The effects of income inequality and redistribution on the economic growth in selected OECD countries
Gelir eşitsizliği ve gelirin yeniden dağıtımının iktisadi büyüme üzerine etkileri: Seçilmiş OECD ülkeleri üzerine bir uygulama
- Tez No: 701957
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ SİNEM SEFİL TANSEVER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonomi, Economics
- Anahtar Kelimeler: mutlak yeniden dağıtım, nispi yeniden dağıtım, gelir eştsizliği, iktisadi büyüme, OECD, Absolute redistribution, relative redistribution, income inequality, economic growth, OECD
- Yıl: 2021
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İstanbul Ticaret Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İktisat (İngilizce) Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İktisat Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 78
Özet
Bu çalışma gelir eşitsizliği ve gelirin yeniden dağıtımının seçilmiş OECD ülkelerindeki iktisadi büyüme üzerindeki etkisini, 2001 ve 2007 yılları arasında OECD ve Standartlaştırılmış Dünya Gelir Eşitsizliği Veritabanı'dan elde edilen yıllık verilerle araştırmayı amaçlamaktadır. Bu bağlamda gelir eşitsizliği harcalanabilir gelir ile hesaplanan Gini katsayısı ile, gelirin yeniden dağıtımı ise sırasıyla mutlak yeniden dağıtım ve nispi yeniden dağıtım olmak üzere iki değişken ile ölçülerek gayri safi milli hasıla (GSYH) büyümesi üzerindeki etkileri sabit etkiler modeli kullanılarak 15 OECD ülkesi için incelenmiştir. Çalışmanın ilk aşamasında kişi başı GSYH, nüfus büyümesi, fiziksi sermaye değişkeni olarak gayri sabit sermaye oluşumu, beşeri sermaye değişkeni olarak orta dereceli okul kayıt sayısı değişkenlerinin kişi başı GSYM büyümesini tahmin etmek için kullanıldığı temel büyüme modeli tahmin edilmiştir. Takip eden iki aşamada, sırasıyla yeniden dağıtım ve eşitsizlik değişkenleri sırasıyla modele eklenmiştir. Dördüncü ve son aşamada ise insani gelişmişliğe dair kontrol değişkenleri olan beklenen yaşam süresi, doğurganlık hızı, demokrasi indeksi ve hukuk üstünlüğü indeksi değişkenleri modele eklenmiştir. Bu dört model mutlak yeniden dağıtım ve nispiy eniden dağıtım değişkenleriyle ayrı ayrı tahmin edilmiştir. Çalışma sonucunda mutlak yeniden dağıtım ve nispi yeniden dağıtımın iktisadi büyüme üzerinde istatistiksel olarak anlamlı negatif etkileri, gelir eşitsizliğinin istatistiksel olarak anlamlı ve negative etkisiyle birlikte tespit edilmiştir. İnsani gelişmişlik değişkenlerinin bulunduğu genişletilmiş modelde ise mutlak ve nispi yeniden dağıtım değişkenlerinin iktisadi büyüme üzerinde anlamlı bir etkisi bulunmamaktadır.
Özet (Çeviri)
This study examines the effect of income inequality and redistribution of income on economic growth in selected OECD countries by using annual data from OECD Statistics and Standardized World Income Inequality Database (SWIID) for the years between 2001 and 2017. In this context, the effect of income inequality by using the Gini after tax and transfers and the effect of redistribution by using both absolute and relative redistribution measures on the per capita GDP growth are investigated by using a fixed effect model for 15 OECD countries. At the first stage of the analysis, baseline growth model that includes GDP per capita income, population growth, gross fixed capital formation as a proxy of physical capital and secondary school enrolment as a proxy for human capital is estimated. As the two following stages, redistribution and income inequality measures are added to the model. At the last stage, control variables regarding the human development, namely life expectancy, fertility rate, index of democracy and index of the rule of law are included in the model. This set of models are estimated for absolute and relative distribution separately. The effect of absolute and relative redistribution on the economic growth are found to be significantly negative along with the significantly negative effect of income inequality. In the extended model, absolute and relative redistribution has no significant effect on economic growth.