Opiyat kullanım bozukluğu olan hastalarda ortak gelişimsel psikopatoloji açısından otistik özellikler, erişkin dikkat eksikliği hiperaktivite bozukluğu, zekâ düzeyi ve antropolojik parmak uzunlukları oranlarının (2D:4D) değerlendirilmesi
Authistic features, adult attention deficiency hyperactivity disorder, intelligence level and anthropologic finger-rangements (2D:4D) in terms of common developmental psychopathology in patients with opiate use disorder
  1. Tez No: 702141
  2. Yazar: OSMAN AK
  3. Danışmanlar: UZMAN İSMET ESRA ÇİÇEK
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Psikiyatri, Psychiatry
  6. Anahtar Kelimeler: Opiyat, Otizm Özellikleri, Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite Bozukluğu, 2D:4D, Opiate, Autism Traits, Attention Deficit Hyperactivity Disorder, 2D:4D
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Konya Şehir Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Psikiyatri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 82
Özet
Amaç: Bu çalışmada opiyat kullanım bozukluğu(OPKB) olan erkek hastalarda antropolojik parmak uzunlukları oranı (2D:4D) ile beraber, otistik belirtiler, dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu (DEHB) semptomları ve zekâ düzeylerinin değerlendirilmesi ve sağlıklı kontrollerle karşılaştırılması amaçlanmıştır. Yöntem: Konya Beyhekim Eğitim Araştırma Hastanesi Alkol ve Madde Tedavi ve Eğitim Merkezi (AMATEM) kliniğine Opiyat kullanımı nedeni ile başvurmuş, DSM-5'e göre OPKB tanısı alan, 18-65 yaş arası erkek hastalar çalışmaya dahil edilmiştir. Okur yazar olmayan, mental retarde olan, el deformitesi olan hastalar çalışmaya dahil edilmemiştir. Kontrol grubu ise benzer sosyodemografik özelliklere sahip kişilerden oluşturulmuştur. Çalışmaya 150 OPKB hastası ve 150 sağlıklı kontrol alınmıştır. Çalışmada sosyodemografik veri formu doldurulmuş ve hastaların parmak uzunlukları vernier kaliper (kumpas) ile ölçülmüştür. Ayrıca hastalara ve kontrollere Otizm Spektrum Anketi, Erişkin Dikkat Eksikliği Hiperaktivite Bozukluğu Kendi Bildirim Ölçeği (ASRS) ve Edinburg El Tercihi Anketi uygulanmıştır. Hasta ve kontrollerde zekâ düzeyi ise Kent EGY zekâ testi ve Porteus labirentleri testi ile değerlendirilmiştir. Bulgular: OPKB hastalarında sağlıklı kontrollere göre otistik özellikler (OÖ), Dikkat eksikliği ve Hiperaktivite (DEHB) belirtileri anlamlı şeklide yüksek olarak bulundu. Ayrıca 2D:4D, OPKB hastalarında sağlıklı kontrollere göre anlamlı düzeyde düşük bulundu. 2D:4D'nin , OPKB'de OÖ ve DEHB belirtileri ile anlamlı şekilde negatif yönde korelasyon gösterdiği bulundu. Sonuç: Bu çalışmada OPKB hastalarında 2D:4D, OÖ, DEHB belirtileri ve zekâ düzeyleri değerlendirilmiştir. Çalışmamız OPKB, otizm ve DEHB'nin ortak gelişimsel bir psikopatolojiden köken aldığı tezini desteklemektedir. Sonra ki çalışmalar her iki cinsiyeti ve farklı bağımlılık sorunlarını da içermelidir.
Özet (Çeviri)
Objective: In this study, it was aimed to compare the anthropological finger length ratio (2D:4D) together with autism traits (AT), attention deficit hyperactivity disorder symptom (ADHD) and intelligence levels in male patients with opiate use disorder (OUD) with healthy controls. Method: Patients individuals between the ages of 18-65 who applied to the Konya Beyhekim Training and Research Hospital Office of Alcoholism and Substance Abuse Services due to the use of opiates and were diagnosed with OUD according to DSM-5 were included in the study. Patients with illiteracy, mental retardation, and hand deformity were not included in the study. The control group consisted of people with similar sociodemographic characteristics. Approximately 150 OUD patients and 150 healthy controls were included in the study. In the study, the sociodemographic data form was filled and the finger lengths of the patients were measured with a vernier caliper. In addition, Autism Spectrum Questionnaire, Adult Attention Deficit Hyperactivity Disorder Self-Report Scale, and Edinburgh Hand Preference Questionnaire were administered to patients and controls. The intelligence level of the patients and controls was evaluated with the Kent EGY intelligence test and the Porteus labyrinth test. Results: AT, ADHD symptoms were found to be significantly higher in OUD patients compared to healthy controls. In addition, 2D:4D was found to be significantly lower in OUD patients compared to healthy controls. It was found that 2D:4D was significantly negatively correlated with AT and ADHD symptoms in OUD. Conclusion: In this study, 2D:4D, OA, ADHD symptoms and intelligence levels were evaluated in OUD patients. Our study supports the thesis that OUD, AT and ADHD originate from a common developmental psychopathology. Subsequent studies should include both genders and different addiction issues.