Investigation of DNA repair gene ERCC1 polymorphism and glioma susceptibility among Turkish population
Türk popülasyonunda DNA onarım geni ERCC1 polimorfizmi ve glioma duyarlılığının araştırılması
  1. Tez No: 702075
  2. Yazar: DALMAR OMAR ABDI
  3. Danışmanlar: PROF. DR. NECİP ERKUT ATTAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Moleküler Tıp, Molecular Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: glioma, ERCC1, polimorfizm, glioma, ERCC1, polymorphism
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Yeditepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Moleküler Tıp Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 75
Özet
MSS (merkezi sinir sistemi) tümörlerinin %26'sını ve primer beyin tümörlerinin %80'ini oluşturan glioma, histolojik olarak birçok farklı etiyolojiye sahip birçok farklı tümör tipini içerir. Eksizyon onarımı çapraz tamamlama grubu 1 (ERCC1), nükleotid şeytan çıkarma onarım (NER) yolunda çok önemli bir protein olduğundan ve genomun kararsızlığını etkilediğinden, ERCC1 varyasyonu insan tümörlerini etkileyebilir. Bu nedenle, bu çalışmada ERCC1 SNP rs11615 ile glioma arasındaki ilişkiyi 40 kontrol ve 34 vaka grubu ile araştırdık. Gruplar arasındaki anlamlılık farklılıklarını karşılaştırmak için genotipleme analizi ve istatistik analizi için RT-PCR gerçekleştirdik. Sonuçlarımıza göre kontrol gruplarında AA genotipi %27 (40 üzerinden 10), AG genotipi %43,2 (40 üzerinden 16) ve GG genotipi %29,7 (40 üzerinden 11) bulundu. Glioma hastalarında AA genotipi %27,3, (n=9), AG genotipi %36,4 (n=12) ve GG genotipi %36,4 (n=12) dağıldı. p değeri 0.802 olan gruplar arasında anlamlı bir fark gözlenmedi. Kesin ilişkiyi araştırmak için büyük örneklemli daha ileri çalışmalara ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
Glioma, which account 26% of CNS cancer and 80% of malignant primary brain, involve histologically many different types of tumors that have several distinct etiologies. Since ERCC1 is a crucial protein in NER mechanism and affects instability of the genome, ERCC1 variation might influence humain tumors. Therefore, in this learning we studied the connection between ERCC1 SNP rs11615 and glioma with 40 controls and 34 cases groups. We performed RT-PCR for genotyping analysis and statistics analysis to compare the significance differences between the groups. According to our results, in controls groups AA genotype 27% ( 10 out 40), AG genotype 43,2% ( 16 out 40) and GG genotype 29,7% ( 11 out 40) were found. AA genotype 27,3%, ( n=9), AG genotype 36,4% (n=12) and GG genotype 36,4% (n=12) were distributed in the glioma patients. No significance difference was observed between groups with p value, 0.802. Further studies with big amounts of patients are required to investigate exact association.