6769 sayılı SMK kapsamında marka hakkına tecavüz halleri
Circumstances of infringement of the brand right within the scope of Industrial Property Law numbered 6769
  1. Tez No: 701992
  2. Yazar: MUHAMMET MEKİN DURCEYLAN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ZEHRA BADAK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hukuk, Law
  6. Anahtar Kelimeler: Marka, Marka Hakkına Tecavüz, Sınaî Mülkiyet Kanunu, Brand, Trademark infringement, Industrial Property Law
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Ticaret Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Özel Hukuk Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 152
Özet
Markalar, bir işletmenin mal veya hizmetlerini diğer bir işletmenin mal ve hizmetlerinden ayırmaya yarayan işaretlerdir. Markalar, sahip olduğu fonksiyonlar sayesinde işletmeler için önemli bir değer oluşturmaktadır. Markanın önemi nedeniyle üçüncü kişiler marka üzerinden haksız yarar elde etme gayretine girişmektedirler. Bu haksız girişimler marka hakkına tecavüz oluşturmaktadır. Bu tez kapsamında tescilli bir markaya karşı 6769 sayılı Sınaî Mülkiyet Kanunu kapsamında meydana gelebilecek tecavüz halleri incelenmiştir. Tez çalışmamızın ilk bölümde, usulüne uygun yürürlüğe girmiş uluslararası anlaşmalar kanun hükmünde olduğundan dolayı ülkemizin taraf olduğu uluslararası anlaşmalara yer verilmiştir. Bunun yanında konunun daha iyi anlaşılabilmesi için marka hukukunun temel kavramları, marka hakkının kazanılması, marka sahipliği ve marka hakkının kapsamı gibi konular incelenerek bilgi verilmiştir. İkinci bölümde, mevzuatımızda tecavüz kavramının tarihsel gelişimi incelendikten sonra marka tecavüz hallerini düzenleyen Sınai Mülkiyet Kanunu 29. maddesi ve 29/1-a maddesinin SMK 7. maddesine atıf yapması nedeniyle SMK 7. maddesi hükümleri de detaylıca ele alınmıştır.
Özet (Çeviri)
Brands are signs that serve to distinguish the products or services of a business from the goods and services of another business. Brands create an important value for businesses thanks to the functions they have.Due to the importance of the brand, third parties attempt to derive improper advantage from the brand. These unfair attempts constitute an infringement of the trademark right. Within the scope of the current thesis, the cases of infringement that may occur against a registered trademark within the scope of the Turkish Industrial Property Law numbered 6769 have been examined. In the first part of the present thesis, international agreements as to the brand, which our country is a party to them, are handled since duly enforced international agreements have the force of law. In addition, in order to enlighten the subject better, basic concepts of trademark law, acquisition of trademark right, trademark ownership and scope of trademark rights were scrutinized and information was presented. In the second chapter, after examining the historical development of the concept of infringement in our legislation, article 29 of the Industrial Property Law and article 29/1-a referring to article 7 of the Industrial Property Law, which regulates trademark infringement, are also investigated in detail.