiksel olarak anlamlı negatif etkiye sahipken ihracat yoğunluğu ve popülasyon toplam faktör verimliliğini istatistiksel olarak anlamlı bir şekilde pozitif yönde etkilemektedir.
Özet (Çeviri)
The effects of the international trade on the economic productivity has been a hot topic in the literature that consists of conflicting theories from different schools of economics. Despite the significant amount of the studies, the literature lacks the sufficient examination of the topic for the case of African countries. This study examines the effect of international trade on the productivity of eight sub-Saharan African countries for the period between 1990 and 2017 by using annual data from Penn World Table and Word Bank Databases. The methodology employed in the study is panel data analysis with the fixed effect model. The effect of the international trade on total factor productivity is examined by using trade openness along with the control variables which are export intensity, capital intensity, exchange rate, and population. The findings indicate a significant negative effect of trade openness, capital intensity and exchange rate and significant positive effects of export intensity and population on total factor productivity.