Kültürel çeşitliliğe sahip çok uluslu işletmelerde hizmetkâr liderlik ve farklılıkların yönetiminin projelerin başarısı üzerindeki etkileri: Dubai'de bir uygulama
The impact of servant leadership and diversity management on project success in multicultural and multinational organizations
  1. Tez No: 702050
  2. Yazar: ÖZGÜR ERTEM
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AHMET TUĞRUL SAVAŞ
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Hizmetkar Liderlik, Proje Başarısı, Farklılıkların Yönetimi, Servant Leadership, Project Success, Diversity Management
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Okan Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İşletme Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 277
Özet
Bu araştırmanın ana konusu çok kültürlülüğe sahip işletmelerde yöneticilerin sergiledikleri hizmetkar liderlik davranışlarının yine bu örgütlerde yürütülen projelerin başarısı üzerine etkilerini incelemektir. Ayrıca ilave olarak yöneticilerin farklılıkları (diversity) destekleme düzeylerinin de proje başarısı üzerindeki etkileri araştırılmıştır. Günümüzün hızla değişen ve globalleşen rekabetçi ortamında örgütlerin daha başarılı performans sergilemelerinde, kaynaklarını etkili ve optimum kullanmalarında, hizmetkâr liderlik kavramı son zamanlarda örgüt yönetimi alanında önemli bir yer tutmakta ve hem literatür hem de uygulama olarak dikkat çekmektedir. Özellikle klasik liderlik teorilerindeki hiyerarşik ast- üst ilişkisi yerine, adalet ve eşitlik kavramlarına dayalı bir ilişki önermesi, amir ile çalışan iş birliği, paylaşımcı karar verme ve adil uygulama gibi unsurları içermesi nedeniyle çok kültürlülüğe sahip uluslararası işletmelerde yoğun uygulama alanı bulmaya başlamış bu nedenle de literatüre fayda sağlamak adına araştırma konusu olarak ele alınmıştır. Araştırmada, Dubai'deki çok kültürlü şirketlerde beyaz yaka olarak çalışan ve bir proje ekibinde yer almış çalışanlar örneklem olarak alınmış ve çalışma yapısal eşitlik modeli ile analiz edilmiştir. Bunun nedeni Dubai'nin demografik ve kültürel anlamda çok farklı kültürden gelen çalışanların yaşadığı bir bölge olması dolayısıyla hem hizmetkar liderlik hem de farklılıkların (diversity) yönetiminin projelerin başarısı üzerinde etkilerini incelerken bulunacak sonuçların literatüre ciddi katkı yapacağının düşünülmesidir.
Özet (Çeviri)
The primary subject of this research is to analyze the impact of servant leadership behaviors of the leaders on the project success in multicultural and multinational working environments. In addition to that, the relationship between the level of leadership support on diversity management and the project success has also been studied. In the new fast changing, global and competitive business environment, servant leadership and its applications have become popular as they promise greater performance outcomes and more effective resource utilization in the organizations. Given the fact that servant leadership offers a justice and equality based relationship between the leader and followers rather than the classical management theories' hierarchical command and control style and also underlines the importance of leader vs follower cooperation, consensus based decision making and fair management concepts, it has started to be applied especially in the multinational and multicultural organizations. That's why it has also been selected as the focus of this study. The research has been conducted in Dubai and the sample was selected from the knowledge workers (white collar) who have been working in project teams. Structural equation modelling is used to analyze the outcomes. The reason why Dubai has been selected as the research area is because of its highly diversified population and culture. The results of both servant leadership impact and level of leadership support on diversity management on the project success can provide new implications for the literature.