Determination of epidermal growth factor receptor (EGFR) polimorphism in patient with prostate cancer
Prostat kanseri hastalarinda epidermal büyüme faktörü reseptörü polimorfizminin incelenmesi
  1. Tez No: 702117
  2. Yazar: GÜLCE YAVAŞ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. GÜLSÜM SEDA GÜLEÇ YILMAZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Moleküler Tıp, Molecular Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Kanser, prostat kanseri, EGFR, Cancer, prostate cancer, EGFR
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Yeditepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Moleküler Tıp Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 96
Özet
Kanser, dünya çapında artan ölüm oranı ile ilişkilendirilirken, prostat kanseri (PC), erkekler arasında en yaygın maligniteye sahiptir. PC'nin metastatik formu, kansere bağlı ölümlerin ikinci nedenini olarak gösterilmektedir. Epidermal Büyüme Faktörü (EGF) reseptörü (EGFR), 170 kD'lık glikoproteini kodlayan ErbB reseptör tirozin kinaz (RTK) ailesinin bir üyesidir. Çalışmalar, EGFR genindeki tek nükleotid polimorfizmlerinin (SNP'ler), prostat adenokarsinomları ve gliomalar gibi farklı tipteki karsinomların ilerlemesine yol açtığını ortaya çıkarmıştır [1]. EGFR polimorfizminin kanser gelişimine nasıl yol açtığının daha iyi anlaşılması için Türk erkek populasyonunda 61 hasta ve 62 sağlıklı birey ile vaka kontrol çalışması yapılmıştır. Hem hasta hem de kontrol gruplarına Real-Time PCR yöntemi ile genotip analizi yapılmış ve SPSS'den istatistiksel veriler elde edilmiştir. Değerlendirilen sonuçlara göre hasta grubunda CC homozigot genotip 24 (%38.7), CT heterozigot genotip 53.2 (%33), TT homozigot genotip 5 (%8.1) tespit edildi. Kontrol grubunda ise CC genotip 30 (%49.2), CT genotip 26 (%42.6) ve TT genotip 5 (%8.2) olarak kaydedildi. Sonuç olarak, genotip analizine bağlı olarak hasta ve hasta bireyleri içermeyen kontrol grupları arasında anlamlı bir ilişki ortaya konmadı (p=0.475). Bu çalışma, Türk populasyonunda prostat kanserli hastalarda EGFR rs1468727 SNP'yi saptamayı ve klinik araştırmalara yeni yönler kazandırmayı amaçlamaktadır.
Özet (Çeviri)
Cancer is associated with increased mortality ratio worldvide while, prostate cancer (PC), possess the most prevalent death ratio among male population. The metastatic form of PC is the second leading cause of cancer-related death. Epidermal Growth Factor (EGF) receptor (EGFR), is one of a member of ErbB family of receptor tyrosine kinases (RTKs) that encodes 170 kD glycoprotein. Studies have revealed that single nucleotide polymorphisms (SNPs) occurring in the EGFR gene cause different types of carcinomas, such as prostate adenocarcinomas and gliomas [1]. For better understanding of how EGFR polymorphism lead to cancer development, case-control study has been conducted in Turkish male population with 61 patient and 62 healty individuals. Genotype analysis was performed with Real-Time PCR method for both patient and control groups and statistical data were obtained from SPSS. Based on the eveluated results, CC homozygous genotype 24 (38.7%), CT heterozygous genotype 53.2(%33), TT homozygous genotype 5 (8.1%) has been detected in patient group. On the other hand, CC genotype 30 (49.2%), CT genotype 26 (42.6%) and TT genotype 5 (8.2%) has been recorded in control group. Consequently, there is a non-significant association between patient and control groups depend on genotype analysis (p=0.475). This study aims to detect EGFR rs1468727 SNP in patient with prostate cancer is Turkish population and improve new aspects to clinical trials.